Pametna budilica

Isprobala sam hit aplikaciju za bolji san i otkrila pravi neugodnjak

Aplikacija Sleep Cycle analizira navike spavanja i prema njima optimizira vaš jutarnji alarm kako bi vas probudila u najlakšoj fazi sna. Nakon nekoliko noći, sada konačno vjerujem partneru kada kaže da zbog mene ne može zaspati!

Sjećate se kako ste, kada ste bili u dvadesetima, mogli satima biti bez sna. Ili ste pak partijali cijelu noć i ujutro išli na posao kao da se ništa nije dogodilo. No, kada su došle tridesete takve navike su postale prošlost jer je tijelo umornije, sporije i mijenja se, koliko god živjeli zdravo, pazili na prehranu i vježbali.

Tako je i kod mene. U posljednjih nekoliko mjeseci jako loše spavam i stalno sam u potrazi za "brzim" rješenjima koja bi mi olakšala "padanje" u san, opustila me i popravila mi kvalitetu sna. Isprobala sam hrpu aplikacija za meditaciju, umirivanje i san, no nisam postigla baš neke rezultate. Svako jutro se teško budim i osjećam se kao da sam spavala 20 minuta, a ne nekoliko sati.

Jest da je stres kod mene glavni krivac za manjak sna, ali sam prvenstveno kriva sama, jer prekasno liježem. Zato sam odlučila isprobati aplikaciju Sleep Cycle koja praćenjem naših navika spavanja radi analizu kako bismo bolje uvidjeli gdje griješimo i potom nas budi u najboljem mogućem trenutku.

image

Aplikacija vas budi unutar raspona od pola sata.

IDA TOMAŠKOVIć SCREENSHOT

Budi vas u točno određenom trenutku

Aplikacija ima jednostavno sučelje i jako mnogo opcija, no ipak se u njoj lako snaći. Njezina glavna premisa je sljedeća: budi vas u rasponu od 30 minuta unutar vremena koje odaberete i to u trenutku kada se nalazite u najlakšem, odnosno najplićem stadiju sna. Mnoga istraživanja su pokazala da se osjećamo jako umorno i grogi ako se naglo probudimo u REM fazi sna, koja se smatra najdubljom fazom sna.

Primjerice, ako moram ustati najkasnije u 7, aplikacija će me probuditi između 6:30 i 7 sati. Naravno, raspon buđenja može biti i kraći, no pola sata je onaj najoptimalniji.

Ono što mi se u početku nije svidjelo i prema čemu sam bila skeptična je činjenica da aplikacija mora biti uključena cijelu noć kako bi me snimala dok spavam. Naravno, ne kamerom, već snima zvukove koje ispuštam. To zvuči pomalo jezivo, ali zapravo je korisno. Mobitel treba stajati na noćnom ormariću s mikrofonom okrenutim prema licu, a preporuka je da bude cijelu noć na punjaču kako se baterija ne bi istrošila.

image

Mobitel se treba držati blizu lica.

IDA TOMAŠKOVIć SCREENSHOT

Imam jako vividne i intenzivne snove te često razgovaram u snu, svađam se, plačem ili govorim strane jezike kojima se u javi ne služim. Znala sam da će aplikacija snimiti nešto od toga, no ono što me prilično šokiralo jest koliko zapravo hrčem. Partner mi je već u par navrata govorio da od mojeg hrkanja nije mogao spavati, ali mu nisam vjerovala. Sada znam da je u pravu!

image

Aplikacija ima i mogućnost snoozanja.

IDA TOMAŠKOVIć SCREENSHOT

Budući da tijekom svake noći prolazimo nekoliko ciklusa spavanja - od budnosti do dubokog sna, aplikacija može predvidjeti kada sam najviše budna. Ona prati i memorira zvukove poput kašljanja, okretanja i šuškanja pa me unutar raspona kojeg sam izabrala budi u trenutku kad se najviše krećem. To ne znači da sam potpuno budna, no nisam u REM fazi i lakše ću se probuditi.

image

Otkrila sam da često hrčem! Ups!

IDA TOMAŠKOVIć SCREENSHOT

Što je aplikacija zabilježila?

Za početak, odredila sam si cilj spavanja koji sam upisala u aplikaciju: kako se budim između 6:30 i 7, idealno bi bilo da svake noći liježem u 23 sata. Tako bi spavala otprilike 7 sati i 40 minuta. Da bi izanalizirala naviku spavanja, aplikacija vas mora "slušati" barem pet noći kontinuirano te potom možete pogledati statistiku.

Prve noći sam spavala s partnerom pa je Sleep Cycle zabilježio i njegove pokrete (i hrkanje!), no to nije značajno utjecalo na statistiku. Nakon pet noći, rezultati su pokazali da moja kvaliteta spavanja varira od 60 do 70 posto, što i nije baš idealno.

image

Nakon pet noći analize, aplikacija prikazuje statistiku.

IDA TOMAŠKOVIć SCREENSHOT

U prosjeku utonem u san unutar 10 minuta od lijeganja, a spavam pet sati i 48 minuta, što je jako malo pa bih morala poraditi na tome da svake večeri liježem u približno isto vrijeme, što je nekada vrlo teško. Jedini dani kada se uspijem naspavati su subota i nedjelja, kada je kvaliteta sna oko 80 posto. Aplikacija je zabilježila i govor u snu te sam se pošteno nasmijala kad sam čula kako zvučim. To mi je barem malo uljepšalo jutro!

image

Kvaliteta spavanja mi ni nije najbolja.

IDA TOMAŠKOVIć SCREENSHOT

Unutar aplikacije možete izabrati između desetak zvukova za buđenje. Moj izbor pao je na nježnu melodiju koja me podsjeća na izlazak sunca. Što se tiče samog buđenja, primijetila sam da me aplikacija svako jutro probudila u drugo vrijeme. Neke dane osjećala sam se manje umorno, neke dane umornije nego inače, ali mogu reći da se lakše budim nego s klasičnim alarmom.

image

Izabrala sam nježnu melodiju za buđenje.

IDA TOMAŠKOVIć SCREENSHOT

Još uvijek često snoozam i po nekoliko puta, ali buđenje laganom melodijom koja se postupno pojačava, a ne šokira me odmah u toj mjeri da poželim baciti mobitel na pod, pozitivna je promjena. Sve u svemu, nastavit ću je koristiti prvenstveno kako bih se natjerala da ranije idem u krevet.

Za one koji nikako ne mogu zaspati, tu su melodije i zvukovi koji mogu pomoći, kao i program vođenih meditacija i tehnika opuštanja. Aplikacija se inače plaća, ali možete je besplatno isprobati sedam dana.

Linker
02. travanj 2024 20:08