PRESS
Digitalni svijet

Prvi polaznici Škole odgovornog influensanja otkrivaju zašto je potrebna i posebna

Škola odgovornog influensanja je digitalna platforma namijenjena modernim uzorima na društvenim mrežama, ali i svima koji žele naučiti nešto novo, pokrenuo ju je Centar za sigurniji Internet, uz podršku A1 Hrvatska.

Škola odgovornog influensanja je digitalna platforma namijenjena modernim uzorima na društvenim mrežama, ali i svima koji žele naučiti nešto novo, pokrenuo ju je Centar za sigurniji Internet, uz podršku A1 Hrvatska.

Digitalni svijet pun je velikih mogućnosti, ali može biti i izvor različitih opasnosti za brojne sudionike, pogotovo one mlađe. Kako bi zajedničkim snagama osvijestili influencere i kreatore sadržaja o važnosti odgovornog ponašanja u online svijetu, Centar za sigurniji Internet, uz podršku A1 Hrvatska, pokrenuo je Školu odgovornog influensanja, koja ima zadaću donijeti sigurniji online svijet djeci i mladima.

"Odgovornost svakog kreatora sadržaja koji se plasira u sferi javnog prostora, bilo da je riječ o medijima u tradicionalnom smislu shvaćanja, ili influencerima kao modernim kreatorima mišljenja, jako je velika. Iz tog razloga podržavam Školu odgovornog influensanja i otvaranje narativa o odgovornosti kreiranja sadržaja koji mora biti primjeren djeci i mladima čije formativne godine uvelike ovise upravo o uzorima koje nalaze na društvenim mrežama", izjavila je Nevena Rendeli Vejzović, poduzetnica i influencerica te jedna od prvih polaznica Škole odgovornog influensanja.

image

Škola odgovornog influesnanja pokrenuo je Centar za sigurniji Internet, uz podršku A1 Hrvatska.

PRESS

Škola odgovornog influensanja je digitalna platforma namijenjena modernim uzorima na društvenim mrežama, ali i svima koji žele naučiti nešto novo. Polaznicima se kroz šest online modula podiže svijest o važnosti prepoznavanja i prijave neprimjerenog sadržaja na internetu te ističe važnost kreiranja ispravnog online sadržaja s ciljem pozitivnog utjecaja na populaciju djece i mladih.

Jedna od prvih polaznica Škole odgovornog influensanja, također je istaknula je što je posebno bitno u digitalnom svijetu. "Posebice je jako važno naglašavati nultu toleranciju govora mržnje i propagirati sprječavanje nasilnog ponašanja bilo koje vrste. Stoga komunikacija kroz digitalne kanale i društvene mreže treba isticati samo pozitivne poruke i kreirati svijet inkluzivnosti i prihvaćanja svih rodnih, spolnih i drugih inih različitosti, naglašavajući bogatstva koje nose", zaključila je Nevena Rendeli Vejzović.

image

Nevena Rendeli Vejzović i Dora Martinović

PRESS

U Nevenu, prvi koji su usvojili ispravna pravila ponašanja na mreži i sebi osigurali certifikat izvrsnosti Škole odgovornog influensanja su dobro poznati hrvatski uzori na društvenim mrežama - turkologinja Dora Martinović, poznatija i kao Dorica505, Leon Žilavi, koji na društvenim mrežama svojim šalama zabavlja sve pratitelje pod umjetničkim imenom Magic Leon te gejmer najveće regionalne A1 Adria League Nenad Hadžihajdić, poznatiji kao PvtMole.

"Drago mi je što sam među prvim polaznicama Škole odgovornog influensanja i što smo kroz šest usvojenih online modula još jednom svi zajedno osvijestili prijetnje koje nosi život na mreži. Prije svake objave razmislim o tome kome se sve sadržajem obraćam i koji je način na koji najbolje mogu potaknuti pozitivnu interakciju sa svojim pratiteljima", kazala je Dora Martinović. Osim toga objasnila je i kako to kod nje izgleda u praksi.

"Kreirajući sadržaj koji je često vezan uz estetiku, trudim se ne idealizirati određeni prikaz ljepote i nakon usvojenih znanja puno više pažnje pridajem detaljima, prvenstveno razmišljajući o dobrobiti najmlađih koji me prate. Brojni su primjeri nasilja u online svijetu, a mi bismo kao influenceri i svojevrsni moderni uzori svakako trebali biti prvi koji će javno govoriti i osuditi neopravdana toksična ponašanja, zbog čega pozivam sve kolege kreatore sadržaja da završe Školu odgovornog influensanja i daju podršku sigurnijem okruženju na mreži", zaključila je Dora Martinović koja je naglasak stavila i na važnost poticanja pozitivne interakcije sa svojim pratiteljima.

image

Prvi polaznici

PRESS

U svijetu gejmera tanka je granica između digitalnog i stvarnog života, objasnio je i PvtMole. "U gejming svijetu oblici toksičnog ponašanja nisu rijetkost i prvi osobni susret s govorom mržnje tijekom streamanja je doveo u pitanje i moju želju za prisutnošću u svijetu gejminga. Sreća u mom slučaju je što sam kao izgrađena osoba pronašao način kako se suočiti s tim problemom, ali sam isto tako svjestan da su sličnim situacijama izložene i puno mlađe osobe te upravo zbog njih često uz A1 Hrvatska sudjelujem u projektima koji promiču nultu toleranciju govora mržnje. Prije svega riječ je o A1 Adria League u kojoj toksično ponašanje diskvalificira sudionike, Playscape svijetu u Minecraftu koji služi kao info pult gejmerima i roditeljima da upoznaju ispravna postupanja u slučaju govora mržnje, a rado sam se odazvao i pozivu da budem među prvim polaznicima Škole odgovornog influensanja tijekom koje sam naučio razmišljati na neki novi način o svim izazovima koje donosi život na mreži", objasnio je Nenad Hadžihajdić, FIFA gejmer poznatiji pod nadimkom PvtMole.

Linker
28. travanj 2024 06:52