PAMETNO PAKIRANJE

Put u Južnu Ameriku na tri tjedna samo s ručnom prtljagom: Donosimo savjete iz prve ruke

Putovanja su me osvijestila da se i s manje komada odjeće i obuće može biti u trendu, da je zabavno i kreativno osmišljavati takve kombinacije, ali i da se tako mijenja potrošačka svijest - novac koji bih potrošio na shopping, spremim i sačuvam za buduće putešestvije.

Odabrali ste destinaciju, istražili “must see” atrakcije, a onda krećete kupiti avionsku kartu. Oduševljeni ste jer je povoljna, no tijekom rezervacije dočeka vas “hladni tuš” - predaja prtljage se dodatno naplaćuje. Čak i do 100 eura. I to ne samo kod niskobudžetnih zrakoplovnih kompanija (čiji su letovi u pravilu povoljniji), već katkad i u državnim. Moram priznati da je to bio jedan od razloga što više ne nosim veliki kofer na putovanja - čak ni na prekooceanska. Drugi je taj što mi se nakon slijetanja ne da čekati preuzimanje prtljage, koja mi se nekoliko puta i izgubila. No, ušteda novca i vremena ima određenu cijenu: nosite li se sobom samo ruksak i koferčić koji stane u zrakoplov (svaki avioprijevoznik propisuje dimenzije i težinu), zaboravite na “kontejner” odjeće, obuće i kozmetičkih preparata.

image

Novinar Damir Leljak s ručnom prtljagom prije puta u Južnu Ameriku

PRIVATNI ALBUM

Ove godine sam skoro tri tjedna proveo u Južnoj Americi, na aerodrom sam išao s posla, a kolege su bili iznenađeni vidjevši me spakiranog kao da idem na vikend u Opatiju. Samo ruksak i kofer, čije prosječne dimenzije trebaju biti 55 x 40 x 20 centimetara, a težina do deset kilograma. Naravno da je svatko od nas drugačiji, da ima drugačije potrebe i navike i da nije svaka destinacija ista, ali evo nekoliko savjeta o “manje je više” načinu pakiranja.

  • Pokušajte se riješiti osjećaja da će se desiti nešto strašno ako ne ponesete neki komad odjeće ili kozmetički preparat. Malo tko ide u takvu divljinu da nešto ne bi mogao kupiti i na odredištu ako je neophodno. Oni koji pak biraju robinzonski odmor, sigurno ne razmišljaju o tome hoće li biti odjeveni po posljednjoj modi.
image

Odjeću je bolje pakirati zarolanu jer će u koferu ostati više mjesta

YAY MEDIA AS/ALAMY/PROFIMEDIA
  • Kozmetički preparati neka budu u mini pakiranjima - što zbog uštede prostora, što zbog pravila da ambalaža s tekućim proizvodima ne smije biti veća od 100 mililitara. Njihova ukupna količina je pak limitirana na jednu litru. Šampon i gel za tuširanje vam možda nisu ni potrebni jer ih ima i u hotelima.
  • Umjesto torbe uzmite ruksak jer je elastičniji pa u njega stane i više stvari. Kako vam je on uvijek pri ruci (ručni kofer se stavlja u pretinac iznad sjedala), najbolje da u njemu držite neophodne i vrijedne stvari poput novčanika, putovnice i lijekova.
  • Dobro razmislite što vam treba od odjeće i obuće. To, naravno, ovisi o tome hoćete li uglavnom hodati, tulumariti, ljenčariti na plaži... Pokušajte odabrati nešto multipraktično, nešto što se manje gužva i nešto što može funkcionirati i u dnevnoj i u večernjoj varijanti. Prilikom rezervacije hotela provjerite nude li uslugu pranja odjeće, jer u tom slučaju možete još malo smanjiti količinu.
  • Meni osobno dovoljni su udoban par tenisica (koje mogu imati i tijekom leta), cipele ili elegantnije tenisice te japanke ili natikače za plažu. Ako mi zatreba nešto drugo, uvijek postoje lokalne trgovine. Veseli me kupnja domaćih brendova.
  • Kako na dulje vrijeme uglavnom idem u toplije krajeve, deblju odjeću imam na sebi, a u koferu držim ljetnu, koja ne zauzima mnogo prostora. Nekoliko košulja i majica s kratkim rukavima, jedan ili dva para dugih hlača te nekoliko bermuda sasvim su mi dovoljni. Pritom ih u koferu i/ili ruksaku zarolam pa i tu uštedim na prostoru.
image

Ljetnu odjeću lakše je spakirati jer zauzima manje prostora

PRIVATNI ALBUM
  • U zemlje Afrike, Azije i Latinske Amerike ne nosim ništa skupo ni glamurozno. Često ono što ponesem, a rijetko odijevam u Hrvatskoj, darujem potrebitima. Dobiveni prostor u koferu nadomjestim suvenirima, darovima i novom odjećom koja je jeftinija od europske, a često i originalnija.
  • I konačno, putovanja su me osvijestila da se i s manje komada odjeće i obuće može biti u trendu, da je zabavno i kreativno osmišljavati takve kombinacije, ali i da se tako mijenja potrošačka svijest. Novac koji bih potrošio na shopping, spremim i sačuvam za buduća putovanja.
Linker
25. ožujak 2024 16:06