Obratite pažnju

Ovi znakovi pokazuju vam da ćete dobiti otkaz

Ako vam je opterećenje na poslu bilo nepodnošljivo, a onda je odjednom postalo ugodno, nešto se događa.

Gubitak posla nikad nije ugodno iskustvo, naročito ako ga niste očekivali. Ipak, postoje znakovi koji vas mogu upozoriti na to da vaše radno mjesto nije tako sigurno kao što se čini.

Alper Yurder, koji radi za aplikaciju Witco namijenjenu poslovnom životu, tvrdi da je jedan od prvih znakova na koji trebate obratiti pozornost način na koji vas šef pozdravlja.

"Ekonomija je u problemima od ožujka, a poslodavci su pod pritiskom da se bore protiv rastuće inflacije i viših cijena", rekao je za Metro i dodao da su svi u opasnosti da izgube posao u takvim uvjetima.

Prezaposleni ste

Alper kaže da to što imate jako puno toga za obaviti na radnom mjestu može biti znak da nešto možda nije u redu.

"Toliko ste zauzeti da ne možete držati korak s drugima? To je zato što vam vaš tim ne pomaže. Možda radite neuobičajene pogreške jer osjećate da nešto nije u redu, a razumljivo je da to kompenzirate radeći brže. Ipak što više radite, manje napredujete i radite više grešaka", napominje.

image

Budite otvoreni o svojim osjećajima na radnom mjestu

DEPOSITPHOTOS

Završavate li redovito s poslom u 21 sat, dok vaš šef odlazi kući u 18? Alper ističe da vaš šef vjerojatno ni ne primjećuje da ste tu.

"Dobar poslovođa radit će s vama, pokušat će vas osloboditi pritiska, neće vam ga dodatno nametati", napominje Alper.

"Dogovorite razgovor sa svojim šefom, pitajte ga o svom položaju, dogovorite se oko posla i napravite plan koji će vam pomoći da uspijete", preporučuje.

Nema priznanja

Radite sjajno, ali vaš tim, zajedno sa šefom, to jedva priznaje.

"Vjerojatno se pitaju zaslužujete li ipak otkaz ili ne. Nije dobar znak ako vas šef, koji sjedi metar od vas, kratkim e-mailom traži da objasnite što sad radite", smatra Alper.

image

Redovito se događa da vas isključuju sa sastanaka, novih projekata...

DEPOSITPHOTOS

Preporučuje da vi otvorite komunikaciju sa šefovima i budete otvoreni o svojim osjećajima na radnom mjestu.

Izolacija

"Sastanci se odvijaju bez vas i ne žele da radite na novim projektima. Zaobilaze vas i uredske šale. Kad vi nešto prokomentirate, suradnici se najprije pogledaju pa vam tek tad odgovore? Možda shvaćaju da je vaše radno mjesto ugroženo", napominje Alper.

Dobar poslovođa trebao bi vas uključivati u sve, bez obzira na vaš radni učinak te bi trebao brinuti da se uvijek osjećate uključeno.

image

Radite sjajno, ali vaš tim, zajedno sa šefom, to jedva priznaje

DEPOSITPHOTOS

Promjena atmosfere

Ako se priprema neka vrsta spajanja u vašoj tvrtki, prodaja ili val otpuštanja, interni komunikacijski timovi prvi će znati za to.

"Pratite interne komunikacije, čitajte e-mailove i pokušajte shvatiti motive iza njih. Ako poslodavci vide da stvari idu u novom smjeru, jer moraju reagirati na promjene na tržištu, koje su izvan vaše kontrole, počet će mijenjati procese u tvrtki, a interna komunikacija to će i odražavati. Pratite kako se možete uskladiti s promjenama. Pokažite da ste prilagodljivi i preuzmite nove odgovornosti, ako to želite", napominje Alper.

Smirenje prije oluje

Ako vam je opterećenje na poslu bilo nepodnošljivo, a onda je odjednom postalo ugodno, nešto se događa.

"Ne samo da je ugodno, već uskoro nemate puno posla. Tada možete očekivati probleme. Osim ako ste otpušteni zbog stegovnog postupka, vaš učinak je posljedica propusta šefova da vas podrže. Nakon povratka u urede nema isprike za distancirano, autokratsko ponašanje. Vaš odlazak je gubitak vašeg poslodavca, a dobitak za nekog drugog", govori Alper o ovoj situaciji.

Linker
24. travanj 2024 16:28