lijep osmijeh

5 najčešćih grešaka koje radimo kod pranja zubi

Većina nas je kriva za neku od njih, a ako poslušate ove savjete rezultat ne može izostati.

Pravilna higijena usne šupljine, koja podrazumijeva i redovito pranje zubi, osnovno je pravilo koje garantira blistav i lijep osmijeh.

Ako vam se čini da unatoč pravilnoj njezi nema nikakvog učinka, moguće je da pri četkanju zuba činite neke pogreške.

Naime, pet je najčešćih pogrešaka koje radimo, najčešće zbog navike.

1. Koristite pretvrdu četkicu

Korijen zuba prekriven je tkivom koji je daleko tanji od zubne cakline, a tvrda vlakna na četkicama mogu iritirati desni, što povećava osjetljivost zuba i uzrokuje stvaranje mrlja na zubima. Kako bi spriječili oštećenje i povlačenje desni, stomatolozi preporučuju četkice s tankim, mekanim i gustim vlaknima.

2. Prejako pritišćete četkicu

Ako su vlakna četkice nakon nekoliko tjedana korištenja uvijena, očito je da ste pretjerali s pritiskom po zubima. Posljedice takvog pranja su preosjetljivost i povlačenje desni.

Naslage ćete efikasno ukloniti i laganim pritiskom te kružnim pranjem zubi jer, iako su ljepljive, nisu tvrdokorne.

image

Kako bi spriječili oštećenje i povlačenje desni, stomatolozi preporučuju četkice s tankim, mekanim i gustim vlaknima

IHAR ULASHCHYK/DEPOSITPHOTOS

3. Ne perete zube dovoljno dugo

Čak 90 posto odraslih priznaje da zube pranje kraće od minute, a stomatolozi naglašavaju da to ni izbliza nije dovoljno. Naime, u tom periodu ne možete prodrijeti ni kroz prvi sloj naslaga.

Zube biste trebali prati barem dvije minute, a kako bi si to olakšali, podijelite usnu šupljinu na četiri dijela i svakom posvetite po pola minute.

4. Preskačete jezik

Na jeziku se nakon svakog zalogaja talože naslage čime se stvara podloga za bakterije, a one izazivaju karijes i loš zadah. Posvetite pažnju jeziku i nježno ga četkajte po površini.

5. Četkicu držite zatvorenu u kutijici

Iako vam se čini da će kutija površinu četkice sačuvati od mikroba događa se upravo suprotno, jer vlažno područje pogoduje razmnožavanju bakterija.

Linker
19. travanj 2024 17:26