užasavajuća priča

Novi TV hit nije lako gledati: Šokantan Netflixov serijal užasnuo gledatelje

Netflixov serijal ‘Čudovište: Priča o Jeffreyju Dahmeru‘ s Evanom Petersom u glavnoj ulozi jedan je od najgledanijih i najbolje ocjenjenih.

Recept za uspjeh je odavno iskušan: serijal se treba temeljiti na stvarnoj, nezamislivo užasavajućoj, šokantnoj priči. Upravo takva je ona o jednom od najokrutnijih serijskih ubojica u povijesti Sjedinjenih Država, kojeg maestralno glumi 35-godišnji američki glumac Evan Peters, a trenutačno je jedan od najgledanijih i najbolje ocijenjenih na svijetu.

Netflixov serijal ‘Čudovište: Priča o Jeffreyju Dahmeru‘ kako i naslov kaže prati priču Jeffreya Dahmera i njegove nezapamćene zločine koji lede krv u žilama gotovo tri desetljeća nakon njegove smrti u američkom zatvoru.

Osuđen je na 16 doživotnih kazni zatvora, a skončao je 28. studenog 1994. od posljedica teških ozljeda glave nakon premlaćivanja metalnom šipkom u zatvoru Columbia u Wisconsinu u 35. godini.

Jeffrey Lionel Dahmer rođen je 21. svibnja 1960. u Milwaukeeju, kao prvi sin u obitelji Joyce Annette, daktilografkinje, i Lionela Herberta Dahmera, analitičkog kemičara.

image

Zatvorska fotografija Jeffreyja Dahmera

KYPROS/SHUTTERSTOCK

Od najranijeg djetinjstva pokazivao je neuobičajeno izraženi interes za mrtve životinje, a s njihovim ostacima igrao se pohranjujući ih u formaldehidu. Otac ga je u tome podržavao, nadajući se da će Jeffrey krenuti njegovim putem i postati kemičar, no to se nije dogodilo.

Kao adolescent navukao se na alkohol, a novac za piće zarađivao je glumeći epileptičke napade za što su mu školski kolege plaćali. Sklonost piću objašnjavao je privatnim problemima, svađama roditelja, koji su se na kraju razveli, a istovremeno je otkrio da ga privlače muškarci.

Prvo ubojstvo počinio je u ljeto 1978. umlativši utezima i zadavivši autostopera koji je putovao na rock koncert u Ohio. Pozvao ga je doma na par piva, seksualno se iživljavao nad njegovim lešom, kojeg je na kraju razmrskao i otopio u kiselini.

O tome nitko nije imao pojma, a otac je sina da ga izvede na pravi put prijavio u vojsku. Nečasno je otpušten nakon dvije godine zbog opijanja i vratio se kući u Sjedinjene Države iz NATO-ve vojne baze u Njemačkoj.

image

Evan Peters na dodjeli nagrada Screen Actors Guild u Los Angelesu

MATT BARON/SHUTTERSTOCK

Živio je s bakom koju je vodio u crkvu, pridružio se crkvenom zboru, aktivno tražio posao i započeo svoj smrtonosni pohod, koji je na kraju rezultirao s ukupno sedamnaest ubojstva do njegova uhićenja 1991.

Lista njegovih zločina uključivala je razne seksualne perverzije, zloupotrebu droga, nekrofiliju, kanibalizam, da ne nabrajamo dalje, a smrtnu kaznu je izbjegao je samo zato što je ona u saveznoj državi Wisconsin, gdje mu se sudilo, bila ukinuta.

Nakon donošenja presude, mirnim i staloženim glasom pročitao je pripremljenu izjavu: "Nikad nisam htio slobodu. Iskreno, želio sam sebi smrt. Znam da sam zao ili bolestan, a možda i oboje. Liječnici su mi rekli da sam bolestan i sad sam napokon pronašao nekakav mir. Znam koliko sam zla počinio i žalim zbog toga".

image

Evan Peters s tadašnjom partnericom, pjevačicom Halsey na premijeri stote epizode serijala ‘American Horror Story‘ 2019.

MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Sve njegove žrtve bili su muškarci, uglavnom mladi tamnoputi homoseksualci, a u istrazi je naglasio kako je za vrijeme seksualnih perverzija s mrtvim partnerima i dijelovima njihova tijela uvijek navlačio prezervativ. Osim toga u svom je ludilu žrtve "pretvarao u zombije", bušeći im rupe u lubanji i ubrizgavajući im drogu LSD u mozak.

Američka javnost i obitelji žrtava prozvali su ga sotonom, o njemu je snimljeno desetak dokumentarnih i igranih filmova, a na kraju se za Jeffreyja Dahmera udomaćio naziv - čudovište iz Milwaukeeja, što je i naziv aktualnog Netflixovog serijala.

Linker
13. travanj 2024 16:57