ROBERT ET RAYMOND HAKIM/ PARIS F/AFP/PROFIMEDIA
Alain Delon

Odlazak legende francuskog filma: Bio je poznat kao fatalni zavodnik, a njegov život obilježilo je nekoliko tragedija

Prvu zapaženiju ulogu tumačio je u kriminalističkom filmu "U zenitu sunca", dok je svjetsku slavu stekao 1960. u filmu "Rocco i njegova braća."

Prvu zapaženiju ulogu tumačio je u kriminalističkom filmu "U zenitu sunca", dok je svjetsku slavu stekao 1960. u filmu "Rocco i njegova braća."

Francuska filmska legenda Alain Delon preminuo je u dobi od 88 godina, potvrdila je njegova obitelj u priopćenju za AFP. Iako je zdravlje legendarnog glumca već neko vrijeme bilo ozbiljno narušeno, ova je vijest rastužila filmski svijet. Naime, glumac je doživio moždani udar 2019. godine, a posljednjih se godina borio s karcinomom. "Preminuo je mirno u svom domu u Douchyju, okružen sa svoje troje djece i svojom obitelji", stoji u objavljenom priopćenju.

Rođen je 8. studenog 1935. u bogatoj pariškoj četvrti, a njegovi su se roditelji razveli kad je imao četiri godine nakon čega je otišao živjeti kod udomitelja. Poslije smrti udomitelja njegovi roditelji dijelili su skrbništvo nad Alainom, ali budući da to nije funkcioniralo, poslali su ga u katolički internat, prvi od nekoliko njih iz kojih je bio izbačen zbog nedoličnog ponašanja. Sa samo 14 godina napustio je školu i radio u mesnici svoga očuha. Nekoliko godina kasnije prijavio se u francusku mornaricu, a od 1953. do 1954. služio je kao marinac u Prvom indokineskom ratu. No niti u vojsci nije se uspio snaći pa je 1956. iz iste nečasno otpušten.

image
CITé FILMS/COMPAGNIA CINEMATOG/AFP/PROFIMEDIA

Teško je živio pa se snalazio kako zna - konobario je, radio kao nosač, tajnik, a neko vrijeme bio je i prodajni asistent. U Parizu je tada upoznao glumicu Brigitte Auber, s kojom je otišao na Filmski festival u Cannesu gdje je zapravo započela njegova filmska karijera. Već prvom pojavom odmah je privukao veliku pažnju, a nikada nije negirao činjenicu da mu je dobar izgled u tome uvelike pomogao. "Tri stvari u životu radim dobro - posao, gluposti i djecu", rekao je jednom prilikom Delon.

image
GUILLAUME COLLET/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Vrlo brzo dokazao se kao jedan od najatraktivnijih i najambicioznijih mladih francuskih glumaca, a mnogima će u sjećanju ostati kao jedno od najvećih imena francuskog filma. Prvu zapaženiju ulogu tumačio je u kriminalističkom filmu "U zenitu sunca", dok je svjetsku slavu stekao 1960. ulogom u filmu "Rocco i njegova braća." Među najznačajnijim filmovima u kojima je glumio tijekom svoje bogate karijere još su i uspješnice "Samuraj", "Borsalino", "Gepard", "Sicilijanski klan" i "Policajac".

Krajem 1968. glumac se našao i u središtu velikog skandala nakon što je ubijen njegov prijatelj i tjelohranitelj Stevan Marković, rođen u Srbiji. Delon je tada policiji priznao da je povezan s organiziranim kriminalom, ali je oslobođen krivnje. Iako je tada bila riječ o velikoj aferi o kojoj se pričalo, ona ipak nije naudila njegovoj karijeri. Upravo suprotno, počeo je dobivati još više uloga u kriminalističkim filmovima.

image
ROBERT ET RAYMOND HAKIM/ PARIS F/AFP/PROFIMEDIA

Što se tiče njegovog ljubavnog života, bio je jednako tako buran. Na samom početku karijere bio je u vezi s Romy Schneider koju je 1958. upoznao na snimanju filma "Christine". Tada velika zvijezda Romy i Alain, još uvijek zvijezda u usponu, započeli su ljubavnu vezu koja je bila vrlo popraćena u javnosti. Par se zaručio u ožujku 1959., ali je njihovu vezu poljuljala Delonova afera s njemačkom glumicom i pjevačicom Nico, koja je 1962. rodila sina Christiana. Glumac nije želio priznati dijete kao svoje pa su dječaka odgajali njegovi roditelji. U prosincu 1963. Schneider i Delon raskinuli su zaruke, a nakon njezine smrti Delon je u nekoliko navrata govorio kako je Romy bila ljubav njegova života.

image

Romy Schneider i Alain Delon upoznali su se na snimanju filma "Christine" i odmah zaljubili

ALL FILM ARCHIVE/RICHTER/MARY EVANS PICTURE LIBRARY/PROFIMEDIA

Fatalni glumac 1964. je uplovio u bračne vode s još jednom glumicom, Nathalie Barthélémy s kojom je dobio sina Anthonyja. Međutim, njihov brak nije dugo potrajao jer je pet godina kasnije Delon podnio zahtjev za razvod. Na snimanju spota za njegovu pjesmu "Comme au cinéma" 1987. upoznao je nizozemsku manekenku Rosalie van Breemen s kojom je dobio dvoje djece, kćer Anouchku i sina Alaina-Fabiena, a 2001. odlučili su krenuti svatko na svoju stranu.

Linker
29. rujan 2024 11:31