pag, ljetni vodič

 UNSPLASH
MORSKI VODIČ

Voditeljica otkriva zašto je Pag njezina omiljena ljetna destinacija i što sve tamo treba posjetiti, vidjeti i isprobati

Na ovom otoku možete iskusiti robinzonsko ljeto, ali i partijati u jednom od najboljih klubova na svijetu, napominje Emina Pršić Prasnikar. Volite li šetnje, osim uz more možete prošetati lunjskim maslinicima ili poljima paške soli.

Na ovom otoku možete iskusiti robinzonsko ljeto, ali i partijati u jednom od najboljih klubova na svijetu, napominje Emina Pršić Prasnikar. Volite li šetnje, osim uz more možete prošetati lunjskim maslinicima ili poljima paške soli.

Otok Pag, omiljena je destinacija partijanera iz cijelog svijeta pa tako i voditeljice Emine Pršić Prasnikar i njezina supruga Vedrana, koji ondje odlaze jednom godišnje po dozu razbibrige i zabave. Poznat ponajviše zbog grada Novalje i uvale Zrće, čiji je klub Noa proglašen jednim od najboljih klubova na svijetu, otok nudi i bogatu turističku ponudu za sve generacije.

Emina se nedavno vratila s Cipra, a ove godine bila je i na krstarenju Karibima i u Meksiku, te nije teško zaključiti kako obožava putovati. Ipak, godišnji odmor tijekom ljetnih mjeseci gotovo uvijek provodi u Hrvatskoj, a jedna od najdražih destinacija joj je otok Pag, kojim nas je provela svojom pričom.

image

Najbolja zabava je na Zrću

PRIVATNI ALBUM

GDJE SE KUPATI?

Pag obiluje rajskim plažama - od robinzonskih pa sve do onih vrlo luksuznih. Za sve one koji vole mirnije ljetovanje, odlična opcija su Beritnica, Ručica ili Čista. Srčanka je skrivena i divlja plaža, za one odvažnije. Planjka je, pak, prostrana plaža smještena sjeverozapadno od Novalje, idealna za dječju igru i cjelodnevnu zabavu. Plaža Kukurina se nalazi u naselju Potočnica, a po meni je jedna od najljepših skrivenih uvala na Pagu. Za ljubitelje obiteljskog kampiranja tu je i jedan od najljepših kampova, kamp Šimuni.

Tu se nalaze i mobilne kućice koje odišu luksuzom pa samim time imaju i posebno dizajnirane dječje sobe. Dok je naša kći Leilani bila mala često smo boravili upravo ondje, zbog idealne infrastrukture koja nudi apsolutno sve za djecu, a samim time roditeljima olakšava svakodnevicu.

ŠTO POSJETITI?

Također, zaista bi bilo šteta ne obići vrtove lunjskih maslina, u kojim ćete pronaći najstarije masline na svijetu koje su simbol "dišpeta" prema buri, kamenu i čovjeku i tako već cijelo tisućljeće.

Uz amfiteatar, pozornicu koja je ugostila mnoge koncerte i predstave pod vedrim nebom, mogu se kupiti divni suveniri. Za razliku od ostalih otoka, Pag je poznat po slaboj pokrivenosti vegetacijom nekih svojih dijelova, čiji se kameniti krajobraz s aromatičnim biljem često uspoređuje s mjesečevom površinom. Tako se na Pagu održava i jedinstvena utrka Life on Mars Trail, gdje će zaljubljenici u sport i rekreaciju zasigurno doći na svoje.

Na Pagu postoji ornitološki rezervat ptica Velo blato, stanište je to više od 160 vrsta ptica močvarica, a lokalci taj dio zovu Slavonija usred Dalmacije. Ako, pak, krenete putem arheološkog nalazišta Caska, dobro će vam doći maska i peraje. Prema pomorskim kartama, pa i onima najstarijima, Pag se nalazio na važnom pomorskom pravcu. Brodovi su često bili izloženi napadima gusara pa je zbog sigurne plovidbe trebalo izgraditi utvrdu za promatranje i vojnike, i tako je izgrađena tvrđava, Fortica. Osim o sigurnosti brodova, vojska na Fortici je sprječavala i nezakonitu trgovinu. Instagram generacija zasigurno će ovdje uloviti lijepe kadrove.

image

Na otoku Pagu živi oko 30 tisuća ovaca

KAT VON WOOD/UNSPLASH

Za strane turiste doživljaj je biti na otoku za Veliku gospu kada je posebno slavlje kao i procesija koju mještani izuzetno štuju. Nećete pogriješiti ako se zaputite i obiđete polja paške soli. Nakon muzeja solarstva dostupna su i jutra na paškim poljima soli. Paški vodari, koji inače kontroliraju dotok morske vode u bazene, pokazat će vam vrijedne kristale cvijeta soli i ispričati priču o bijelom zlatu. Prepoznatljiv simbol Paga je i paška čipka, a vrijedne čipkarice mogu se vidjeti na ulicama kako stvaraju jednu od najljepših rukotvorina ženskih ruku. Naime, 2009. paška čipka je uvrštena na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Upisana je u njegov registar s hvarskom i lepoglavskom čipkom, te je time postala jedno od osam nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske.

image

Paška čipka jedan je od simbola otoka Paga

JURE MIŠKOVIĆ/CROPIX

GDJE JESTI I PITI?

Na spomen otoka Paga prvo što će vam pasti na pamet je i paški sir. Želite li uživo vidjeti proizvodnju sira, uputite se u siranu Gligora na vođenu turu. Osim toga sirana nudi i degustaciju u kušaonici s prekrasnim pogledam na Kolanjsko polje i sjever otoka. Gligore su osvajači zlatne medalje, za najbolji sir na svijetu. Zaštićena nacionalnim i europskim zakonom je paška janjetina, također jedan od simbola otoka Paga.

Ovce na Pagu lutaju slobodno i nikada nisu zatvorene. Procjenjuje se da ih na otoku živi oko 30 tisuća. Naša je tradicija da nakon što izdvojimo dan za provod na Zrću, odemo u Boškinac, restoran koji je najbolji u kategoriji visoke kuhinje i koji interpretira tradiciju predivnog otoka Paga.

Ovdje možete uroniti u mir pored guste borove šume i uživati u eksploziji okusa s prekrasnim pogledom na novaljsko polje. Na Pag ponekad dolazimo brodom u divnu ACI marinu Šimuni u kojoj vlada obiteljska atmosfera i uvijek susretljivi djelatnici, a nautičari se mogu privezati i u samoj Novalji.

image

Emina često na Pag dolazi i brodom

PRIVATNI ALBUM

SAVJET

Na koju god se stranu uputili pronaći ćete komad svog raja. Prođite cijeli otok i zavirite u šarmantna mjesta poput Metajne, Mandre, Kolana, Povljane i samog grada Paga.

Linker
29. lipanj 2024 10:34