Gdje putovati?

Zagrebačka umjetnica otkriva najzanimljivije atrakcije u Maroku, zemlji žive povijesti, ali i budućnosti

Zagrebačka umjetnica Paulina Jazvić obišla je sedam gradova afričke zemlje, gdje je gubila u cjenkanju s trgovcima - pa se kući vratila s mnogo toga što nije namjeravala kupiti - a nakon intenzivnog tempa opustila se u hamamu.

Maroko je zemlja različitih kultura, zanimljive arhitekture i predivnih boja - što je bio samo dio razloga za posjet ovoj destinaciji. Relativno kratak let, povoljna Ryanairova avionska karta i toplije temperature u odnosu na očekivane europske u ovo doba godine bile su pak drugi set motiva za ovo putovanje.

Prije nekoliko godina bila sam u Marrakechu koji mi je ostao u lijepom sjećanju, ali bila mi je želja otkriti i druga, ne toliko turistički popularna mjesta - a to mi se sad i ostvarilo. Naravno, i ovaj put smo posjetili Marrakech, jer Crveni grad zasigurno je najatraktivniji u Maroku. Prepun je svega - od dućana, barova i predivnih vrtova.

image

Paulina Jazvić

PRIVATNA ARHIVA

Plan je bio jednostavan - hodati po gradovima, uživati u lokalnoj hrani i fotografirati, bez kupovine nepotrebnih stvari. Ispalo je nešto drugačije, jer su nas trgovci svako malo potezali za rukav. Na kraju popustiš i dođeš kući s više prtljage nego što si imao kad si krenuo na put.

Maroko je zemlja žive povijesti, no to je i zemlja koja brzo ide u budućnost - što se vidi po dobrom željezničkom prometu koji odlično funkcionira u cijeloj državi. Od Rabata do Tangera vozi TGV, prvi brzi vlak u Africi, pušten u promet 2018., tako da nam je za te udaljenosti trebalo manje od dva sata ugodne vožnje. Od Tangera do Chefchaouena smo išli automobilom i trebalo nam je također oko dva sata, a onda još dva sata do Fesa. Najdulja vožnja je bila od Meknesa do Marrakecha i trajala je pet sati vlakom.

image

Maroko je zemlja žive povijesti

PRIVATNA ARHIVA

Marrakech

Boutique hotel El Fenn u Marrakechu spoj je luksuza i marokanske autentičnosti. Suvlasnica Vanessa Branson svoju privatnu zbirku umjetnina donijela je u hotel 2004., kada je i otvoren, a danas djela suvremenih umjetnika - uključujući Freda Pollocka i Antonyja Gormleyja - vise u spavaćim sobama i prostorima za druženje. U sklopu hotela je zanimljiv dućan s marokanskim dizajnerima.

image

Majorelle je jedna od glavnih atrakcija u Marrakechu

PRIVATNA ARHIVA

Glasoviti Majorelle izvorno je izgradio francuski umjetnik Jacques Majorelle, a onda je kompleks kupio modni dizajner Yves Saint-Laurent čiji je pepeo prosut u vrtu nakon njegove smrti. Danas funkcionira kao muzej u čijem eksterijeru rastu razne vrste kaktusa i dom je mnogim endemskim vrstama ptica sjeverne Afrike. Tu su i brojne fontane, a sve je ukrašeno posebnom kobaltno plavom bojom koja daje poseban šarm ovom skrivenom čudu. Ako ste u Marrakechu, obiđite i Le Jardin Secret koji je malen u odnosu na druge gradske vrtove, ali je savršen za bijeg od gradske gužve.

Jedna od ljepših palača u Marrakechu je Dar el Bacha: crno-bijeli karirani podovi sa šarenim mozaičnim pločicama te oslikanim vratima. Vrt je pun stabla naranči, a tu je i lokal s bogatim izborom kave.

