Život kao karijera

‘Priče o uspjehu uvijek sadrže i neuspjeh, važno je iznenaditi samu sebe‘, tvrdi žena koja već 20 godina zna što radi

Vedrana Likan je žena za koju ste sigurno čuli. Ako znate bar jednu osobu iz našeg poslovnog svijeta, onda sigurno znate nju. Ona je managerica, ali to ju ne određuje dovoljno, godinama vodi hrvatski ured Colliersa, članica je brojnih udruga, a neke i vodi, bavi se pitanjima zelene tranzicije, održivog razvoja, poticanja i osnaživanja žena u društvu, a aktivna je i u aktualnim temama obnove Zagreba nakon razornog potresa.

Morala sam ju na početku ovog razgovora pitati kako bi se opisala, tko je Vedrana zapravo. "Ja sam vedra, energična, optimistična, autentična i svoja. Ponosna majka djevojčice od 8 godina koja se susreće sa svim uobičajenim izazovima odgoja djeteta nove generacije. Pripadnica kategorije najboljih 40-ih godina koja se dnevno suočava s pritiscima što bismo u tim godinama trebale biti i kako izgledati, a istovremeno ponosno nositi svoje godine, mudrost i iskustvo", odgovara Vedrana. To je samo dio odgovora, jer ostalo ćemo otkriti u nastavku.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Znamo da je nekretninski business, u kojem radi već 20 godina, pretežito muška industrija i sasvim je logično pitanje primjećuje li i kakve razlike u muškom i ženskom poslovanju odnosno ponašanju."Što god tko mislio o tome - žene i muškarci zaista u poslu funkcioniraju drugačije. Nije poanta u tome tko je bolji, već u vrijednostima i perspektivama koje svatko od nas u proces i promišljanje, rješenja i rezultate donosi. Nije to zato što mi žene nešto u tome ne bi znale. Izazov je tu tome - odlučujemo li se za to. I dalje visoki biznis ostaje rezerviran za muškarce iz, usuđujem se reći, praktičnih razloga. Žena je u našem, kao i u mnogim drugim društvima, i dalje stup obitelji, odgovorna za kuću, dom, školovanja djece, planiranje odmora, njegovateljica i paziteljica šireg obiteljskog okruženja, starih i nemoćnih.

Pod pritiskom vlastitih mogućnosti i ambicija, odabiremo biti sve u jednom - i žena, i majka i kraljica svega čega se dotaknemo. Da se ne lažemo - i sama sam takva.

I onda kada dođemo do pozicije u kojoj trebamo odlučiti da li možemo, želimo, imamo hrabrosti, vremena i mogućnosti preuzeti novu - još zahtjevniju poziciju, stvarnost nas udari u glavu, srce, rebra i bubrege - i često na toj točki posustajemo. Zato tvrdim da dan danas, i još dugo dugo, neće biti ravnopravnosti među spolovima", kaže Vedrana.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Kako je od mode razvila business na pet kontinenata i postala poslovni role model?

Zanima nas kakva je šefica, kako vodi tim, kakav odnos ima sa svojim zaposlenicima. "U proteklih nekoliko mjeseci broj naših zaposlenika narastao je za više od 30% i dalje rastemo. Otvaramo urede u susjednim zemljama. Okrupnjujemo poslovanje na razini Adriatic regije. I moj posao je daleko od uredskog i od 9 do 17 sati. Kolege koje me poznaju, to razumiju. Ali baš me u proteklih nekoliko tjedana susrelo to pitanje od novih kolega - kada ćeš doći u ured i obaviti kontrolu. Ja ne kontroliram dnevno poslovanje svojih kolega.

Odavno se ne bavim mikro-menadžmentom jer moja profesionalna vrijednost ne leži u tome, već u nekim potpuno drugim segmentima vođenja poslovanja i promišljanja našeg razvoja.

Nije to zaključak koji vučem od neki dan. Dugo mi je trebalo da zaista prihvatim činjenicu koja u teoriji postoji jako dugo - da postoji 20% naših osobnih vrijednosti i sposobnosti, koje će ako ih prepoznamo i otključamo, prerasti u 80% našeg ukupnog rezultata", otkriva Vedrana koja je u životu realizirala niz projekata iz čiste strasti, želje, društvenog angažmana i shvaćanja svoje uloge kao žene u ovom društvu.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Ženska kreativna Brigada! Zajedno projektiraju, kuhaju, meditiraju..., i prijatelji su obitelji

Jedan od takvih projekata je i "21 put prema uspjehu“, serija razgovora sa prvenstveno sretnim i uspješnim ženama, koji je pokrenula prije 10 godina, a ove godine napravila novi serijal, što je bio i povod za naš razgovor. No, njezine sugovornice nisu "usual suspects" koje imamo često priliku vidjeti u javnosti kad se govori o ovoj temi.

