STVAR PERSPEKTIVE

Svi ismijavaju viralni trend na TikToku, ali možda je zapravo - dobra inicijativa

Trebamo li osuđivati baš svaki trend koji TikTok izrodi? Novi hit je "hodanje u tišini" za koji mnogi ne razumiju zašto je postao "trending" i zašto postoji ekipa kojoj je to "otkriće". Ali umjesto da ismijavamo i da se čudimo, možda bismo trebali reći - da, bravo, samo tako!

Novi trend preplavio je društvenu mrežu TikTok. Radi se o "silent walkingu", odnosno izazovu da se ode u šetnju prirodom bez ikakvih tehnoloških gadgeta. Znači, nema glazbe, podcasta, prijatelja na pozivu... Samo vi i vaše misli.

Za trend, ako se tiha šetnja tako može nazvati, zaslužna je podcasterica Mady Maio koja je mladima poručila da će im "silent walking" promijeniti život. Otkrila je kako je sve krenulo od izazova koji joj je postavio dečko - a to je da ode u šetnju i da pritom ne sluša glazbu ni podcast. Njezin video u kojem je otkrila kako je "otkrila" hodanje u tišini do sada je prikupio skoro pola milijuna pregleda. Ipak, priznala je kako u početku nije vjerovala da će "silent walking" imati ikakvog efekta na nju, odnosno bojala se da će joj ta tišina samo pojačati anksioznost s kojom se tada borila.

@madymaio #stitch with @KENZIEELIZABETH WE’RE SILENT WALKING ALL SUMMER, BABE ? #walkinggirls #girlswhowalk #meditativewalk #intentionalwalk ♬ original sound - Mady Maio

Maio je rekla da su njezine prve dvije minute bile kaos, ali dodala da je važan trenutak u kojem uđeš u stanje da odjednom možeš čuti sebe. "Brainfog (mentalna magla) je nestao. Ideje su počele dolaziti, a ja sam im davala prostora. Ako ja to mogu, možete i vi. Darujte si tišinu i slušajte šaputanje prirode", poručila je.

Mady je možda "silent walking" učinila viralnim, ali izraz je osmislila influencerica iz New Yorka Arielle Lorre, koja je o tome govorila u svom podcastu u travnju. "Osjećam se kao da su mi osjetila u stanju pripravnosti dok hodam u tišini. Sve mirišem, čujem i vidim... I to mi nije teško", opisala je svoje iskustvo "silent walkinga". Lorre inače hoda i po 45 minuta četiri puta tjedno te je istaknula da se osjeća mirnijom i punom energije nakon toga.

O prednostima tihe šetnje oglasio se i psihijatar, dr. Raafat W. Girgis koji kaže kako se takav tip hodanja može smatrati jedinstvenom meditacijom koja može donijeti brojne dobrobiti i to za samo 10 minuta. Istaknuo je da je jako važno blokirati buku kojom smo stalno okruženi jer mozak na vanjsku buku reagira podizanjem razine hormona stresa, dok kombinacija kreatanja i boravka u prirodi oslobađa endorfin - hormon sreće.

image
UNSPLASH

Ipak, mnogi su u svemu odmah vidjeli negativnu stranu jer ne mogu vjerovati da je generacija Z upravo otkrila - hodanje.

"Otkrili smo ovu novu ideju koja se zove ‘razmišljanje‘", bio je samo jedan od negativnih komentara šokiranih tiktokera koji i sami - bez obzira kojoj generaciji pripadali - vjerojatno rijetko odu u dugu šetnju i jednostavno uživaju u mjestu na kojem se nalaze.

Ipak, treba uzeti u obzir i to da se radi o generaciji koja je gotovo od rođenja izložena tehnologiji, od vrlo ranih godina uključena i povezana preko društvenih mreža i da im je putem mobitela u svakom trenutku dostupan neki oblik sadržaja. Pa bi s time na umu možda trebali reći - da, tako je, odlična ideja - idemo svi u tihe šetnje. Na ovo ne bismo trebali gledati kao na još jedan bezvezan trend na TikToku, nego na potencijalno dobru inicijativu zbog koje će mladi - ali i oni stariji koji za tihu šetnju odavno znaju - malo češće izaći, prošetati i uživati u miru bez ikakvih audio i video stimulansa.

Linker
25. travanj 2024 16:07