Pametan izračun

Pravilo 50-30-20: Pomaže nam uštedjeti i urediti osobne financije

Jednom kad steknete naviku izračuna i preraspodjele osobnih primanja po ovom pravilu, financije vam više neće biti enigma.

Kao i mnogi, mogli biste se naježiti na izraz kućni budžet, jer vam možda zvuči previše dosadno ili izazovno za shvatiti? Ali pogledajte to na drugi način. Planiranje kućnog budžeta višestruko je poželjno, a pravilo 50-30-20 dokazuje da ne mora biti teško. Ako želite pojednostaviti proces izračuna kućnog proračuna ili to nikad niste probali, ovaj bi izračun mogao bi biti savršen izbor za vas. Uključuje svega tri jednostavna koraka koji će vam pomoći da odredite prioritet svojih mjesečnih financijskih obveza, ali vam i omogućiti financijsku stabilnost. Pravilo 50-30-20 je sveobuhvatno, odnosno pokriva sve troškove. I ne brinite ako vam se matematika ne sviđa ili vam je strana, jer jednostavnije od ovoga doista ne može, a uz to na internetu postoje kalkulatori koji vam mogu olakšati ovaj izračun.

Što je pravilo 50-30-20?

U svom najjednostavnijem obliku, pravilo 50-30-20 dijeli naš prihod na tri kategorije, a one su:

  • 50% naše obaveze, odnosno fiksni troškovi
  • 30% naše želje i slobodne aktivnosti
  • 20% štednja ili ulaganja

image

Prvi korak je najvažniji - probajte dovesti troškove u "okvire" koji su propisani pravilom 50-30-20

DEPOSITPHOTOS

Pod fiksne troškove obavezno obračunajte stanarinu ili kredit, režijske troškove, mobilnu tarifu, troškove prijevoza, troškove osiguranja i kupovinu namirnica. S primanjima od 7000 kuna, to bi trebalo biti 3500 kuna. Međutim, ako je zbroj veći od 50 posto raspoloživih mjesečnih primanja, trebali biste smanjiti fiksne troškove i vidjeti na čemu biste mogli uštedjeti.

Pod želje i slobodno vrijeme navedite troškove koje izdvajate za članarinu u sportskom klubu ili kazalištu, za rođendane, izlaske, kino ili ulaznice za muzeje i dječje igraonice. Na njih ne bi trebali izdvajati više od 30 posto vašeg mjesečnog budžeta, odnosno ako su vam primanja 7000 kuna, tada je to 2100 kuna. AKo i ovaj dio troškova izlazi iz zacrtanog postotka, smanjite troškove.

Posljednji dio prihoda u iznosu od 20 posto ili 1400 kuna, ako uzmemo da su vam primanja 7000 kuna, odvojite na stranu i stavite na štedni račun ili ih uložite. Kako biste u tome bili redoviti, najbolje bi bilo da otvorite trajni nalog.


Zašto je ovo pravilo toliko dobro?

Ovaj plan čini naše financije jednostavnim i lakim za praćenje. Pravilo 50-30-20, koje je postavila američka senatorica, profesorica Elizabeth Warren te ga objasnila u priručniku pod nazivom "All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan", odmah se "ulovilo" u svijetu financija. Prvi razlog je zato što je jednostavno za primjenu, drugi je zato što nam pomaže izračunati i raspodijeliti doslovno svaku kunu našeg budžeta, a treći razlog je, ali nikako i manje važan, taj da nam ovaj pristup osobnim financijama i novcu s kojim mjesečno raspolažemo može pomoći uštedjeti više nego što smo uspjeli uštedjeti prije. Alternativno, prednost ovakvog pristupa kućnom budžetu je i da ćete lakše riješiti nagomilane financijske obaveze i otplatiti eventualne dugove.

Linker
10. travanj 2024 10:54