Ines Stipetić
Gastro delicije

Kuhinja za sladokusce: Dva neobična recepta s voćem i ribom chefice Katarine Vrnec

Ovo nije odrezak tune na žaru, već steak od lubenice, jedno od majstorija chefice Katarine Vrenc koja gostuje na Zagreb Burger Festivalu, a čitateljima Glorije IN otkriva recepte za svoje delicije s voćem i ribom

Ovo nije odrezak tune na žaru, već steak od lubenice, jedno od majstorija chefice Katarine Vrenc koja gostuje na Zagreb Burger Festivalu, a čitateljima Glorije IN otkriva recepte za svoje delicije s voćem i ribom

Svoje prvo jelo kuharica Katarina Vrenc (28) pripremila je kao sedmogodišnja djevojčica - paštu sa šalšom. Odmalena se, kaže, motala po bakinoj kuhinji u Velim Munama u općini Matulji, gdje je odrasla na imanju sa životinjama i vrtom u kojem je uspijevalo sve što je bilo potrebno za ukusan obrok.

- Moja nona i danas sve vrste tjestenina radi ručno, mnogo preciznije i brže nego kad se radi s kuhinj­skim pomagalima, pa sam tu vještinu naučila od nje i ne sjećam se kada sam posljednji put paštu kupila u dućanu. Sama radim i zimnicu, dimim ribu, sadim povrće i začinske trave - kaže perspektivna chefica koja jela smišlja u trenu, a s receptima se budi i odlazi spavati.

Ines Stipetić
Katarina Vrenc odrasla je na imanju sa životinjama i vrtom gdje je raslo sve potrebno za pripravu obroka

Podršku u njenom kulinarskom entuzijazmu daju joj suprug Ivo i sinčić Vito. Obojica su, kaže, bonkulovići izbirljivog nepca pa šestogodišnji Vito više uživa u sushiju i japanskoj ramen juhi nego pohancima i prženim krumpirićima. A kako kuha ova kreativna chefica, mogli su se uvjeriti brojni gosti raznih restorana u Istri, na Kvarneru, kao i nekih na kontinentu.

Naime, udružila je svoja znanja s Niko­lom Božićem, vlasnikom Đurine hiže, restoranom u Varaždinskim Toplicama specijalizira­nim za steakove, koji je pokrenuo gastronomsku putujuću priču Reshetka s kojom gostuje diljem Hrvatske. Ujedinili su se u projekt Fine street food by Reshetka & Katarina Vrenc i diljem Hrvatske u restoranima i na uličnim gastro sajmovima pripremaju delicije. Tako će biti i 8. rujna na Zagreb Burger Festivalu gdje će Katarina pripremiti jelo iznenađenja, a jedino što je otkrila jest to da neće raditi - hamburger.

Ines Stipetić
Steak od lubenice sa škampima

Steak od lubenice sa škampima

Sastojci (za 4 osobe):

  • 50 dag lubenice
  • maslac
  • maslinovo ulje
  • sol
  • 0,5 dl konjaka
  • Worcester umak
  • 12 svježih škampa
  • cvijet soli


Priprava:

  1. Lubenicu narezati na četiri kriške debljine 2 cm te ih očistiti od koštica.
  2. Kriške posoliti te začiniti s nekoliko kapi Worcester umaka i konjakom.
  3. Staviti u posudu za pečenje, prekriti folijom i peći na 90 stupnjeva pet sati.
  4. Kriške potom izvaditi i ohladiti. Sotirati ih na maslacu pa zatim kratko ispeći na gradelama ili grill tavi.
  5. Reducirati sok od lubenice nastao tijekom pečenja.
  6. Škampe očistiti, začiniti maslinovim uljem i cvijetom soli. Poslužiti ih uz lubenicu, redukciju njezina soka i s nekoliko kapi maslinovog ulja.

Ines Stipetić
Sashimi od skuše s povrćem

Sashimi od skuše s povrćem

Sastojci:

  • 2 fileta skuše
  • 30 g šećera
  • 15 g krupne soli
  • nekoliko grančica svježeg timijana
  • 1 vezica listova koromača
  • limun
  • papar u zrnu
  • 2 tikvice
  • 1 mlada cikla
  • 1 mrkva
  • 1 ljutika
  • maslinovo ulje
  • 0,5 dl bijelog vina
  • maslac
  • prstohvat kima
  • vezica peršina
  • žličica dijon senfa


Priprava:

  1. Skušu filetirati te napraviti gravlax (skandinavska tehnika hladnog konzerviranja ribe). Priprema se tako da se izmiješa isti omjer soli i šećera, doda se naribana korica pola limuna, timijan i nekoliko zrna papra. Filete sa svih strana obložiti jednakom količinom smjese i ostaviti ih u hladnjaku četiri sata.
  2. Kada je riba gotova, isprati je i osušiti papirnatim ubrusom.
  3. Tikvice narezati na kockice, kratko propirjati na maslacu, posoliti te ih izblendati do svilenkaste teksture.
  4. Korjenasto povrće narezati na trakice koje se drže u zdjeli s vodom i ledom kako bi ostalo hrskavo.
  5. Ljutiku i peršin sitno narezati, pomiješati s vinom, dodati sok pola limuna, senf i nekoliko zrna kima. Izblendati, postupno dodavajući maslinovo ulje. Dobivenim dressingom začiniti korjenasto povrće. Filet skuše narezati te poslužiti s kremom od tikvica i korjenastim povrćem.

Pročitajte i:

Frendovi opet kuhaju: Isprobajte recept za sendvič s mesnim okrugicama slavne petorke

Poznati TV novinar ima kod kuće pravo bogatsvo: Vlasnik je 200 kuharica sa svih strana svijeta

Kuhinja uspomena 'Domaćice Sanje': Ova tri njena recepta isti tren će vas vratiti u djetinjstvo

S pozornice za štednjak: Na ljetni ručak gurmanice Jelene Bosančić naprosto nitko ne ostaje ravnodušan

Linker
01. studeni 2024 13:38