kako očuvati boju

Uz ove trikove vaša crna odjeća neće izblijediti i dugo će izgledati kao nova

Voda treba biti mlaka ili hladna, koristite program za osjetljivo rublje i deterdžent za crno, a u vrećicu za pranje dodajte papar u zrnu koji upija višak deterdženta.

Svima je jasno zašto u ormaru imamo najmanje jednu odjevnu kombinaciju u crnoj boji, ali često ne znamo kako je održavati. Događa se da i pri ručnom pranju najdražih crnih pulovera ili majica od finog, pamučnog konca, u vodi ugledamo tamni trag boje iako koristimo tekući deterdžent za najosjetljiviju odjeću.

Razlog je prevruća voda uz koju i specijalni deterdžent neće ispuniti funkciju čuvanja boje onakvom kakva je bila kad ste kupili taj odjevni predmet. Krenimo od vode. Poželjno je da je mlaka ili hladna. Majicu ovvezno okrenite naopako i koristite deterdžent za crnu boju. Nemate li ga pri ruci, poslužit će šampon za kosu. Odličan je za ručno pranje crnih svilenih bluza i rublja (što je dobro za kosu, bit će i za svilu).

Pranje crne odjeće u perilici, delikatna je misija jer boja nestaje iz pranja u pranje. Evo što poduzeti. Prvi korak je okretanje odjeće naopako. Temperatura ne bi smjela biti viša od 40 stupnjeva, nećete pogriješiti izaberete li hladnu. Bolje je dodati manje deterdženta (onog za crnu) jer što ga više natrpamo, boje na odjeći je manje.

image

Perite u hladnoj vodi, koristite šampon, a u bubanj ubacite papar.

PEXELS

Postoji trik da se u bubanj perilice pun tamne odjeće doda vrećica za pranje s paprom. Smatra se da taj začin ima svojstvo pokupiti ostatke deterdženta zbog kojeg bi odjeća mogla izblijedjeti. Neki dodaju mljeveni papar računajući da će ispiranje odstraniti i posljednju mrvicu začina. Predlažemo da ne riskirate kako ne bi poslije kihali.

Crno uvijek perite na najblažem ciklusu pranja: ako je odjeća jako zaprljana, bolja su varijanta dva blaga ciklusa nego jedan intenzivan, piše portal The Spruce. Na kraju uvijek namjestite sporiji završni ciklus centrifuge kako biste izbjegli lomljenje vlakana. Prilikom sušenja crno ne se smije izlagati direktnom suncu. U tom slučaju propast će svi koraci koje ste poduzeli da prilikom pranja ne izblijedi vaša omiljena odjeća.

Linker
08. ožujak 2024 14:23