kućne tajne

Na prozorima vam ostaju tragovi od pranja? S ovim trikom to vam se više neće događati

Nakon što naučite kako čistiti prozore na pravi način, mogli biste se zapitati kako ste prije išta vidjeli kroz to staklo.

Prozori su magneti za prljavštinu jer skupljaju sve - prašinu, otiske prstiju i slatkih nosića naših ljubimaca pa sve do masnoće iz kose kada gledamo je li nam došla dostava. Možda mislite da pranje prozora nije neka znanstvena fantastika, no mnogi od nas taj posao rade krivo, a da ni ne znaju.

Mrlje na staklu se vrlo lako pojave i od pranja neodgovarajućim sredstvima i brisanja krivim krpama, što potencijalno prlja i okvir prozora pa ih je prije pranja prozora važno pripremiti. U nastavku odnosimo nekoliko korisnih trikova koje kad naučite, vaši prozori će zablistati kao što nikada nisu.

Zaštita prije svega

Kako biste zaštitili prozorsku klupicu, prekrijte je čistom tkaninom. To može biti stara plahta, ručnik, jastučnica. Ona će skupiti ostatke prašine i spriječiti nakupljanje vode. Potom spustite rolete, obrišite prašinu s njih, prebrišite vlažnom krpom i potegnite prema gore da vam ne smetaju.

S okvira, iz utora i uglova uklonite svu prašinu, paučinu, mrvice i slično. Najučinkovitije ćete to napraviti usisivačem ili nekom uskom metlicom. Prvo uvijek uklonite suhu prljavštinu kako biste spriječili miješanje vode s prašinom i stvaranje naslaga.

image

Krpa od mikrofibre neće ostaviti mucice na staklima.

GETTY IMAGES ISTOCK

Pravilno pranje prozora

Sada kada je sve spremno za pranje, pripremite sve što vam treba: neko sredstvo za pranje prozora, puno čistih starih krpa i krpu od mikrofibre.

  1. Nježno obrišite prozorsko staklo vlažnom krpom kako biste ga navlažili i istodobno skinuli površinski sloj prljavštine.
  2. Potom staklo našpricajte sredstvom za pranje odozgo prema dnu. Sredstvo špricajte samo po sredini stakla, nikako po rubovima i okviru.
  3. Za pranje prozora koristite suhi ručnik koji ne ostavlja mucice - idealna je krpa od mikrovlakana. Njome kružnim pokretima utrljajte sredstvo na staklo, a na bilo kojem zaostalom komadu prljavštine upotrijebite lagani pritisak.
  4. Staklo osušite gumenom metlicom ili suhim ručnikom koji ne ostavlja dlačice. Svakako uklonite ostatke sredstva tamo gdje se staklo spaja s okvirom.
image

Prozore perite temeljito.

GETTY IMAGES ISTOCK

Kako da na prozoru ne ostanu tragovi?

Tragovi na prozorskom staklu ostaju tijekom procesa sušenja, pa dobro obratite pozornost na to kako sušite staklo. Ključ je u smjeru sušenja, piše Reader‘s Digest, kao i pranju jednog po jednog prozora, a ne sve zajedno.

Također, nikada nemojte čekati da se sredstvo za pranje osuši na staklu, već ga uklonite odmah nakon što operete prozor te prozore nikada ne brišite u ravnim potezima, već cirkularnim. Ravne poteze koristite samo na kraju, kada uklanjate sredstvo za pranje gumenom metlicom.

Prirodno sredstvo za čišćenje prozora

Ako više volite sredstva za čišćenje iz kućne radinosti, prozore možete oprati i domaćim pripravkom. Pomiješajte dvije šalice vode s četvrtinom šalice alkoholnog octa i pola žličice deterdženta za suđe. Mješavinu ulijte u bočicu s raspršivačem i navalite!

Linker
29. ožujak 2024 13:31