Rade Šerbedžija

 GORAN MEHKEK CROPIX
Druženje za pamćenje

Poznati glumci odmjerili snage na nogometnom terenu, iz prvih redova sve je pratio i Rade Šerbedžija

Kakvi su kad su u ulozi igrača - ali i što očekuju od nadolazećeg Europskog prvenstva u Njemačkoj - otkrivaju Filip Detelić i Toma Medvešek koji su cijeli dan posvetili najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, a pobjedu je odnijela Kerempuhova ekipa.

Kakvi su kad su u ulozi igrača - ali i što očekuju od nadolazećeg Europskog prvenstva u Njemačkoj - otkrivaju Filip Detelić i Toma Medvešek koji su cijeli dan posvetili najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, a pobjedu je odnijela Kerempuhova ekipa.

Glumci čak sedam zagrebačkih kazališta – ZKM-a, Kerempuha, Gavelle, Komedije, HNK-a, Žar ptice i ZKL-a - ali i mnogi "vanjski", koji nisu članovi nekog ansambla te studenti Akademije dramske umjetnosti okupili su se na jednoj neuobičajenoj pozornici - na nogometnom terenu srednjoškolskog igrališta V. gimnazije. Ondje se, naime, u organizaciji glumaca Kerempuha po drugi puta održao malonogometni turnir "Dođite i smijte nam se kako igramo".

image
GORAN MEHKEK CROPIX
image

Napeto je bilo do samog kraja

GORAN MEHKEK CROPIX

"Dugo smo to planirali, ponovno oživjeti turnir koji su zapravo davno prije pokrenuli naši stariji kolege. Nije se održavao sigurno 10 – 15 godina, a mi svi redovito igramo nogomet. Lani je bilo šest ekipa, sad ih je već devet i želja nam je da turnir iz godine u godinu raste, da bude sve bolji, jači, veći", govori jedan od pokretača inicijative, Kerempuhov Filip Detelić (36) kojeg smo donedavno gledali i kao voditelja showa "Tvoje lice zvuči poznato". Otkako je naučio hodati motao je loptu među nogama. Obožava nogomet, bez Dinama, kaže, nema ničega, a jedva čeka početak Europskog prvenstva u Njemačkoj.

image

Filip Detelić jedan je od glavnih organizatora malonogometnog turnira

GORAN MEHKEK CROPIX

"Kad bih morao birati protivnika Hrvatske u finalu, volio bih da to budu Francuzi pa da i njih riješimo jedno za svagda", kaže Filip Detelić dodajući da na njihovom glumačkom turniru doista ima sjajnih igrača. Uz pravilan trening i prehranu te skidanje pokojeg kilograma viška, dio njih bi, kaže Detelić, mogao nastupiti u nekoj od naših liga.

"Ima tu smiješnih situacija, jer nismo profesionalci, no jedino što je važno da nema težih padova i lomova. Komedije svakako ima", govori Detelić.

image

Glumcima su podršku dali i brojni navijači, a među njima su bili i Rade i Lucija Šerbedžija

GORAN MEHKEK CROPIX
image

Rade Šerbedžija

GORAN MEHKEK CROPIX
image

Kristijan Ugrina na turnir je stigao sa svojim četveronožnim ljubimcem

GORAN MEHKEK CROPIX

Za turnir se dobro pripremio i ZKM-ov Toma Medvešek (27), koji zbog uloge u predstavi "Svlačionica" Boruta Šeparovića – oslonjene na nogometni folklor – ovih dana ima prilično netipične kazališne probe.

image

Toma Medvešek briljirao je kao vratar ekipe ZKM-a

GORAN MEHKEK CROPIX

"Dolazi nam kineziologinja Tamara Despot, koja je godinama bila kondicijska trenerica prve momčadi Dinama. Poštene treninge odrađujemo s Tamarom", kaže Toma Medvešek, koji je na lanjskom malonogometnom turniru glumaca proglašen najboljim vratarom. On je, kaže, odrastajući u Novom Zagrebu bio okružen ljubiteljima nogometa, stalno je boravio na školskom igralištu s loptom pa je, unatoč negodovanju majke, glumice Nataše Dorčić, već kao klinac počeo trenirati u Hrvatskom dragovoljcu.

image

Ekipa Kerempuha nakon osvajanja turnira

GORAN MEHKEK CROPIX
image

Euforija na terenu

GORAN MEHKEK CROPIX

"Već mi je na prvom treningu puknuo prednji zub od udarca lopte. Mama je bila oduševljena. Srećom, bio je mliječni", prisjeća se Toma koji je kasnije nastavio s treninzima u malonogometnom klubu Nacional. Tu su i nebrojne kvartovske utakmice koje je odigrao sa svojim prijateljima u Travnom pa mu je, kaže, nogometni teren prirodno okruženje. Na glumačkom turniru opravdao je očekivanja i sa svojom je ekipom stigao do polufinala bez da je primio gol (ali jest pokoju loptu u glavu).

"Da bi bio golman, moraš biti malo pomaknut", smije se Toma Medvešek kojeg premijera predstave "Svlačionica" očekuje u rujnu u matičnom kazalištu. ZKM-ova ekipa izborila je finale zahvaljujući, govori Toma, sjajnim igračima kao što je Vedran Živolić, a tu su i Ivan Pašalić, Luka Knez, Mark Fejer i Bernard Tomić. Priznaje, vrhunski je odigrao i Lav Novosel iz suparničkog tima studenata Akademije dramske umjetnosti. S njima su jedinima u grupnoj fazi odigrali nerješeno.

image
Goran Mehkek/CROPIX

ZKM-ovu ekipu u polufinalnoj utakmici porazio je tim Akademije dramske umjetnosti. Na kraju su osvojili treće mjesto nakon u okršaja s Gavellom, a uzbudljivo finale - u kojem je Kerempuh vodio 2:0 da bi studenti Akademije izjednačili dvije minute prije kraja utkamice - ipak je završilo 3:2 za organizatore turnira koji su osvojili prvo mjesto.

Linker
17. lipanj 2024 14:01