Financijska srijeda

Srijedom vas savjetujemo! Evo što bi svaka financijski pismena osoba trebala znati

Financijska blogerica kodnog imena My Tetka zapravo je poslovna žena Sandra Ferenčak koja o novcima, kreditima, štednji, kamatama i investicijama govori jezikom koji razumijemo. U našoj novoj rubrici ‘Financijska srijeda‘ donosimo vam savjete o osobnim financijama iz kuta ljudi koji nas razumiju, koji su na svojoj koži sve prošli i još važnije koje mi razumijemo.

Jeste li šokirani kad ste vidjeli kolika će vam plaća biti u eurima? Malo neočekivano vam bankomat kaže da ćete dobiti 26 eura a vi ste htjeli podići 200 kuna! Uz sve to, svi pričaju o inflaciji, poskupljenjima, neizvjesnoj jeseni pred nama!

Naša sugovornica Sandra Ferenčak, financijska blogerica My Tetka u čijim se tekstovima nalazi vodič kako postići financijsko zdravlje, vodit će nas u tri nastavka od "banane" u kojoj se nalazimo do zadovoljavajućeg stanja na tekućem računu. Pitamo je što nas očekuje ove jeseni, kako se pripremiti te što nam donosi euro? U konačnici je li prekasno početi razmišljati o vlastitim financijama i kako ih staviti pod kontrolu?

image
DEPOSITPHOTOS

"Čini se kako jedna nedaća stiže drugu. Visoka inflacija, energetska kriza i rast kamatnih stopa su realnost, no teško je bilo kome predvidjeti kako će se situacija dalje razvijati. Globalna recesija sve je izglednija, međutim, onaj tko tvrdi kako točno zna što će biti obično ima neki financijski interes.

Za loše dane se trebamo pripremati onda kada je dobro, a ne kada počne kriza. Iznimno dobar period za investitore bilo je zadnjih desetak godina.

U kontekstu osobnih financija, moja bi preporuka bila vratiti se osnovama, trošiti manje no što zarađujemo, pokušati pronaći dodatne izvore zarade kako bi eliminirali utjecaj inflacije, reducirati potrošnju tamo gdje za to ima mogućnosti, a eventualni višak novaca dugoročno investirati u kvalitetnu imovinu. Iako možda zvuči kontraintuitivno, pad tržišta obično je dobar trenutak za početi investirati. Ako vam je perspektiva dugoročna, odnosno bar desetak godina, smatram kako se nemate čega bojati jer će i ovoj krizi doći kraj.

Situacija često zna izgledati beznadno, no nakon loših dana obično dolaze oni najbolji, bar kad je investiranje u pitanju.

U svakom slučaju, preporučujem uvijek imati krizni fond, odnosno ušteđevinu koja pokriva minimalno tri mjeseca životnih troškova kako bi prebrodili najteže trenutke ako nas snađu".

Prije četiri godine pokrenuli ste blog kako bi sugrađane podučili financijskoj pismenosti, upravljanju novcem, oblicima štednje, dugoročnim ulaganjima. Investiranje doživljavamo kao nešto komplicirano i rizično. U blogu često navodite da to, uz određenu edukaciju, nije problem. O kakvoj se školi radi? Koje su osnovne činjenice koje uspješna, financijski pismena žena mora savladati?

"Na žalost, sustavne edukacije iz financijske pismenosti nećete pronaći u našem okruženju. Moguće postoje neke iznimke, ali su to inicijative pojedinaca, entuzijasta poput mene koji pokušavaju ono što bi društvo trebalo kontinuirano raditi. Mi utječemo na naše, prilično malo neposredno okruženje i nadam se, mijenjamo pogled na financije.

image
NANGKA PRESS/AFP/PROFIMEDIA

Kada govorimo o konkretnim stvarima, često ističem kako je prosječnoj osobi potrebno poznavati tri ključna koncepta: složeni kamatni račun, inflaciju te diverzifikaciju (strategiju ulaganja). Financijsko znanje, u kombinaciji s ostalim elementima financijske pismenosti, koji uključuju financijsko ponašanje te odnos prema novcu, tu osobu svrstavaju u top 1% ovog društva. Za postići takvo nešto nisu potrebne godine edukacije već nešto motivacije za savladati ove koncepte te dovoljno discipline za provesti naučeno u djelo".

Kako se u teškim vremenima pripremiti za uvođenje eura? Hoće li nas to, uz sadašnje troškove života, gurnuti u propast? Da li je euro za nas dobra ili loša ideja?

"Mi smo već sada duboko euroizirana zemlja, kad kupujete stan ili auto rijetko ćete čuti razgovor u kunama.Inflacija je globalna tako da ono što se događa kod nas nije posljedica očekivanog prelaska na euro iako će neki možda to iskoristiti i tako ‘popraviti‘ marže. Osobno pozdravljam uvođenje eura i veselim se neplaćanju visokih naknada koje su nam banke do sada zaračunavale za konverziju, a i vjerujem kako će nam euro općenito olakšati život.

image
DEPOSITPHOTOS

Inflacija je u zoni eura u srpnju ove godine, iznosila zabrinjavajućih 8,9 posto od uvođenja zajedničke valute. Kako ulagati u vrijeme inflacije? Postoji model koji je prokušan u svim krizama? Što ste vi poduzeli?

"Visoka inflacija je ozbiljan problem jer umanjuje vrijednost zarađenog novca. Za istu sumu danas možete kupiti manje nego godinu prije i ako vaša zarada ne prati to povećanje, već ste u lošoj poziciji. Nisam investicijski stručnjak, no povijest je pokazala kako u vremenima visoke inflacije najbolje prolaze oni koji su ulagali u dionice kompanija koje su uspjele zadržati profitabilnost tako što su veći dio povećanja svojih troškova poslovanja uspjele prebaciti na krajnjeg potrošača te oni koji su ulagali u realnu, a ne špekulativnu imovinu. Moj pristup je diverzifikacija pa tako ulažem u razne vrste imovine, od globalnih dioničkih i obvezničkih ETF-ova, preko nekretnina i zlata, sve u omjerima sukladnim vremenskom horizontu ulaganja te osobnoj percepciji rizika. Ne špekuliram niti kada je to bilo moderno (zadnje dvije godine) pa ne posjedujem takvu imovinu u portfelju".

Sljedeće srijede donosimo nastavak razgovora s MyTetkom, a otkrit ćemo vam koji su prvi koraci za stavljanje financija pod kontrolu.

Srijeda, dan nakon utorka (koji je u povijesti zapamćen kao crni utorak 1929.), je dan za financijski oporavak! Pratite nas srijedom za više financijskih recepata!

Linker
22. travanj 2024 20:32