nema čekanja

Cyndi Lauper pokrenula fond za pravo žena na pobačaj: ‘Vlada ima kontrolu nad vašim tijelom‘

Inspiraciju za fond dobila je od svoje pokojne majke s kojom je bila vrlo bliska, ali ju je nažalost izgubila ranije ove godine.

Pop ikona Cyndi Lauper, koja stoji iza hita "Girls Just Want To Have Fun", već se neko vrijeme bori za ženska prava. Bila je na mnogo prosvjeda po SAD-u za ženska reproduktivna prava, a sada je pokrenula fond za pobačaj. Na to ju je potaklo sjećanje na njezinu pokojnu majku, a fond je nazvala po svojoj najvažnijoj pjesmi, s malom izmjenom - Girls Just Want to Have Fundamental Rights (Djevojke samo žele imati temeljna prava).

Njezin fond davat će potporu organizacijama koje se bore za pobačaj i reproduktivnu zdravstvenu skrb nakon što je Vrhovni sud u lipnju ove godine SAD-a poništio slučaj "Roe protiv Wadea", koji je prije štitio prava žena na pobačaj.

"Ako nemaš kontrolu nad vlastitim tijelom, kako možeš biti išta osim građanina drugog reda? Sada vlada ima kontrolu nad vašim tijelom - ne vi. Ono što bi trebala biti privatna medicinska odluka između vas i vašeg liječnika, sada je odluka vlade. Dakle, ovo je veliki problem za mene", rekla je Cyndi.

Cyndina majka Catrine, koja se pojavila u brojnim njezinim glazbenim spotovima, uključujući i za pjesmu "Girls Just Want To Have Fun", umrla je ranije ove godine s 91 godinom nakon borbe s Alzheimerovom bolešću i vaskularnom demencijom.

"Bila je u hospiciju, a mi smo bili zajedno. Trudili smo se da joj bude što ugodnije. Napravili smo to kao spa. Bila je nevjerojatna i jednostavno sam sretna što mi je ona majka jer me inspirirala da radim toliko stvari, uključujući stvaranje Fonda", rekla je glazbenica.

Lauper je objavila i video s tekstom pjesme o pravu na pobačaj "Sally‘s Pigeons" iz 1993. koju je ponovno izdala kao akustičnu verziju.

"‘Sally‘s Pigeons‘ bila je o novinskim naslovima - ‘Pronađena još jedna mrtva mlada žena.‘ Tada je bilo mnogo ilegalnih pobačaja jer žene nisu mogle dobiti siguran postupak. Mladi ljudi ne znaju kako je to bilo. Vidjela sam to svaki dan. Znala sam kako je to utjecalo na mnoge mlade žene", rekla je za People krajem lipnja ove godine.

Linker
20. travanj 2024 06:27