MATEA SMOLčIć SENčAR/CROPIX
INTIMNA ISPOVIJEST

Tena Štivičić o svom iskustvu s izvantjelesnom oplodnjom: ‘Nije bilo lako, ali isplatilo se...‘

Uz vlastito iskustvo izvantjelesne oplodnje - jedne od tema predstave ‘64‘ nastale prema njezinom tekstu - hrvatska dramatičarka samo za magazin Gloria govori o izazovima roditeljstva u četrdesetima, ali i kako joj se postupak IVF-a odrazio na brak sa škotskim glumcem Douglasom Henshallom.

Uz vlastito iskustvo izvantjelesne oplodnje - jedne od tema predstave ‘64‘ nastale prema njezinom tekstu - hrvatska dramatičarka samo za magazin Gloria govori o izazovima roditeljstva u četrdesetima, ali i kako joj se postupak IVF-a odrazio na brak sa škotskim glumcem Douglasom Henshallom.

- Intervju s dramatičarkom Tenom Štivičić pročitala sam u dahu. Privukla me tema koja kod nas, nažalost, još nije nešto o čemu se normalno priča iako je, prema posljednjih procjenama, u Hrvatskoj neplodno čak 80.000 parova. Kako bismo barem donekle maknuli stigmu s medicinski pomognute oplodnje, odlučili smo našu naslovnicu posvetiti svima koji se trenutačno nose s neuspješnim postupcima, razočaranjima, izgubljenim snovima... Tenina priča ima sretan kraj, iako je i ona imala loše dane na svom putu do roditeljstva. No, nije odustala nakon prvog neuspjeha. Zahvalni smo joj što je s nama podijelila neke od najintimnijih trenutaka u životu i nadamo se da će njezino iskustvo biti poticaj svima koji oklijevaju potražiti medicinsku pomoć ili se - zbog straha od još jednog razočaranja - boje ući u novi postupak.

Osim nadahnjujućeg razgovora na temu majčinstva, donosimo vam i ekskluzivne fotografije s vjenčanja hrvatske paraolimpijke Anđele Mužinić čija je životna i ljubavna priča poput filmskog scenarija te detaljan izvještaj s panela “Gloria osobno - Nova ja” gdje smo od gostiju iz Slovenije doznali zašto žene poput suhog zlata vole kolagen. I za kraj, svjesni važnosti mentalnog zdravlja, u novoj sezoni rubrike “Bez brige s Dijanom” pokrećemo suradnju sa stručnjacima iz toga područja kojima potpuno anonimno možete postaviti pitanja o svemu što vas muči - piše Alenka Ostrihon, glavna urednica svih Glorijinih izdanja.

image
GLORIA

NE PROPUSTITE! Uz novi broj Glorije, koji je na kioscima od četvrtka 14. listopada, darujemo vam knjiicu s popustima za kupovinu u Designer Outletu Croatia i robnoj kući IKEA.

Vedran Peteh fotografirao je suprugu francuskog veleposlanika, Grkinju Anthi Triantafyllou

image
Vedran Peteh
MARIO KUČERA/CROPIX

Kao muškarcu, ali i kao fotografu, imponiraju mi žene koje znaju što žele, koje se pouzdaju u svoju pamet i ambiciju i ne dopuštaju da ih netko (ili nešto) vodi kroz život. Jedna od njih je Grkinja Anthi Triantafyllou, supruga francuskog veleposlanika u Hrvatskoj, žena s nekoliko diploma i velikim iskustvom u međunarodnim odnosima. Iako kolega Damir Leljak i ja od nje nismo mogli dobiti potvrdu informacije stiže li uistinu predsjednik Emmanuel Macron u službeni posjet Hrvatskoj, saznali smo mnogo toga o životu supruge diplomata. Za kraj intervjua i snimanja servirala nam je fini quiche lorraine, sjela za klavir (ima diplomu Nacionalnog konzervatorija u Ateni) i uveselila nas izvedbom odabranog djela.

Livia Čveljo donosi intimnu ispovijest hrvatske dramatičarke Tene Štivičić

image
Livia Čveljo
MATEA SMOLčIć SENčAR/CROPIX

Sve više parova suočava se s problemom neplodnosti, a posljedično tome i društvenom stigmom. Temom pomognute oplodnje, ali i pitanjem koliko je potreba za djecom iskonska, a koliko društveno uvjetovana, bavi se i dramski tekst Tene Štivičić ‘64’ postavljen na daskama zagrebačkog HNK-a. U razgovoru za Gloriju Tena je ispričala kroz što je prolazila tijekom procesa izvantjelesne oplodnje, kao i o strahu od injekcija te sreći zbog rođenja danas petogodišnje kćerkice Anje. Obje smo se složile kako žene često kroz proces IVF-a prolaze same, a uz terapije i preglede moraju se nositi i sa zahtjevima svakodnevnog života pa je podrška okoline, a posebno partnera, iznimno bitan faktor u konačnom ishodu cijelog postupka.

Kruno Petrinović doznaje sve o pothvatu bračnog para Šimleša

image
Kruno Petrinović
CROPIX

Ljubav i planina ne mogu se sakriti, kaže stara arapska poslovica, a supružnici Maja i Bruno Šimleša uspjeli su te dvije stvari povezati s humanitarnim ciljem - pomoći ženama oboljelima od raka. Tijekom svog 22-dnevnog pješačenja Hrvatskom - od istarskog rta Kamenjak do Knina - za njih su skupili više od 320 tisuća kuna donacija te pritom otkrili čari spavanja u planinarskim skloništima i kolibama na Velebitu, logorovanja usred šumske divljine i napore koji sve to prate. Tko nije iskusio nešto slično, ne zna što je propustio.

image
Nova Gloria od sutra na svim kioscima!
GLORIA

ANĐELA MUŽINIĆ I KRISTIJAN VINCETIĆ Vjenčanje nakon medalje

GLORIA OSOBNO Panel ‘Nova ja’ - zašto žene vole kolagen

ANDERSON COOPER Knjiga o prokletstvu Vanderbiltovih

MODA Ikona stila: Nieves Alvarez * Ružičasto doba

KUHINJA: PETRA KROLO Važno je slušati svoje tijelo

PUTOVANJE: MURANO I BURANO Reper Zlatan Hrle u skrivenim biserima Venecijanske lagune

Linker
14. svibanj 2024 17:36