jaz u plaćama

Drage žene, od danas pa do kraja godine radite besplatno

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u drugom tromjesečju ove godine u Hrvatskoj iznosila je 7919 kuna za muškarce, a za žene 7337, što znači da žene mjesečno zarađuju 582 kuna manje.

Žene zarađuju oko 14 posto manje od muškaraca u EU-u, što znači da gotovo dva mjeseca u godini rade besplatno. U Hrvatskoj na godišnjoj razini žene zarade gotovo 7000 kuna manje od muškaraca, a to se posljedično ogleda i u mirovinama, upozorio je u utorak Forum žena SDP-a u povodu Europskog dana jednakih plaća.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u drugom tromjesečju ove godine u Hrvatskoj iznosila je 7919 kuna za muškarce, a za žene 7337, što znači da žene mjesečno zarađuju 582 kuna manje.

Pritom su radnice plaćene 6984 kune manje od radnika na godišnjoj razini.

image

Žene gotovo dva mjeseca rade besplatno

UNSPLASH

Prema tome, žene simbolično prestaju primati plaću u studenome pa do kraja godine, odnosno gotovo dva mjeseca rade besplatno, ističe Forum žena SDP-a.

Ista se situacija preslikava na sve djelatnosti te su žene manje plaćene neovisno o sektoru u kojem rade, pri čemu se to jednako događa na najnižim pozicijama u uslužnom, zdravstvenom ili sektoru socijalne skrbi, kao i na pozicijama koje zahtijevaju visoko obrazovanje.

Manje plaće zbog skrbi o obitelji

Kao i u Hrvatskoj, žene su za rad jednake vrijednosti manje plaćene svugdje u svijetu te češće preuzimaju odgovornost za obiteljske i kućanske obveze.

Do jaza u plaćama dolazi upravo zbog skrbi o djeci i starijim članovima obitelji jer to dovodi čestih prekida u karijerama, što utječe i na iznos plaće.

image

Žene su za rad jednake vrijednosti manje plaćene svugdje u svijetu

UNSPLASH

Iako je rodni jaz u plaćama u nekim članicama EU-a manji od prosjeka od 14 posto, to ne znači izjednačenje muških i ženskih plaća, nego da je ondje ukupno manje zaposleno žena.

"Rad je područje u kojemu su žene diskriminirane u svim segmentima - od nesigurnih poslova na određeno vrijeme, nižih plaća za jednaki rad ili rad iste vrijednosti, teškog napredovanja, uznemiravanja na radnome mjestu, itd.", upozoravaju iz Foruma žena SDP-a.

image

Rad je područje u kojemu su žene diskriminirane u svim segmentima

UNSPLASH

Zalažu se za proširenje popisa zanimanja s tzv. beneficiranim radnim stažem, tj. da se u njega uvrste i pretežito "ženska" zanimanja poput medicinskih sestara, njegovateljica, odgajateljica, nastavnica i trgovkinja.

Uz to se zalažu za porezne olakšice poslodavcima koji postavljaju žene na više ili upravljačke pozicije i za cjelovitu promjenu paradigme rada žena zbog opterećenja na poslu i kod kuće te zahtijeva plaćeni dopust za cijelo vrijeme trajanja skrbi.

"To nije samo pitanje ekonomskog osnaživanja, već socijalne pravednosti koja izjednačava žene i muškarce u svim aspektima života", poručuju u priopćenju.

Linker
25. travanj 2024 08:25