Prizor koji se rijetko viđa: ABBA u punom sastavu

 HENRIK MONTGOMERY/TT AFP
Veliko priznanje

Članovi grupe ABBA nakon dugo vremena opet na okupu, zajedno su stigli na poseban prijem kod kralja

Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad i Björn Ulvaeus u Kraljevskoj palači u Stockholmu odlikovani su viteškim naslovom.

Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad i Björn Ulvaeus u Kraljevskoj palači u Stockholmu odlikovani su viteškim naslovom.

Od raspada švedske pop atrakcije ABBA 1982. na prste jedne ruke mogu se pobrojati događaji na kojima su se okupili svi članovi Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad i Björn Ulvaeus.

Iako ih rijetko viđamo zajedno na jednom mjestu poziv švedskog kralja Carla Gustafa XVI. i kraljice Silvije nisu mogli odbiti. Kralj ih je, naime, zbog iznimnih zasluga u promicanju švedske kulture promaknuo u red Vase, što je švedski pandan viteštva, pa se 77-godišnji Benny Andersson, 74-godišnja Agnetha Fältskog, 78-godišnja Anni-Frid Lyngstad i 79-godišnji Björn Ulvaeus odsad diče viteškom titulom "zapovjednika prve klase", koja je utemeljena 1772. i dodjeljuje se najistaknutijim švedskim građanima.

image

Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog i Benny Andersson odlikovani su viteškom titulom Reda Vase

HENRIK MONTGOMERY/TT AFP

Članove ABBA-e je za ovu počast nominirala švedska vlada, a kralj Carl Gustaf XVI. i kraljica Silvija s njima su i osobno povezani, jer je ABBA nastupila u njihovu čast uoči kraljevskog vjenčanja 1976.

Prema pisanju švedskih medija članovi ABBA-e stigli su u Kraljevsku palaču dobro raspoloženi, a švedski kraljevski par objasnio im je da su to priznanje zaslužili točno pola stoljeća od njihovog spektakularnog trijumfa s pjesmom "Waterloo" na Eurosongu održanom 1974. u engleskom gradiću Brightonu.

image

Članovi grupe ABBA: Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog i Benny Andersson

HENRIK MONTGOMERY/TT AFP

Iako je ABBA bila aktivna svega desetak godina u kontinuitetu, svojim je hitovima poput "Money, Money, Money", "Fernando", "Dancing Queen", "Knowing Me, Knowing You", "The Winner Takes It All", "Voulez-Vous", "Super Trouper", "Take A Chance On Me" i "Mamma Mia" obilježila cijelu epohu popularne glazbe. Njihovi hitovi slušaju se i danas, njihova glazba nadahnula je mjuzikl i dva spektakularno uspješna filma, a u Stockholmu ABBA ima svoj muzej koji od njegova otvorenja 2013. svake godine posjeti nekoliko stotina tisuća ljudi. Benny Andersson i Frida Lyngstad u braku su proveli tri godine od 1978. do 1981., a Björn Ulvaeus i Agnetha Fältskog razveli su se 1980. nakon devet godina braka.

image

ABBA je nastupila na svečanom koncertu uoči kraljevskog vjenčanja 1976.

HENRIK MONTGOMERY/TT AFP
Linker
17. lipanj 2024 04:12