Dramski umjetnik poznat po ulozi u seriji ‘Domovina‘, dobio je važno počasnu titulu

 

 ZUMA/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA
Slavni pastir

Glumcu Damianu Lewisu dodijeljena je počasna titula uz koju idu i sasvim neobične povlastice

Odsad ima pravo trgovati ovcama i voditi ih preko mosta bez plaćanja mostarine, što je dio tradicije koja seže do srednjeg vijeka, a danas je oživljena je zbog dobrotvornog cilja.

Odsad ima pravo trgovati ovcama i voditi ih preko mosta bez plaćanja mostarine, što je dio tradicije koja seže do srednjeg vijeka, a danas je oživljena je zbog dobrotvornog cilja.

Prestižnom popisu zaslužnih građana Londona čije povlastice sežu do srednjeg vijeka, pridružio se dramski umjetnik i glazbenik Damian Lewis. Zvijezdi brojnih BBC-jevih ekranizacija djela Shakespearea, serija "Saga o Forsyteima" i "Domovina" te filmova "Kraljica Pustinje" i "Vaše veličanstvo" - dodijeljena je počasna titula "Freeman of the City of London" (slobodnjaka britanske prijestolnice) s privilegijama koje su dio višestoljetne tradicije. Primjerice, crvenokosi glumac dobio je "pravo" dovoditi ovce preko rijeke Temze na tržnicu bez plaćanja mostarine, što je nekad davno bila važna privilegija slobodnih seljaka. Za razliku od kmetova, smjeli su se slobodno kretati i trgovati, imati vlastiti doma i biti punopravni članovi zajednice.

Svjestan da se takva prilika i čast ne smiju propustiti, glumac je dao sve od sebe odigrati najneobičniju ulogu u preko tri desetljeća dugoj karijeri: odjenuo je jednostavan, retro kaput koji je nekada nosio njegov djed i ponio štap. Trebao mu je da potjera malo stado ovaca preko mosta Southwark, praćen povorkom sugrađana u povijesnim kostimima, javlja BBC.

image

Zadatak je uspješno obavljen

TAYFUN SALCI/ZUMA PRESS WIRE/SHUTTERSTOCK

Dodajmo i to da se ovce u britanskoj prijestolnici vode preko uvijek istog mosta u sklopu dobrotvorne manifestacije "London Sheep Drive". Održava se od 2013. godine, a dobitnik Zlatnog globusa i Emmyja jezgrovito ju je opisao kao "nevjerojatnu". Recimo i to da je titulu slobodnjaka grada Londona u suvremenom svijetu, dobilo više od 1.000 britanskih građana: mnogi su prošle nedjelje došli na most Southwark odjeveni u tradicionalno ruho, crvene ogrtače i crne šešire, podržati inicijaciju Damiana Lewisa u svoje društvo. Dodajmo i to da su slobodnjaci nekad davno imali privilegiju nositi mač bez korica u javnosti i imati "pratnju" do kuće pretjeraju li s alkoholom u javnosti toliko da ne mogu hodati, piše Associated Press. Međutim, te se povlastice danas se neće oživjeti. Modernim slobodnjacima dovoljno je tjeranje ovaca usred Londona, privilegija kakva se u golemom gradu rijetko može doživjeti.

Linker
02. listopad 2024 20:49