"S projektom 21 put prema uspjehu i LeaderSHE konferencijom koja svakoj etapi daje krunu, zadala sam si za cilj da otkrivamo divne žene koje čine stvarnu razliku na našem tržištu. Kao panelistice u projektu se ne pojavljuju nužno žene koje vidimo na naslovnicama, čiji smo followeri na Instagramu. Upravo suprotno. Priču o uspjehu, kako u prvoj etapi daleke 2012. i 2013., tako i danas u 2022, slušamo od žena čiji vrijednosni sustav i predanost radu čini stvarnu razliku".

Čitajte i: Što trebate znati da postanete menadžerice vlastite karijere, pitali smo ženu koja zna sve o tome

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Ima li među tim pričama i priča o neuspjehu?

"Apsolutno da! Na svakom pojedinom panelu dotakli smo se teme neuspjeha. Svi se slažemo u jednom - da je neuspjeh sastavni dio uspjeha. Jer ako ne okusiš gorko, kako ćeš znati prepoznati slatko“, smatra Vedrana. U posljednje vrijeme često pričamo o definiciji uspjeha, koliko je ona osobna, a koliko je definirana od strane društva i okoline. Vedrana Likan ima dobar savjet za sve koji se propituju.

"Kao prvo, uspjeh je potpuno relativna i osobna stvar. Koliko god mu davali neke univerzalne odrednice: balans, usklađenost, sreća… toliko on postaje individualniji i osobniji. Vjerujem, i s ovih svojih mladih 40+ godina sa sigurnošću tvrdim, doživljaj i vrednovanje uspjeha mijenja se s vremenom, mudrošću i zrelošću. I ta evolucija osobnog odnosa prema uspjehu je najljepši dio sazrijevanja i mudrosti. Dok si mlad i lud, ne fokusiraš se na zdravlje i stabilnost. Isto tako, kad dođeš do nekih drugih desetica u godinama, upravo to dolazi u fokus.“

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Menadžerica koju zovu ‘žena zmaj‘: Oni koji ne razmišljaju o poslu kad ne rade, pametniji su i kreativniji kad rade

Koji bi trenutak u svojoj karijeri označila kao prijeloman?

"Zaista mi je teško izdvojiti neki od mojih trenutaka prosvjetljenja, iako osjećam i znam da ih je bilo puno. Ušla sam u svijet biznisa vrlo mlada, pokušavala zatomiti moju žensku stranu ne bi li se prilagodila muškom okruženju. Šutjela sam - da bih čula i naučila. Gledala sam - da bih sagledala i proučila. Te pozicije danas smatram vrlo vrijednima. Proizlazile su iz osjećaja podređenosti i manje vrijednosti, pa im zato dajem negativne epitete. Ali iz današnje perspektive, radije ću se potapšati po ramenu i pohvaliti da sam tako odabrala, nego samu sebe pokuditi. Zato se vraćam na početak ovog intervjua - važno je biti sebi iskren, autentičan i dosljedan. Slušati sebe. Raditi kompromis koji nije niti blizu kompromitiranja. I uvijek znati u duši, srcu pa tek onda mozgu - zašto taj kompromis činimo. Ponavljam, pravi i ispravan motiv uvijek će predodrediti pravi i dobar ishod.“

Na samom kraju razgovora, zanima nas koji je Verdanin savjet drugima, ne samo ženama kako sam sebe motivirati, kako graditi vlastitu business priču koja vodi k uspjehu.

"Naše okruženje teži tome da na krive načine ljude motivira - plaćom i beneficijama umjesto - ostvarenjem, ciljevima i postignućima, svrhom i razlogom. Stoga, ako mogu dati "piece of advice", sažela bih to u jednu i pol rečenicu: Sama spoznaj svoju snagu, znanje i potencijal - i sama podiži svoju letvicu. Iznenadi samu sebe, a tek onda druge!"

Linker
19. travanj 2024 15:28