Medina Fesa

Fes je najstariji od četiri kraljevska grada Maroka i drugi po veličini u zemlji. On je sveučilišno središte Maroka, a tu je i Kairouyine, najstarije sveučilište na svijetu. Medina Fesa - najstariji dio grada - pod zaštitom je UNESCO-a od 1981., otkako je dobar dio nje obnovljen. U Medini se lako možete izgubiti, što je i najbolje ako imate cijeli dan za nju. Prepuna je obrta, raznih mirisa i trgovaca koji vam svašta žele prodati, a opet puna boja, malih magaraca i lijepih riada.

image

Tržnice su najživopisnija mjesta

PRIVATNA ARHIVA

Rimski i Plavi grad

Na putu od Fesa do Chefchaouena, stali smo u Volubilisu. Riječ je o arheološkom lokalitetu rimskog grada smještenom 29 kilometara sjeverno od grada Meknesa, između Fesa i Rabata. Njegove ruševine se smatraju najboljim rimskim spomenicima u sjeverozapadnoj Africi, zbog čega su 1982. upisane na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Africi.

image

Plavi grad na sjeveru smješten je uz planinu Rif

PRIVATNA ARHIVA

Kroz povijest su ga okupirali i Feničani i Kartažani, a u 19. stoljeću ga je zadesio strašan potres koji ga je u dobrom dijelu uništio. No, i dalje se mogu vidjeti ostaci rimskih hramova, akvadukta, bazilike, gradskih vrata pa i i bordela. Nakon zaustavljanja u Volubilisu, produžili smo do Chefchaouena, prekrasnog gradića na rubu planine Rif. Iako je dosta daleko od glavnih puteva, turistički je procvjetao zbog svoje plave boje: prekrasne plave zgrade daju gradu bajkovit izgled, a uske plave ulice prepune su trgovina s rukotvorinama te mačkama i psima.

image

Kade u kojima se boje tkanine na tradicionalan način

PRIVATNA ARHIVA

Europski ugođaj

Glavni grad Rabat ima europski ugođaj, s nizom kafića, finim izborom restorana i raznim jezicima koji se čuju na ulicama. To je grad lijepih zgrada i ima odličnu plažu za surfere. Najbolji ručak smo pojeli na tržnici uz sveprisutni miris mente koja se prodaje na svakom uglu. Profinjeniji je i čišći nego drugi marokanski gradovi.

image

Rabat je pod zaštitom UNESCO-a

PRIVATNA ARHIVA

Svakako posjetite Muzej moderne i suvremene umjetnosti Muhamed VI. koji je otvoren 2014. i sadrži marokanske i međunarodne umjetnike. Ovaj je muzej na neki način tipičan za Maroko, posvećen očuvanju i prošlosti i sadašnjosti zemlje, ali je i mjesto za međunarodne izložbe.

Hamam

Nakon obilaska Fesa i dana provedenih na ulici, opuštanje u hamamu došlo je kao naručeno. Marokanci posjećuju hamam ne samo da bi se očistili nego je to svojevrstan ritual opuštanja, a ujedno i društveni događaj, jer onamo često odlaze u grupama. Nakon brzog ispiranja odlazi se u toplu prostoriju gdje se mažete crnom pastom koja omekšava kožu i priprema je za piling. Nakon toga se premještate u vruću prostoriju gdje se ta pasta riba grubom rukavicom te slijedi maska od gline.

image

La Jardin Secret savršen je za bijeg od buke i gužve

PRIVATNA ARHIVA

Dobro je znati

Savjet za putnike:

Ponesite ugodne cipele za hodanje i cjenkajte se do boli. Pomirite se s time da ćete kupiti nešto što vam sigurno ne treba.

Smještaj:

Riad je tradicionalna marokanska kuća čiji su prozori okrenuti prema unutrašnjem atriju i gdje je dvorište smješteno u sredini kuće. Svaki riad ima između 5 i 15 soba i zbog intimnije atmosfere i privatnosti pružit će vam mnogo ljepši doživljaj. Cijene variraju, nije jeftino, ali nije ni nepriuštivo. Pošten odnos cijene i kvalitete.

image

Zemlja ima prekrasnu arhitekturu

PRIVATNA ARHIVA
Linker
07. ožujak 2024 10:39