DAVE HOGAN/HOGAN MEDIA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Slavi 69. rođendan

Slavu je stekao kao Mr.Bean, razveo se za 65 sekundi, a najveća strast su mu skupocjene jurilice

Britanski komičar koji se proslavio ulogom Mr. Beana, a pubika sada uživa u njegovoj ulozi svećenika u filmskom mjuziklu ‘Wonka‘, privatno je vrlo ozbiljan i povučen tip kojeg zanimaju automobili i utrke.

Britanski komičar koji se proslavio ulogom Mr. Beana, a pubika sada uživa u njegovoj ulozi svećenika u filmskom mjuziklu ‘Wonka‘, privatno je vrlo ozbiljan i povučen tip kojeg zanimaju automobili i utrke.

Rowan Atkinson, jedan od najpopularnijih britanskih komičara kojem je svjetsku slavu donijela uloga Mr. Beana, 6. siječnja slavi 69. rođendan. Po struci diplomirani elektrotehničar i elektroničar s magisterijem s Queen‘s Collegeua u Oxfordu, od studentskih dana bio je zaljubljen u fizičku neverbalnu komediju, a prve glumačke korake napravio je na pozornici. Fizička komedija očito mu je bila i prihvatljivija s obzirom na to da Atkinson pati od mucanja pa ne voli davati ni intervjue. A ideju za šutljivog Mr. Beana upravo je dobio u studentskim danima kada je izvodio skečeve pa je postao i glavni lik istoimene TV serije od petnaest epizoda koja je započela s emitiranjem 1. siječnja 1990. godine.

image

Kao Mr Bean ispre Buckinghamske palače

SWNS/PROFIMEDIA

To ‘dijete u tijelu čovjeka‘, neviđeno nespretan, a u neku ruku i sretan lik koji ne govori već tu i tamo nešto promrmlja, osvojio je ne samo britansku publiku već i onu diljem svijeta jer je emitiran u 190 zemalja uključujući i Hrvatsku. U međuvremenu se emitirala i animirana serija, nešto kasnije su snimljena i dva filma o Mr. Beanu, a sada glumac planira seriju u kojoj bi Mr. Beana prikazao kao osobu u ‘zlatnim godinama‘ iako je izjavio da se zasitio tog šutljivog klauna koji mu je donio neviđenu popularnost i bogatstvo.

Ovom komičaru slavu je donio i filmski serijal Johnny English, serija špijunskih akcijskih komedija koje parodiraju tajnog agenta Jamesa Bonda. Posljednju filmsku ulogu odigrao je u aktualnom fantastičnom mjuziklu ‘‘Wonka‘‘ u kojem igra svećenika Juliusa Scamsa koji vodi sirotište.

Rowanu Atkinsonu gluma je donijela brojne nominacije i nagrade među kojima su i BAFTA te ugledna kazališna nagrada Laurence Olivier koju ima i naša Zrinka Cvitešić, a od britanske kraljice je 2013. dobio i orden Commander of the Order of the British Empire za zasluge u kulturi.

image

S najboljim prijateljem Stephenom Fry,om

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Privatno je vrlo povučen i kako to obično biva s komičarima - prilično ozbiljan.

‘‘Ljudi misle ako ih mogu nasmijati s pozornice, da ću ih nasmijavati i privatno. To uopće nije slučaj. Ja sam u zapravo prilično tiha, dosadna osoba‘‘, kazao je jednom prilikom komičar.

image

Osim u automobile zaljubljen je i u utrke

PA ASSIGNMENTS/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

A veliko bogatstvo koje mu je donio posao, procjenjuje se da je ‘težak‘ oko 150 milijuna eura, dozvolilo mu je da uživa u svojoj najvećoj strasti, a to su - automobili. U njegovoj impresivnoj kolekciji vrijednoj oko 15 milijuna eura nalaze se automobili poput BMW-a 328 Roadster iz 1939., Lancie Theme 8.32 iz 1989. kao i kultni modeli poput Aston Martina V-8 Vantagea iz 1977. i McLarena F1 iz 1997., tada najbržeg serijskog automobila na svijetu. Imao je i jedinstveni Rolls-Royce Phantom Drophead s posebnim eksperimentalnim V-16, a omiljena zabava su mu utrke Goodwood Festivala brzine koji se odvija u Zapadnom Sussexu gdje se utrkivao s automobilima poput Jaguara MK7 i modificiranog Ford Falcon Sprinta iz 1964.

image

Rowan Atkinson sa svojim McLarenom F1. kojeg je 1997. kupio za 540,000 funti, dva put razbio, popravio i prodao za 8 milijuna funti

TIM SCOTT/FLUID IMAGES/SWNS/SWNS/PROFIMEDIA TIM SCOTT/FLUID IMAGES/SWNS/SWNS/PROFIMEDIA

Zbog ljubavi prema automobilima i njegov lik Mr. Bean vozi Mini Morisa, a na svoje je došao u serijalu Johnny English u kojem je jurio u brojnim autima među kojima je bio i jedan u njegovom vlasništvu - Aston Martin DB7 Vantage.

Po svom imanju voli voziti karting, a među raznim vozačkim dozvolama posjeduje i onu za vozila teža od 3,5 tone. Njegov najbolji prijatelj i vjenčani kum je glumac Stephen Fry koji za Atkinsona tvrdi da u njemu nema ni trunke opčinjenosti showbusinessom, već isključivo automobilima.

image

S kćeri Lily i bivšom suprugom Sunetro Sastry 2011.

DAVIDSON/GOFFPHOTOS/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA

A ni ljubavni život mu nije pretjerano zanimljiv jer razbio više automobila nego ljubio žena. Od 1990. do 2015. bio je u braku s filmskom šminkericom Sunetrom Sastry s kojom ima 31- godišnjeg sina Benjamina i dvije godine mlađu kćer Lily. Brak između Sunetre koja je na pola Indijka, raspao se 2013. kada se Atkinson zaljubio u 26 godina mlađu komičarku Louise Ford s kojom ima petogodišnju kćerkicu Islu. Par se upoznao na predstavi ‘‘Quartermaine‘s Terms‘‘ u kojoj su zajedno igrali na West Endu 2012. kada se su vjerojatno i započeli vezu.

image

Sa današnjom partnericom Louise Ford

NR/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Atkinson se od supruge koja je inicirala razvod rastao za 65 sekundi koliko je trajala sudska odluka, a mlađahna komičarka je zbog nove ljubavi ostavila komičara Jamesa Acastera koji je to saznao iz - novina.

Linker
26. travanj 2024 12:09