mali savjeti

Ručnici su vam tvrdi i imaju neugodan miris? Evo gdje griješite

Ručnike biste trebali prati svaka dva do tri dana. Ako čekate dulje od toga, bakterije će se početi nakupljati u vašim ručnicima, što dovodi do neugodnog mirisa.

Ako vaši ručnici više ne izgledaju kao novi, a nisu ni mekani, bez brige - postoji način da im vratite stari izgled i osjećaj.

Ništa nije bolje od osjećaja umotavanja u mekani, luksuzni ručnik kad izađete ispod tuša. Ne samo da pravilno pranje ručnika pomaže da ih održite čistima i mirisnima, već im produžava vijek trajanja i sprječava da postanu hrapavi, mlitavi i oštećeni.

Možda vam se čini da ste svladali pranje rublja, no pranje ručnika potpuno je druga igra, piše Readers Digest. Vrlo lako mogli biste završiti s ručnicima iz kojih se širi neugodan miris, a još veći je problem to što bi se u njima mogle gomilati bakterije.

Koliko često trebate prati svoje ručnike?

Ručnike biste trebali prati svaka dva do tri dana, tvrde dr. Philip Tierno, klinički profesor patologije i mikrobiologije na Medicinskom fakultetu NYU Grossman i dr. Chuck Gerba, profesora mikrobiologije na Sveučilištu Arizona. Ako čekate dulje od toga, bakterije će se početi nakupljati u vašim ručnicima, što dovodi do neugodnog mirisa.

image

Kad se bakterije nagomilaju, pojavljuje se onaj miris plijesni

DEPOSITPHOTOS

Ako je vaša koža sklona aknama, ručnike biste trebali prati nakon svakog korištenja, tvrdi Tierno. Naime, ako lice brišete korištenim ručnikom, bakterije s njega mogle bi prijeći na vašu kožu i izazvati nove akne.

Zašto je važno redovito prati ručnike?

Osim što će vaši ručnici mirisati svježe, stručnjaci tvrde da je više razloga zašto biste trebali ručnike redovito prati.

Najvažnije, tako se smanjuje nakupljanje bakterija. Ako vam se čini da se bakterije ne mogu skupljati jer brišete čisto tijelo nakon tuširanja, varate se.

"Kad kažete da s tijela ispirete bakterije, djelomično ste u pravu - ispirete neke bakterije. No neke se zadržavaju i prelaze na vaš ručnik gdje se razmnožavaju", napominje Tierno.

Ako iz dana u dan koristite isti ručnik, sve ih je više.

Studija koju je provodio Gerba pokazala je da rabljeni ručnici imaju 1000 puta više bakterija od tek kupljenih.

Kad se bakterije nagomilaju, pojavljuje se onaj miris plijesni.

Redovito pranje osigurava da ručnici dulje ostaju mekani te da bolje upijaju vodu.

Kako prati ručnike?

Naravno, potreban vam je dobar deterdžent. Nakon toga slijedite ove korake:

Ručnike perite odvojeno od ostatka rublja, držeći obojene ručnike i bijele ručnike odvojenima kako biste izbjegli transfer boje.

Dodajte otprilike polovicu uobičajene količine deterdženta (ako koristite previše sredstva ono se može nakupljati na ručnicima i smanjiti apsorpciju vode). Ako koristite izbjeljivač, koristite onaj bez klora. U potpunosti preskočite omekšivač.

image

Bijele ručnike perite u vrućoj vodi, a obojene u toploj vodi, koristeći uobičajeni ciklus pranja

LAURENT RENAULT/DEPOSITPHOTOS

Bijele ručnike perite u vrućoj vodi, a obojene u toploj vodi, koristeći uobičajeni ciklus pranja.

Kad je pranje gotovo, ručnike izvadite iz perilice i svaki protresite prije nego ga stavite u sušilicu. To će olabaviti tkanje i pripomoći da ručnici ostanu mekani nakon sušenja.

Sušite ručnike na srednjoj do niskoj temperaturi dok se potpuno ne osuše. Sva preostala vlaga mogla bi uzrokovati plijesan.

Izbjegavajte pretjerano sušenje, koje bi s vremenom moglo oštetiti vlakna.

Odmah izvadite ručnike iz sušilice i ponovno ih protresite prije slaganja.

Pranje ručnika octom

Ako vaši svježe oprani ručnici mirišu na plijesan, ocat bi mogao postati vaš najbolji prijatelj. Jednostavno dodajte 1/2 do 1 šalicu bijelog octa u ciklus ispiranja.

Najvažniji savjeti za pranje ručnika:

  • Ručnike perite odvojeno. Kad god je to moguće, ne miješajte ručnike s ostalim rubljem.
  • Operite nove ručnike prije upotrebe.
  • Sušite ručnike na zraku između dva korištenja.
  • Odmah izvadite ručnike iz sušilice.
  • Ručnike u sušilici uvijek sušite na niskim temperaturama.
Linker
23. travanj 2024 22:14