Vlastita inicijativa

Crveni pokret na fakultetima: Cilj nam je potaknuti promjene na razini regionalne samouprave

Borbu protiv menstrualnog siromaštva nastavljaju predsjednici studentskih zborova u Zagebu, Osijeku i Dubrovniku, koji misle na svoje kolegice te smatraju da im se trebaju omogućiti besplatni ulošci.

Unatoč tome što je u travnju smanjena stopa PDV-a na higijenske uloške s 25 na 13 posto, biti žena u Hrvatskoj i dalje je prilično skupo. Toga su svjesni i brojni ravnatelji škola i učenici koji su u posljednjih godinu dana - na vlastitu inicijativu - u svoje prostore uveli besplatne menstrualne potrepštine. Dio tog pozitivnog trenda su i gradovi poput Rijeke, gdje su početkom godine osigurani besplatni ulošci u svim osnovnim školama, a odnedavno su na popisu osviještenih i sveučilišta. Najprije riječko, a odnedavno dubrovačko i osječko te Filozofski fakultet u Zagrebu gdje su promjene pokrenuli predsjednici studentskih zborova

Luka Jurčević, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Osijeku

"Na našem sveučilištu prevladavaju djevojke, ima ih više od pola, točnije 61 posto", ističe Luka Jurčević (22) koji je zajedno s kolegicama odlučio osigurati besplatne menstrualne potrepštine na ukupno 23 lokacije u gradu. Dispenzeri su postavljeni u samo tjedan dana, a cijeli projekt stajat će ih 30.000 kuna.

image

Luka Jurcčvić

MARKO MRKONJIC CROPIX

"Dispenzere redovito pune spremačice na fakultetima", govori Luka Jurčević i dodaje da je sretan što se realizirao hvalevrijedan projekt Hrvatskog studentskog zbora.

Josip Majsec, predsjednik Studentskog zbora zagrebačkog Filozofskog fakulteta

"Krenuli smo od pretpostavke da će dostupnost menstrualnih potrepština koristiti svim djevojkama, bez obzira jesu li u mogućnosti priuštiti si ih ili ne", objašnjava Josip Majsec (22). Uzor im je, kaže, bio Filozofski fakultet iz Novog Sada, prva obrazovna institucija u Srbiji koja je studenticama omogućila besplatne higijenske uloške. Nada se da će dispenzeri biti postavljeni do kraja semestra.

image

Josip Majsec

NERA SIMIC CROPIX

Studentski zbor Filozofskog fakulteta, koji sredstva za ovu društveno osviještenu akciju osigurava iz donacija i putem sponzorstava, na taj način pokušava potaknuti Studentski zbor Sveučilišta da ubrza projekt uvođenja besplatnih uložaka za sve studentice u Zagrebu.

Čitajte i: Važnost edukacije o menstruaciji: ‘Razgovorom se razbijaju tabui, to bi trebala biti tema za djevojčice i za dječake‘

Antonela Đuraš, predsjednica Studentskog zbora u Dubrovniku

"U Zboru su većinom djevojke: nas 11 naspram tri dečka", govori Antonela Đuraš (23), prva djevojka na čelu Studentskog zbora u Dubrovniku, a za čijeg je mandata sveučilište započelo provedbu projekta UNIDU MENGA, osmišljenog da bi se studenticama osigurale besplatne menstrualne potrepštine.

image

Antonela Đuras

BOZO RADIC

"Mala kruna za početak projekta je bilo predavanje jedne mlade liječnice o ženskom zdravlju i menstrualnoj higijeni", nastavlja Antonela Đuraš, dodajući da su dispenzere s ulošcima postavili na četiri lokacije: u sveučilišnom kampusu, zgradi Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, sveučilišnoj zgradi te u studentskom domu. Za početak je naručeno malo više od 4500 uložaka i potrošeno je 5500 kuna od 7000 koliko je predviđeno za ovaj projekt. Najveći izdatak bili su dispenzeri koji su izrađeni po mjeri od pleksiglasa. "Cilj nam je potaknuti promjene na razini lokalne i regionalne samouprave, jer ako smo mi kao Zbor mogli financirati ovaj projekt, onda mogu i više instance", zaključuje Antonela Đuraš.

Linker
17. travanj 2024 15:23