Put do vitkosti

Kao 30.000 trbušnjaka u pola sata! Bez ovoga uklanjanje masti nema smisla

Ona djeluje izravno na mišiće i njome se izaziva maksimalno moguća kontrakcija mišića. Ne djeluje izravno na mast, ali izaziva njeno sagorijevanje i definiran mišić.

Popularnost nekirurških metoda oblikovanja tijela posljednjih godina stalno raste, a upućeni u zbivanja na polju estetske medicine predviđaju im i daljnji uzlet. Tehnološki napredak omogućuje poboljšanja, pa su i mogućnosti aparata kojima se provode sve veće, uz to klijentima je važno što tretmani uglavnom ne traju dugo, a oporavak je kratak i jednostavan.

Elektromagnetska stimulacija mišića jedna je od najmanje invazivnih metoda u oblikovanju tijela, njome se izgrađuju mišići i troši masno tkivo. Kako se provodi, kako djeluje, koje su njene dobrobiti i ostala pitanja o ovoj metodi postavili smo dr. Maji Kolić, spec. dermatologije i venerologije, voditeljici Poliklinike Estera u Zagrebu.

image

Dr. Maja Kolić, spec. dermatologije i venerologije

POLIKLINIKA ESTERA

Što obuhvaća nekirurško oblikovanje tijela?

Nekirurško oblikovanje tijela, odnosno konturiranje ili body contouring, krovni je pojam koji obuhvaća metode smanjenja masnih naslaga, zatezanja kože i oblikovanja određenog dijela tijela. Važno je naglasiti da nijedna od tih metoda ne uzrokuje gubitak tjelesne težine te nije namijenjena za mršavljenje i ne preporučuje se iznad indeksa tjelesne mase 30, dakle kod pretilosti. Namijenjene su osobama koje su već, pomoću zdrave prehrane i vježbanja, postigle primjerenu tjelesnu težinu i ostale su im neke masne naslage ili su nezadovoljne nekim područjem tijela, a pogotovo su namijenjene fit osobama koje u određenim godinama više ne mogu vježbanjem postići onakvu figuru kakvu bi željele.

Gdje je mjesto elektromagnetske stimulacije mišića u oblikovanju tijela?

Nakon uklanjanja nakupina masnih stanica metodama kao što su kriolipolioza, laser, ultrazvuk, radiofrekvencija ili injekcije za topljenje masnoća, oblikovanje tijela nije završilo, jer za željenu figuru nije dovoljno samo ukloniti masnoće, nego valja i izgraditi mišiće, a oni su smješteni ispod masti. Bez jačanja mišića neće biti moguće definirati linije tijela, primjerice, struk. Elektromagnetska stimulacija mišića metoda je broj jedan u tu svrhu, prirodna je i bezbolna, uz to i dobro provjerena, jer se već desetljećima koristi u fizikalnoj terapiji. Koriste je i sportaši, kao dodatnu mjeru oporavka mišića, ali i za vježbanje mišića. Primjenjuje se i za masažu.

Kako ona djeluje?

Kod ove metode elektromagnetsko polje djeluje izravno na mišiće, uzrokuje njihovu kontrakciju i to maksimalno moguću, puno jaču od one koja se postiže fizikalnom terapijom, a pogotovo od one koja se postiže vježbanjem. Aparat ne dopušta mišiću da se do kraja relaksira, dovodi ga tako do maksimuma te mišić pojačano troši energiju iz masti. Dakle, ne djelujete izravno na mast, ali je posljedično sagorijevate. Učinak je višestruko jači od učinka vježbanja, kao da ste u pola sata napravili 20.000 do 30.000 trbušnjaka, što je, naravno, neizvedivo. A niste se ni oznojili. Jak i definiran mišić nastavlja trošiti masnoće, a pored toga, elektromagnetsko polje ubrzava metabolizam i cirkulaciju na tretiranom području, zahvaljujući čemu se i dodatno topi mast.

Zašto je važno izgraditi mišiće nakon uklanjanja masnoća?

Metode kojima se djeluje samo na mast nemaju puno smisla ako se ne učvršćuju mišići. Tretirani dijelovi bit će smanjeni, ali bez jačanja mišića tkivo će se i dalje ljuljati, jer je ispod njega slab mišić koji mu ne može dati konture. Dobre konture postižu se pomoću dodatnih metoda kojima se učvršćuju mišići i podiže kvaliteta kože. Treba reći da nijedna od metoda za uklanjanje masnoća, kao ni elektromagnet, ne djeluju na kvalitetu kože, ali elektromagnetska stimulacija mišića može se kombinirati s ultrazvukom u svrhu zatezanja kože. Ima još mogućnosti u oblikovanju tijela, no svakome bih, uz zdrave životne navike, za definiranje linija tijela prvo preporučila elektromagnetsku stimulaciju mišića koja će posredno otopiti mast. Kad se vidi koliko je masti otopila, vidjet će se i je li potrebno učiniti još nešto, poput zatezanja kože ili ubrizgavanja filera.

Koliko je tretmana potrebno za rezultate?

Trebali bi se vidjeti već nakon četiri tretmana, a uz preporučena dva tretmana tjedno, to bi značilo već za dva tjedna. Elektromagnetsku stimulaciju mišića treba ponavljati, a najbolje bi bilo kada bi tretmani postali rutina, jer od povremenih tretiranja učinka neće biti. Tri mjeseca redovnih tretmana trebala bi vidno poboljšati linije tijela. Ipak, sve ovisi o startnoj poziciji i ciljevima pojedinca.

Možemo li sami dodatno utjecati na rezultate?

Možemo, zdravim životnim navikama. Nitko neće dobiti željeni rezultat ako će poslije elektromagnetske stimulacije mišića pojesti pizzu i popiti colu. Istodobno se mora krenuti u zdravije navike, jedno bez drugog ne može.

Koje dijelove tijela klijenti najčešće žele oblikovati?

Žene najviše traže definiranje trbuha, slijede struk, stražnjica i natkoljenice. Kod zatezanja kože i oblikovanja određenih regija žene zrelije dobi najviše traže dio iznad koljena, a i nadlaktice. Muškarci gotovo isključivo traže oblikovanje trbuha. Svakom pacijentu naglasimo kako smanjenje opsega struka neće pratiti i smanjenje tjelesne težine, jer metode oblikovanja tijela nisu metode mršavljenja - gube se centimetri, ne i kilogrami. Vaga bi trebala pokazivati manje-više isto, jer sada su izgrađeni mišići, a oni su puno teži od masti.

image

Elektromagnetska stimulacija izaziva višetruko stezanje mišića kakvo se prirodnim putem ne može postići

SHUTTERSTOCK

Koliko je metoda sigurna?

Elektromagnetska stimulacija mišića je sigurna. Nije bolna, nema grčeva, a ni muskulfibera, jer aparat izaziva kontrakcije mišića koje u završetku imaju određenu stanku, a uključena je i masaža mišića, pa se oni opuštaju. Jedina opisana nuspojava je prolazna slabost mišića, kao nakon pretjeranog vježbanja. Ima i nekih kontraindikacija, pa na elektromagnetsku stimulaciju mišića ne bi smjele osobe koje imaju metalne implantate na mjestu tretiranja, kao ni osobe s pacemakerom ili defibrilatorom. Tretman se ne radi trudnicama ni ženama koje doje.

Linker
18. travanj 2024 21:21