Mandatory Credit: Photo by Kristina Bumphrey/Shutterstock (12977756lf)
Bill Gates
Time Celebrates the 100 Most Influential People in the World, Arrivals, Lincoln Center, New York, USA - 08 Jun 2022

 KRISTINA BUMPHREY/SHUTTERSTOCK KRISTINA BUMPHREY/SHUTTERSTOCK
Klupko se raspliće

Bill Gates bio je žrtva ucjene ozloglašenog financijaša i i umalo izgubio bogatstvo

Osuđeni pedofil pritiskao ga je navodnom ljubavnom aferom s gotovo trideset godina mlađom Ruskinjom Milom Antonovom koju je upoznao na turniru bridža.

Osuđeni pedofil pritiskao ga je navodnom ljubavnom aferom s gotovo trideset godina mlađom Ruskinjom Milom Antonovom koju je upoznao na turniru bridža.

Otkako je postao djed, tehnološkog magnata Billa Gatesa ne viđa se često u javnosti. Njegovo najstarije dijete, kćer Jennifer i njezin suprug Nayel Nassar, usrećili su ga djevojčicom rođenom u ožujku ove godine, a osim prepuštanja obiteljskim radostima milijarder i filantrop na svom blogu GatesNotes piše o utjecaju umjetne inteligencije na svijet: predviđanja koje će djelatnosti unaprijediti, od medicine do poljoprivrede, izrazio je zabrinutost kako bi bez adekvatne regulative, umjetna inteligencija, mogla preuzeti svijet. Ono o čemu Gates ne progovara mnoge zanima još više od AI-ja. Britanski mediji tvrde da je riječ je o njegovom "dvojbenom" odnosu s gotovo tri desetljeća mlađom ruskom igračicom bridža, navodnom ljubavnicom Milom Antonovom. Upoznali su se u ljeto 2009. na Sjevernoameričkom prvenstvu u bridžu u Washingtonu jer je Bill Gates, tehnološki savjetnik Microsofta i jedan od njegovih najvećih dioničara, strastveni fan te kartaške igre i redovito sudjeluje na najvećim turnirima.

Ondje mu je prišla privlačna, crvenokosa doseljenica iz Rusije, također ljubiteljica bridža, s pričom kako joj je ta igra koju je naučila dok je bila u školi u domovini, pomogla usredotočiti se na studij. Imala je ideje o tome kako bi se popularizacijom bridža među neprivilegiranim školarcima moglo štošta dobrog učiniti, ciljajući na njegov dobrotvorni rad. Bio je to početak flerta, a kako tvrdi Daily Mail, simpatije su prerasle u aferu godinu dana kasnije, na Nacionalnom turniru bridža u Renu. Došli su u posjed video intervjua što ga je Mila Antonova 2010. snimila s jednim od najprepoznatljivijih i najbogatijih muškaraca na svijetu, za web stranicu posvećenu toj igri, i na temelju videa zaključili su da su Gates i Antonova zacijelo imali tajnu vezu.

"Tko si ti?", upitala ga je Mila nalazeći se iza kamere.

"Bill Gates‘‘, odgovorio je s koketnim osmijehom, što nju je potaknulo da se nasmije izvan kadra. U to vrijeme Antonova je imala oko 26 godina i vodila je web stranicu BridgeUnion.com. S druge strane, Gates je tada imao 54 godine, bio je oženjen Melindom Gates, otac njihovo troje djece, kćeri Jennifer i Phoebe te sina Roryja i vodio jednu od najvećih softverskih tvrtki na svijetu. Ipak, pronašao je vrijeme za intervju: bio je dobro raspoložen, vrlo angažiran i nasmijan dok mu je sugovornica postavljala pitanja svojim teškim, ruskim naglaskom.

