LIVIO ANDRIJIĆ/ CROPIX
EUROPA PJEVA RIM TIM TAGI DIM

Od rezerve do finalista Eurovizije: Baby Lasagna očekivano rasturio

Večeras je odabrano prvih 10 finalista ovogodišnjeg natjecanja za pjesmu Europe među kojima je i naš predstavnik. Očekivano, s obzirom na to da je njegova dominacija na kladionici pred polufinale samo jačala.

Večeras je odabrano prvih 10 finalista ovogodišnjeg natjecanja za pjesmu Europe među kojima je i naš predstavnik. Očekivano, s obzirom na to da je njegova dominacija na kladionici pred polufinale samo jačala.

Prva polufinalna večer završila je, moglo bi se reći, bez velikih iznenađenja. Odabrano je prvih deset finalista koji će se u subotu u Malmöu natjecati za pobjedu na 68. izdanju Eurovizije, a među njima je i naš Marko Purišić, odnosno Baby Lasagna s hitom "Rim Tim Tagi Dim". Baby Lasagna nastupio je sedmi po redu, a svojim je nastupom izazvao euforiju u Areni, publika je pjevala s njim, a i pozitivne reakcije na društvenim mrežama jasno govore da je dodatno učvrstio poziciju favorita ovogodišnje Eurovizije, čemu u prilog idu i kladionice pa mu se sad daje čak 37 posto šansi za pobjedu, dok je pred nastup bio na 35 posto.

Hrvatska (Baby Lasagna - Rim Tim Tagi Dim)

Osim našeg predstavnika, u finale očekivano idu Srbija, Portugal, Ukrajina, Litva, Finska, Cipar, Irska te Slovenija i Luksemburg, kojima kladionice nisu davale izglede za prolazak. U finale ne idu Island, Moldavija, Azerbajdžan, Australija i Poljska.

Ovo su zemlje koje ćemo gledati u finalu:

Cipar (Silia Kapsis – Liar)

Srbija (Teya Dora - Ramonda)

Litva (Silvester Belt – Luktelk)

Irska (Bambie Thug – Doomsday Blue)

Ukrajina (alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria)

Slovenija (Raiven – Veronika)

Finska (Windows95man – No Rules!)

Portugal (iolanda – Grito)

Luksemburg (TALI – Fighter)

Izravni finalisti koji su se predstavili u prvom polufinalu:

Ujedinjeno Kraljevstvo

Njemačka

Švedska

Polufinalisti prve večeri koji ne idu u finale

Poljska (LUNA – The Tower)

Moldavija (Natalia Barbu – In The Middle)

Azerbajdžan (FAHREE feat. Ilkin Dovlatov – Özünlə Apar)

Australija (Electric Fields – One Milkali (One Blood))

Island (Hera Björk – Scared of Heights)

Prvu polufinalnu večer otvorili su izvođači s prošlih natjecanja - Eleni Foureira s pjesmom "Fuego" predstavljala je Cipar 2018., Eric Saade s pjesmom "Popular" bio je predstavnik Švedske 2011. te Chanel koja je izvela pjesmu "SloMo" s kojom je predstavljala Španjolsku 2022. godine. Nakon predstavljanja svih polufinalista, na pozornicu je stigao Johnny Logan koji je izveo pjesmu "Euphoria", s kojom je švedska predstavnica Loreen pobijedila 2012. godine. Logan je prvi dvostruki pobjednik Eurovizije s pjesmama "What‘s Another Year" i "Hold Me Now" 1987., da bi 1992. ponovno pobijedio, doduše tada kao autor pjesme. Nakon njega nastupio je Benjamin Ingrosso, švedska pop zvijezda koji je bio švedski predstavnih 2018. s pjesmom "Dance You Off"

Natjecanje se održava u Malmö Areni u Švedskoj zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi pjevačice Loreen s pjesmom "Tattoo" i ovo je sedmi put da je Švedska domaćin, a kroz sve večeri vode nas holivudska zvijezda Malin Åkerman i popularna švedska televizijska voditeljica, komičarka i eurovizijska veteranka Petra Mede. Ovogodišnji Eurosong donosi i promjene, koje su se mogle vidjeti već večeras. Naime, izravni finalisti, odnosno Big 5 - Francuska, Italija, Njemačka, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo te domaćini Šveđani nastupit će i u polufinalni večerima, dok su do sada nastupali samo u finalu. O prolasku u finale odlučuju isključivo glasovi publike, a uz zemlje koje sudjeluju u polufinalu, glasati mogu i izravni finalisti te glasači diljem svijeta.

Druga promjena odnosi se na finale u kojem se produžuje vrijeme glasanja koje će biti otvoreno netom prije izvedbe prvog finalista. U finalu 11. svibnja za naslov pjesme Eurovizije natjecat će se 26 zemalja, a osim publike, glasuje i žiriji.

Linker
07. svibanj 2024 23:24