Za bolje sutra

10 ‘zelenih‘ navika koje svatko od nas može primijeniti

Ljeto je tek počelo, a mi se kupamo u drugom toplinskom valu, mediji izvještavaju o katastrofalnim posljedicama vrućine, kojih još nismo u potpunosti ni svjesni. Sve je to posljedica našeg nemara.

Je li vam vruće? Ekstremni vremenski uvjeti 2022. postali su zapravo uobičajena pojava, a oni "normalni" vremenski uvjeti postali su ekstremna rijetkost. Prije samo desetak godina to nam se činilo kao daleka budućnost, no globalno neekološko ponašanje došlo je na naplatu. No umjesto da potonemo u očaj, možemo uzeti stvar u svoje ruke. Male promjene iz dana u dan, mijenjaju navike koje imaju pozitivan učinak na našu okolinu i okoliš.

Donosimo 10 stvari koje svatko od nas može početi raditi odmah, a osim što nećemo zagađivati zrak, tlo i vodu, u većini slučajeva bit ćemo nježni i prema svom novčaniku.

1. Reciklirajte - to je jedna od najboljih zelenih navika

image

Recikliranje je osnova ekologije.

UNSPLASH

Možda se čini kao banalna uputa, ali recikliranje otpada je osnova za očuvanje našeg okoliša - bilo da smo kod kuće ili na putu. Većina gradova danas ima sistem recikliranja, ali ako vaš grad (ili mjesto u kojem se odmarate) to nema, započnite to vi. Odvajanje papira, plastike, stakla i bio otpada jednom kada vam uđe u naviku, postat će vam gotovo higijenska navika, kao što je i pranje ruku.

2. Ne kupujte plastične boce

image

Odbacite plastične boce.

UNSPLASH

Iako zbog teške socijalne situacije većina plastičnih boca završi na reciklaži, mala je to utjeha. Nasuprot uobičajenom mišljenju, samo mali dio plastične boce može se zapravo reciklirati, tako da većina plastike završi zagađujući zemlju i mora. Stručnjaci tvrde da će 2050. u oceanima biti više plastike nego ribe. Vrijeme je da se duboko zamislimo nad time. Srećom u Hrvatskoj još uvijek imamo pitku vodu u slavinama, zato bismo svaki put kad je to opcija trebali zatražiti upravo takvu vodu. Danas postoje i mnogi pročišćivači vode kojima se možemo poslužiti, ako voda iz vodovoda u gradu ili na selu iz nekog razloga nije zadovoljavajuća. Dostupne su nam i mnoge staklene boce ili "termosice" u kojima možemo ponijeti vodu ili drugi napitak na put ili izlet.

3. Posadite drvo

image

Posadite drvo. Vrlo jednostavno.

UNSPLASH

Imate li kuću s okućnicom ništa vas ne sprječava da posadite drvo. Vrlo jednostavno. Istu stvar možete napraviti na vikendici, na djedovini ili nekom drugom imanju. Ako živite u zgradi, udružite se sa susjedima i od mjesne zajednice ishodujte dozvolu da zazelenite kvart. Drveće apsorbira ugljični dioksid i proizvodi kisik, ono poboljšava kvalitetu zraka u gradovima, a sve to ima pozitivan utjecaj na zdravlje. Više drveća znači čišći zrak.

4. Štedite vodu

image

S vodom oprezno!

UNSPLASH

Ne mislimo tu samo na zatvaranje slavine kada perete zube ili ugradnju kraćih crijeva u tuševe, postoje razni načini da smanjite potrošnju ove dragocjenog prirodnog bogatstva. Uz minimalni trošak možete ugraditi graničnik protoka vode za slavine, koji će smanjiti potrošnju i uštedjeti oko 50 posto vode.

5. Štedite energiju

image

Investicija koja će se višestruko isplatiti.

UNSPLASH

Kao što su roditelji hodali za nama i gasili svjetla i električne naprave po kući, tako bismo se trebali ponašati svakog dana i u stanu, u vikendici, hotelu i na poslu. Osim toga značajnu uštedu energije ostvarit ćemo nabavkom LED rasvjetnih tijela. Mala je to investicija koja ne čuva samo planet, nego i naš račun za struju. LED rasvjeta, naime, troši čak 75 posto manje energije nego klasične žarulje.

6. Odaberite biti sam svoj majstor

image

Što više toga, izradite sami.

UNSPLASH

Nije šala, osim što su domaći i ručno rađeni proizvodi mnogo kvalitetniji od konfekcijskih i tvorničkih, još su i ekološki. Domaća hrana, prirodni sapuni, kreme, sokovi... proizvodnja vlastitih potrepština jedan je od temeljnih izbora ako želimo sačuvati okoliš.

7. Odaberite održiv prijevoz

image

Višestruke su koristi ekološkog prijevoza.

UNSPLASH

Kako bismo izbjegli koncentraciju ugljičnog monoksida, putujte vlakom, a ne automobilom, izbjegavajte krstarenja, i kad god možete - sjednite na bicikl. Za smanjenje zagađenja zraka u vašem gradu uvijek je bolje po njemu se kretati javnim prijevozom. Kada to nije moguće, s kolegama, susjedima ili prijateljima dogovorite carpooling - zajednički prijevoz u jednom autu.

8. Pripazite na trošenje

image

Manje je - više i kod hrane.

UNSPLASH

Da, možete biti nježni prema svom novčaniku i prema okolišu, jer to uglavnom ide "ruku pod ruku". U zapadnim zemljama svake godine baca se oko 670 milijuna paketa hrane. To bi bilo 95 kilograma po osobi godišnje. Jednostavno moramo naučiti kako kupovati, uzimati onoliku količinu hrane koja nam je potrebna i potruditi se da je bacamo što manje, odnosno ni malo. Osim toga, hladnjak ne mora biti dupkom pun, takav ionako troši više struje. Bitno je i kupovati lokalne proizvode iz ekološke proizvodnje, jer tako podržamo lokalnu proizvodnju i poduzetnike, smanjujemo nabavni lanac i zagađivanje Zemlje zbog nepotrebnog transporta.

9. Usvojite second-hand kulturu

image

Kolekcionari već dugo znaju za prednosti second hand kulture.

UNSPLASH

Živimo u konzumerističkom društvu: bacamo ono što nam se pokvari i kupujemo novo. Pametni telefon, haljina, filteri za čaj ili kavu, stari bicikl... svaki predmet ima i drugi život! Osim što možemo prigrliti kupovinu (i prodaju svojih) starih predmeta, za neke možemo pronaći sasvim novu namjenu. Filteri mogu postati gnojivo za cvijeće, stara majica krpa za prašinu...

image

Svaki predmet umjesto u smeću, može poslužiti za nešto drugo.

UNSPLASH

10. Odlučite se za perive pelene

Ako ovo čitate vjerojatno ste kao beba nosili krpene pelene, i ništa vam nije falilo. Jeste li znali da jednokratne pelene čine čak 15 posto otpada kojeg je nemoguće reciklirati? Osim što su skupe (svi roditelji malene djece to znaju), štete okolišu, ali i koži djeteta. Zato bi idealno rješenje bilo vratiti se upotrebi krpenih, odnosno perivih pelena. Njihovim korištenjem manje se iritira osjetljiva bebina koža, ekološke su i višekratne.

image

Krpene pelene su in!

UNSPLASH
Linker
19. travanj 2024 09:43