DOBAR BIZNIS

Više od postolara: Braća iz Zagreba obnavljaju i personaliziraju tenisice

Upravo je ovaj tip obuće postao hiz i statusni simbol, a kad omiljeni par nagrize zub vremena, dečki iz tvrtke Recreated vratit će im stari sjaj.

Za svakog tko voli tenisice - a one su odavno prešle iz sportske u modnu domenu - najgore je kad im se uprljaju i potrgaju, posebno ako je riječ o omiljenom paru ili o modelu za koji su štedjeli mjesecima. No, spas dolazi u vidu tvrtke Recreated koja se bavi čišćenjem, restauracijom i, po želji, personalizacijom tog popularnog tipa obuće. Prije tri su je godine osnovala braća Kristian i Adrian Cvijić koji zajedno s deveteročlanim timom rade "čuda" u svojoj radionici na zagrebačkoj Trešnjevci. Za razliku od postolara kojima je važna jedino funkcionalnost, braća jednaku pažnju posvećuju i estetici pa su napravili komoru za izbjeljivanje za modele od bijele kože, a boje za obnovu tenisica od obojene kože miješaju dvije akademske slikarice.

image

Klijenti najčešće restauriraju skupe i ikonske modele tenisica

MARKO MISCEVIC CROPIX

Njihov biznis temelji se na strasti mlađeg brata, bivšeg učenika tekstilnog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, prema tenisicama.

On je sam, informirajući se putem kanala YouTube, počeo restaurirati tenisice svojih prijatelja i možda bi sve ostalo samo na hobiju da se kući nije vratio Kristian koji je nakon srednje ekonomske škole radio nekoliko godina na brodu. Stariji brat je prepoznao dobru poslovnu ideju pa su, uz svesrdnu pomoć majke, krenuli u biznis: izmislili su ime brenda, kreirali stranicu na Instagramu i počeli objavljivati fotografije "prije i poslije" popravljenih i obnovljenih modela. Ubrzo su počele stizati narudžbe klijenata, a između četiri i pol tisuće pari koje su dosad popravili nalaze se i modeli Nives Celzijus, Lejle Filipović, Matije Cveka, Nike Turković, Lane Klingor Mihić, Joleta, Marka Grubnića, pa čak i Zdravka Mamića koji im ih je poslao putem posrednika.

image

Većina posla se obavlja ručno

MARKO MISCEVIC CROPIX

‘‘Našim ljudima su tenisice statusni simbol, posebno mladima koji, možda, nemaju za novi automobil, ali imaju za popularni model tenisica s kojima se mogu pohvaliti pred curom ili na špici. A kod nas na popravku bili su i skupocjeni kolekcionarski primjerci, poput modela brenda Off White vrijedan nekoliko desetaka tisuća kuna‘‘, rekao je Kristian, koji je u tvrtki zadužen za promociju i marketing. Zbog sve većeg broja klijenata uskoro se planiraju preseliti u mnogo veći prostor u Selskoj ulici, no na tu ih je odluku nagnalo i svježe partnerstvo s Dominikom Ljubićem.

image
MARKO MISCEVIC CROPIX

Bivši vlasnik lanca trgovine obućom Shooster im je, naime, ustupio 1500 pari obuće s greškom koju će braća restaurirati, očistiti, dezinficirati, impregnirati i vratiti u prodaju po znatno sniženoj cijeni. Upravo u tome trojac vidi razlog za poslovni optimizam. U Europi i svijetu se, naime, sve više promovira popravak stvari umjesto kupnje novih (reduciraj, recikliraj, obnovi su tri glavna postulata "zelene" ekonomije).

image

Komoru za izbjeljivanje su braća napravili sami, uz pomoć tutoriala s YouTubea

MARKO MISCEVIC CROPIX

‘‘Tekstilna i obućarska industrija su veliki zagađivači okoliša, ne samo prilikom proizvodnje već i prilikom uništavanja neprodane robe i robe s greškom. A tenisice koje smo otkupili od Shoostera bile bi uništene spaljivanjem‘‘, kaže Kristian, koji s bratom i Dominikom planira sklopiti ugovor o otkupu takvih komada i s drugim svjetskim markama obuće.

Unatrag godinu dana u njihovoj se radionici pak mogu popraviti i torbe, a klijentice im većinom donose dizajnerske modele. No, prilikom obnove zna biti vrlo "škakljivih" situacija: jednom prilikom su klijentici otkrili da je torba koju je donijela kao originalni Louis Vuitton - lažnjak.

image

U trgovini se mogu kupiti popravljene i obnovljene tenisice raznih brendova koje bi inače završile u spalionici

MARKO MISCEVIC CROPIX

‘‘Kopije znaju izgledati vrlo vjerno originalu pa ih može zamijetiti samo stručno oko. Uglavnom je riječ o razlici u šavovima i nekim sitnim detaljima koji se otkriju prilikom detaljnog popravka i obnove‘‘, kaže Kristian, kojeg je publika mogla upoznati i kao kandidata u ovogodišnjoj sezoni reality showa "Ženim sina". Za informaciju svim zainteresiranima, premda tamo nije pronašao odabranicu, u sretnoj je vezi.

Linker
29. ožujak 2024 11:35