Maggie Smith

 PBS/COURTESY EVERETT COLLECTION
DVOSTRUKA OSKAROVKA

Umrla je veličanstvena Maggie Smith, glumica koja je obožavala svoj posao, a publika obožavala nju

"S takvim licem ne možeš biti glumica", rekla joj je baka kada je počinjala glumiti. Dobitnica je dva Oscara, nekoliko BAFTI, Emmyja i Tonyja, a dok joj je svijet pljeskao, svoju privatnost je pasionirano čuvala.

"S takvim licem ne možeš biti glumica", rekla joj je baka kada je počinjala glumiti. Dobitnica je dva Oscara, nekoliko BAFTI, Emmyja i Tonyja, a dok joj je svijet pljeskao, svoju privatnost je pasionirano čuvala.

U filmu "Downton Abbey: Novo doba", oprostili smo se grofice od Granthama koju je tako fantastično igrala Maggie Smith, a danas se opraštamo od velike, višestruko nagrađivane glumice koju smo tako rado gledali u seriji, zatim i filmovima o obitelji Crawley, Harryju Potteru, "Gosford Parku", "Sobi s pogledom" i mnogim drugima. Preminula je u 89. godini, a vijest su potvrdili njezini sinovi, Chris Larkin i Toby Stephens, u izjavi: „Mirno je preminula u bolnici rano jutros, u petak, 27. rujna. Bila je izrazito privatna osoba, a na kraju su uz nju bili prijatelji i obitelj. Ostavlja dva sina i pet unučadi, koji su neutješni zbog gubitka izvanredne majke i bake". Sinovi su zamolili za privatnost, koju je Maggie tijekom života snažno čuvala.

image

Maggie Smith prošle godine na Wimbledonu

PAUL MARRIOTT/SHUTTERSTOCK

Smithina darovitost za oštru komediju vjerojatno je bila izvor njezinih najvećih postignuća, a za lik otrovne učiteljice Jean Brodie u britanskom filmu "Najbolje godine gospođice Jean Brodie" 1970. osvojila je Oscara za glavnu žensku ulogu. Također, osvojila ga je i za sporednu ulogu u filmu "Apartman hotela California" iz 1978. godine.

image

"Najbolje godine gospođice Jean Brodie"

20THCENTFOX/COURTESY EVERETT COLLECTION
image

Apartman hotela California

COLUMBIA PICTURES/COURTESY EVERETT COLLECTION

"Volim glumiti, privilegij mi je da to radim i ne znam gdje bih bila bez toga", rekla je. Imala je i brojne suradnje u kazališnim projektima, glumila uz Laurencea Oliviera u National Theatreu te igrala glavnu ulogu u Bergmanovoj produkciji "Hedde Gabler" 1970. godine.

Rođena 1934. godine, Smith je odrasla u Oxfordu i počela glumiti kao tinejdžerica u kazalištu Playhouse u Oxfordu. Možda joj je njezina baka rekla da ne može biti glumica "s takvim licem", ali Lawrence Olivier ju je pozvao da se pridruži National Theatreu 1962. godine, gdje je glumila u brojnim produkcijama, uključujući Desdemonu uz Olivierovog Othella u njegovoj zloglasnoj produkciji s crnim licem 1964. (Smith je ponovila ulogu u filmskoj verziji sljedeće godine, za koju su oboje bili nominirani za Oscara).

image

Maggie Smith

JEAN CUMMINGS/THA/SHUTTERSTOCK

No, svjetski poznata postala je s Harryjem Potterom, a planetarno obožavana kad je prihvatila ulogu Violet Crawley, grofice od Granthama, u seriji "Downton Abbey". Za ovu ulogu osvojila je tri Emmy nagrade.

image

Downton Abbey: Novo doba

FOCUS FEATURES/COURTESY EVERETT COLLECTION

U svojim kasnijim godinama, Smith je postala uzor kako dostojanstveno stariti, proces koji je pratila svojim uobičajenim šarmom i duhovitošću. Kada su je 2017. upitali u britanskom magazinu Women‘s World zašto nije češće posjećivala ceremonije dodjele nagrada, Smith je odgovorila: "Iskreno mislim da bih, kad bih otišla u Los Angeles, primjerice, uplašila ljude... Tamo ne viđaju starije osobe."

Smith je bila dva puta udana, prvo za glumca Roberta Stephensa – par se razveo 1974. – a zatim za dramatičara Beverleyja Crossa, od 1975. do njegove smrti 1998. godine.

Linker
27. rujan 2024 16:45