Ovo nije odrezak tune na žaru, već steak od lubenice, jedno od majstorija chefice Katarine Vrenc koja gostuje na Zagreb Burger Festivalu, a čitateljima Glorije IN otkriva recepte za svoje delicije s voćem i ribom
Svoje prvo jelo kuharica Katarina Vrenc (28) pripremila je kao sedmogodišnja djevojčica - paštu sa šalšom. Odmalena se, kaže, motala po bakinoj kuhinji u Velim Munama u općini Matulji, gdje je odrasla na imanju sa životinjama i vrtom u kojem je uspijevalo sve što je bilo potrebno za ukusan obrok.
- Moja nona i danas sve vrste tjestenina radi ručno, mnogo preciznije i brže nego kad se radi s kuhinjskim pomagalima, pa sam tu vještinu naučila od nje i ne sjećam se kada sam posljednji put paštu kupila u dućanu. Sama radim i zimnicu, dimim ribu, sadim povrće i začinske trave - kaže perspektivna chefica koja jela smišlja u trenu, a s receptima se budi i odlazi spavati.
Podršku u njenom kulinarskom entuzijazmu daju joj suprug Ivo i sinčić Vito. Obojica su, kaže, bonkulovići izbirljivog nepca pa šestogodišnji Vito više uživa u sushiju i japanskoj ramen juhi nego pohancima i prženim krumpirićima. A kako kuha ova kreativna chefica, mogli su se uvjeriti brojni gosti raznih restorana u Istri, na Kvarneru, kao i nekih na kontinentu.
Naime, udružila je svoja znanja s Nikolom Božićem, vlasnikom Đurine hiže, restoranom u Varaždinskim Toplicama specijaliziranim za steakove, koji je pokrenuo gastronomsku putujuću priču Reshetka s kojom gostuje diljem Hrvatske. Ujedinili su se u projekt Fine street food by Reshetka & Katarina Vrenc i diljem Hrvatske u restoranima i na uličnim gastro sajmovima pripremaju delicije. Tako će biti i 8. rujna na Zagreb Burger Festivalu gdje će Katarina pripremiti jelo iznenađenja, a jedino što je otkrila jest to da neće raditi - hamburger.
Steak od lubenice sa škampima
Sastojci (za 4 osobe):
- 50 dag lubenice
- maslac
- maslinovo ulje
- sol
- 0,5 dl konjaka
- Worcester umak
- 12 svježih škampa
- cvijet soli
Priprava:
- Lubenicu narezati na četiri kriške debljine 2 cm te ih očistiti od koštica.
- Kriške posoliti te začiniti s nekoliko kapi Worcester umaka i konjakom.
- Staviti u posudu za pečenje, prekriti folijom i peći na 90 stupnjeva pet sati.
- Kriške potom izvaditi i ohladiti. Sotirati ih na maslacu pa zatim kratko ispeći na gradelama ili grill tavi.
- Reducirati sok od lubenice nastao tijekom pečenja.
- Škampe očistiti, začiniti maslinovim uljem i cvijetom soli. Poslužiti ih uz lubenicu, redukciju njezina soka i s nekoliko kapi maslinovog ulja.
Sashimi od skuše s povrćem
Sastojci:
- 2 fileta skuše
- 30 g šećera
- 15 g krupne soli
- nekoliko grančica svježeg timijana
- 1 vezica listova koromača
- limun
- papar u zrnu
- 2 tikvice
- 1 mlada cikla
- 1 mrkva
- 1 ljutika
- maslinovo ulje
- 0,5 dl bijelog vina
- maslac
- prstohvat kima
- vezica peršina
- žličica dijon senfa
Priprava:
- Skušu filetirati te napraviti gravlax (skandinavska tehnika hladnog konzerviranja ribe). Priprema se tako da se izmiješa isti omjer soli i šećera, doda se naribana korica pola limuna, timijan i nekoliko zrna papra. Filete sa svih strana obložiti jednakom količinom smjese i ostaviti ih u hladnjaku četiri sata.
- Kada je riba gotova, isprati je i osušiti papirnatim ubrusom.
- Tikvice narezati na kockice, kratko propirjati na maslacu, posoliti te ih izblendati do svilenkaste teksture.
- Korjenasto povrće narezati na trakice koje se drže u zdjeli s vodom i ledom kako bi ostalo hrskavo.
- Ljutiku i peršin sitno narezati, pomiješati s vinom, dodati sok pola limuna, senf i nekoliko zrna kima. Izblendati, postupno dodavajući maslinovo ulje. Dobivenim dressingom začiniti korjenasto povrće. Filet skuše narezati te poslužiti s kremom od tikvica i korjenastim povrćem.
Pročitajte i:
Frendovi opet kuhaju: Isprobajte recept za sendvič s mesnim okrugicama slavne petorke
Poznati TV novinar ima kod kuće pravo bogatsvo: Vlasnik je 200 kuharica sa svih strana svijeta
Kuhinja uspomena 'Domaćice Sanje': Ova tri njena recepta isti tren će vas vratiti u djetinjstvo
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....