putovanje

Zašto se Andrea Andrassy svake godine vraća u surfersku kuću, iako ne surfa?

Zagrebačka spisateljica Andrea Andrassy redovito odlazi na kanarski otok pun pješčanih plaža: ondje je prije pet godina upoznala ekipu s kojom otada stalno putuje, a u kući za surfere osjeća se kao doma.

Prvi put sam na Fuerteventuri završila slučajno, kad sam došla u surf kuću u kojoj je prijateljica radila kao fotografkinja. To je bilo 2015., a otada se svake godine vraćam u gradić Corralejo. Plan je bio da i sama naučim surfati i pridružim se prijateljici koja je u tome već tad bila odlična, ali nakon tri dana škole surfanja odlučila sam da to ipak nije za mene. Zašto se onda i dalje stalno vraćam na Fuertu, koja je - osim kao otok vječnog proljeća jer ima 300-tinjak sunčanih dana godišnje - poznata i kao meka za surfere, windsurfere, kitesurfere?

image
SHUTTERSTOCK

Jedan od glavnih razloga je surf kuća u kojoj boravim - drži je par iz Hrvatske koji organizira surf kampove na Fuerteventuri i u Portugalu, a koncept je da u nju dolaze ljudi iz cijelog svijeta i dijele životni prostor tih nekoliko dana (ili tjedana). Neki dođu sami, neki u grupi, a svaku se večer svi okupimo oko velikog blagovaonskog stola na kojem Lea, suvlasnica kampa, poslužuje hranu koja je još jedan razlog zbog kojeg se svake godine vraćam. Ima nešto u tome da te, nakon cijelog dana sunca i oceana, na stolu dočeka pun pladanj pohanog mesa koje podsjeća na nedjeljni ručak kod bake.

image
PRIVATNI ALBUM

Naravno, nekad ekipno večeru pojedemo vani - bilo bi glupo otići u Španjolsku i ne pojesti paellu. Još jedan razlog zbog kojeg se stalno vraćam na Fuertu su predivne pješčane plaže i ocean, koji je udaljen pet minuta hoda od kuće. Doduše, u svibnju, kad najčešće odlazim na Fuertu, njegova temperatura je oko 19 stupnjeva, pa je za kupanje potrebno malo više hrabrosti nego što je to slučaj kad se kupaš u srpnju u Jadranskom moru. Prve godine sam došla s idejom da ću rano ujutro trčati uz ocean, od čega sam isto odustala nakon nekoliko puta, ali ako ste tip za trčanje, to je još jedna predivna stvar koju nudi ovaj vjetroviti otok.

image
SHUTERSTOCK

Kao i sa svakog godišnjeg odmora, s Fuerteventure je teško otići, ali ni dolazak nije najjednostavnija stvar na svijetu. Putuje se cijeli dan, ne zbog udaljenosti, nego zbog loših konekcija između Hrvatske i Kanarskih otoka. Najbolja i najpovoljnija opcija je letjeti iz Milana, do kojeg mi uvijek dođemo autom. Karte su povoljne ako ih kupujete dovoljno rano, ali, naravno, njihova cijena ovisi i o količini prtljage i dodatnih sadržaja koje uzimate. Primjerice, naše ovogodišnje karte su na početku bile "od 200 kuna", a taj "od" se - kad smo ubacili kofere, odabir sjedala i osiguranje od otkazivanja putovanja - popeo na 300 eura za povratnu kartu. Naravno, može se proći i jeftinije ako imate samo ručnu prtljagu, ali stavka na kojoj se nikako ne bi smjelo štedjeti je osiguranje od otkazivanja - vremena su nepredvidiva, a dvadesetak eura ekstra nije toliko velika cijena ako vam zauzvrat garantira sigurnost.

image
UNSPLASH

Doduše, vjerojatno nećete htjeti štedjeti ni na veličini kofera - Kanarski otoci su bescarinska zona, što znači da je shopping tamo puno povoljniji nego u "normalnom" svijetu. Moji prijatelji se uvijek vraćaju s parfemima i kozmetikom za koju bi u Hrvatskoj platili dvostruki iznos. Na Fuertu je zbog toga pametno ići polupraznog kofera, a ono što svakako morate ponijeti je odjeća dugih rukava - jer je jako vjetrovito, a noći znaju biti svježe pa vam sigurno neće biti žao što imate malo topliju odjeću. "I većinom sportske stvari", dodala bi moja mama i bila bi u pravu jer je na Fuerteventuri sve opušteno i rijetko ćete vidjeti nekog u štiklama. Iznimka su Britanke koje su tamo došle na djevojačku večer - to je jedan od čestih prizora na Fuerti, vjerojatno zato što imaju povoljne letove iz Velike Britanije, ali i one se nakon nekoliko izlazaka prebace u japanke.

image
PRIVATNI ALBUM
image
PRIVATNI ALBUM

Corralejo, iako je malo mjesto, nudi puno sadržaja za zabavu - na svakom uglu su restorani, kafići i klubovi, a u većini njih zabava traje cijeli dan. Osim mjesta za izlaske, Corralejo nudi puno sadržaja za dnevnu zabavu u obliku izleta. Jedan od najpopularnijih je izlet brodom (ili jet-skijem) na otok Lobos koji je odmah preko puta, tu je i planinarski izlet na vulkan koji organizira ekipa iz surf kuće, a na svakih nekoliko metara glavne ulice možete unajmiti buggyje, odnosno platiti izlet koji će vas u dva sata provesti po otoku i predivnim pješčanim dinama. Naša glavna popodnevna zanimacija ove godine su bili romobili - parkirani su po cijelom Corraleju i aktiviraju se putem aplikacije, a mi smo ih na početku htjeli isprobati na sat-dva. Na kraju smo na njima proveli većinu slobodnog vremena i istražili svaki kutak Corraleja - vožnja romobilom uz ocean jedno je od mojih najdražih iskustava na Fuerti i jedva čekam sljedeće proljeće da se opet vratim.

image
SHUTTERSTOCK

Iako sam 2015. tamo završila slučajno i došla i otišla sama, već odavno dolazim u grupi. To je najbolja stvar kad je u pitanju surf kuća na Fuerteventuri - nikad ne znaš tko će te tamo dočekati. Mene su prije pet godina na terasi dočekala četiri dečka iz Rijeke i prije nego što sam stigla ostaviti stvari u sobi, bilo je jasno da ćemo se odlično slagati. Pet godina kasnije, više ne idem na Kanare bez njih. Nekad se s Fuerteventure vratiš samo s preplanulom bojom i nekoliko povoljnih parfema, a nekad s prijateljima bez kojih više ne možeš zamisliti putovanje.

Linker
11. travanj 2024 21:46