Kad je Antonova upitala: "Mislite li da vam je bridž pomogao u radu?" Rekao je: "Pomaže vam razmišljati na vrlo konkretne načine. Igrao sam puno kartaških igara kad sam bio mlad. Bridž je kralj svih".

image

Bill Gates na North American Bridge prvenstvu

STEWART COOK/SHUTTERSTOCK

Taj naizgled nedužan razgovor sada poprima drugačiji značaj jer se u međuvremenu otkrilo kako je američki financijaš i osuđeni pedofil Jeffrey Epstein doznao za Gatesovu aferu s Antonovom i pokušao ga ucijeniti. Za sve je, pak, saznala, Gatesova sad već bivša supruga Melinda Gates: za mladu ljubavnicu, Epsteinovu ucjenu, sramotnu povezanost njezinog supruga s ozloglašenim pedofilom. Epilog priče poznat je, samo se sada raspliće što je mogao biti razlog raspada tog 27-godišnjeg barka, finaliziranog u kolovozu 2021. godine.

image

Filantropkinja Melinda Gates na otvaranju Generation Equality Foruma 2021.n u Parizu

BLONDET ELIOT/ABACA/SHUTTERSTOCK

Sada se nameće pitanje kako su se igračica bridža i Jeffrey Epstein upoznali? Sastali su se, tvrdi Daily Mail, u njegovoj kući u New Yorku u studenom 2013. jer je Mila Antonova zatražila njegov darežljiv prilog od 500,000 dolara za svoj projekt „BridgePlanet” odnosno popularizaciju te igre među mladima. The Wall Street Journal navodi kako su vidjeli prepisku ozloglašenog financijaša i Mile Antonove. Na kraju joj nije dao novac, no sljedeće godine, u studenom 2014., Antonova je (besplatno) odsjela u stanu u New Yorku koji je osigurao Epstein. Kad ju je The Wall Street Journal zamolio za komentar, potvrdila je informaciju i rekla je da tada "nije komunicirala s njim ili s bilo kim drugim dok je bila u stanu".

"Nisam imala pojma da je kriminalac ili da ima bilo kakav skriveni motiv. Samo sam mislila da je uspješan biznismen. Zgrožena sam Epsteinom i onim što je učinio", rekla je.

image

Osuđeni pedofil Jeffrey Epstein s bivšom djevojkom i desnom rukom, Ghislaine Maxwell

SHUTTERSTOCK

Nakon što nije uspjela osigurati novac za svoj projekt, rekla je da je odlučila postati softverski programer i zamolila nekoliko imućnih pojedinaca, među njima i Jeffreyja Epstein, da joj posude sredstva za školarinu u programerskom kampu "Hack Reactor". Kako je priznala "The Wall Street Journalu", Epstein je uplatio izravno školi.

"Ništa nije tražio zauzvrat. Ne znam zašto je to učinio. Kad sam ga upitala, rekao je nešto poput toga da je imućan i želio pomoći ljudima".

Poznanstvo s Millom pedofil je pokušao iskoristiti u naumu da od Gatesa izmuze više milijardi dolara za svoj navodno globalni dobrotvorni fond. Sastajali su se, Gates je jednom prilikom letio Epsteinovim privatnim zrakoplovom, poznatim kao "Lolita Express". Od ulaganja u navodni fond nije bilo ništa, a Gates je rekao da jako žali zbog poznanstva s Epsteinom. Vjeruje se da je ozloglašeni financijaš 2017. nakon što je Gatesovo navodno druženje s Antonovom završilo, zatražio od suosnivača Microsofta da mu nadoknadi troškove Milinu za programsku školu. S obzirom na to da su obojica bili milijarderi, svota o kojoj je riječ bila je apsolutno nebitna. Prema WSJ-u, "ton poruke bio je da je Epstein znao za aferu i da ga je mogao razotkriti".

image

Obitelj Gates u sretnijim vremenima, na Olimpijskim igrama u Pekingu

GOUHIER-HAHN-NEBINGER/ABACA/SHUTTERSTOCK

U međuvremenu, osramoćeni milijarder ubio se u zatvoru 2019. dok je čekao suđenje zbog optužbi za trgovinu seksualnim robljem. Iza njega je, smatra se, ostala knjižica s VIP kontaktima koja, eto, nikad nije uvrštena u dokazni materijal sramotnog slučaja. Melinda Gates razvela se što je brže mogla, a s bivšim danas komunicira u obiteljskim situacijama te u poslovima zajedničke Zaklade Billa i Melinde Gates.

Bill Gates sada zacijelo razmišlja što je, kao jedan od najintrigantnijih mislioca današnjice, mogao napraviti da izbjegne raspad obitelji i braka? I riješi probleme koji su mu se gomilali "pred nosom"?

Linker
26. travanj 2024 19:16