Bob Dylan u Bijeloj kući 2012.

 DOULIERY OLIVIER/ABACA/SHUTTERSTOCK
Na aukciji

Slika Boba Dylana prodana za 200 tisuća dolara, a iza njezine povijesti krije se fascinantna priča

Apstraktno ulje na platnu bez naziva američki roker darovao je Sandy LePanto, a pronađeno je u kući njenog bivšeg supruga.

Apstraktno ulje na platnu bez naziva američki roker darovao je Sandy LePanto, a pronađeno je u kući njenog bivšeg supruga.

Slučajno ili ne, ali upravo na 83. rođendan Boba Dylana, slavnog rokera i dobitnika Nobelove nagrade za književnost, njegova slika, apstraktno ulje na platnu bez naziva iz 1968. prodano je za gotovo dvjesto tisuća dolara na dražbi kupcu koji je zasad želio ostati anoniman. Podatak je objavila aukcijska kuća RR Auction koja je u opisu slike navela kako je nastala za vrijeme Dylanovog boravaka u Woodstocku u saveznoj državi New York, a opisana je kao apstraktna kompozicija živih boja koja uokviruje središnju skicu bika i pršti energijom, a specifična je po tome što se u njezinom gornjem dijelu nalazi crvena silueta čovjeka sa šeširom širkog oboda, kakav je u to vrijeme nosio i autor slike.

image

Bob Dylan u New Yorku 1967.

LEACOCK PENNEBAKER/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Povijest slike je podjednako fascinantna priča, jer je Bob Dylan svoj rad darovao Sandy LePanto, ljepotici iz Woodstoka koja je tada slovila za najveću stručnjakinju za astrologiju i izradu natalnih karata, a nedavno je pronađena u kući njezinog bivšeg supruga Anthonyja Lepanta.

image

Apstraktno ulje na platnu Boba Dylana iz 1968. postiglo je cijenu od dvjesto tisuća dolara

RR AUCTION

"Sandy je bila rasna ljepotica čijoj karizmi je pridonijela njezina opsjednutost magijom, mistikom i astrologijom. Proučavala je istočnjaku mitologiju, zanimala se za zvjezdoznanstvo, a Bob Dylan joj je slikom platio izradu natalne karte", izjavila je Anne Margaret Daniel, koja je bila svjedokinja vremena i događaja iz Woodstocka otprije četiti i pol desetljeća.

image

Rimska izložba mogla se razgledati do 30. travnja 2023.

VANDEVILLE ERIC/ABACA/SHUTTERSTOCK

Jedan od najslavnijih, najutjecajnijih i najsamozatajnijih rock glazbenika svoje je slike iskoristio za naslovnice albuma "Music from Big Pink" i "Self-Portrait", a lani mu je priređena velika samostalna retrospektivna izložba u Rimu. Na njezinom otvorenju umjetnik se nije pojavio, baš kao što je odbio doći na dodjelu Nobelove nagrade za književnost u Stockholmu 2016., a najveće književno priznanje u njegovo je ime primila glazbenica Patti Smith.

image

Bob Dylan na Wembleyju 1984.

CLIVE DIX/SHUTTERSTOCK

Usprkos visokoj životnoj dobi Bob Dylan i dalje neumorno nastupa, a ovo ljeto će provesti na putu i američkoj turneji na Outlaw Music Festivalu. Od 21. lipnja do 20. rujna s kolegama Williejem Nelsonom, Robertom Platnom, Alisonom Kraussom i Johnom Mellencampom održat će 27 koncerata diljem Sjedinjenh Država.

image

Dylanove slike i skulpture bile su izložene na retrospektivi u Rimu

VANDEVILLE ERIC/ABACA/SHUTTERSTOCK
Linker
26. lipanj 2024 14:10