Znamo gastro mjesta na Bolu koja lokalci žele sačuvati za sebe!

 MARTA DUJMOVIć
Gastro vodič

Ove tri gastro lokacije ne smijete preskočiti: Znamo što, gdje i kada jesti na Bolu i uživati kao lokalac

Zaboravite na generičke preporuke i skupa razočaranja. Donosim vam gastro vodič kroz Bol u kojem je sve isprobano, testirano i – fotkano prije nego što je pojedeno!

Zaboravite na generičke preporuke i skupa razočaranja. Donosim vam gastro vodič kroz Bol u kojem je sve isprobano, testirano i – fotkano prije nego što je pojedeno!

Nakon što smo potvrdili ono što svi već znamo – da je Bol na Braču IT destinacija ljeta (plaže, partyji, skuteri i sve ostalo što ljeto čini ljetom) – vrijeme je da se pozabavimo najvažnijim pitanjem: gdje jesti?

Jer budimo iskreni, nema goreg od lutanja po mjestu s nestabilnim Wi-Fi-jem, praznim želucem i stotim pokušajem da pronađete “neki fora restoran koji nije turistička klopka”. E tu na scenu stupam ja. I ovaj vodič. Jer ako već idete na Bol, nemojte jesti bilo gdje. Ovo su mjesta koja lokalci najradije čuvaju za sebe. A sad ih znate i vi.

Brunch u Varaderu

Čim se iskrcate u Bolskoj luci i krenete laganim korakom niz šetnicu – onu koja vas vodi uz barke dočekat će vas prvo i najvažnije pitanje dana: što prvo pojesti? Iako bi se moglo pomisliti da je more prioritet (i jest, ali ne odmah), vjerujte mi – prvo ide brunch.

Savršeno mjesto za to zove se Varadero – prava lokalna institucija za sve koji vole početi dan ukusno i fotogenično. Iako je smješten na savršenoj lokaciji tik uz rivu, ono što ovdje najviše plijeni pažnju je meni na kojem možete pronaći od kremastog avocado tosta i hrskavih quesadilla s topljenim sirom, do banana breada, acai smoothie bowla i wafflea koji mirišu kao što i izgledaju - božanstveno.

image

Varadero je prava lokalna institucija za sve koji vole započeti dan s finim doručkom

MARTA DUJMOVIć

A ako ste ljubitelj neobičnih napitaka – imate sreće. U ponudi su latte napici u zanimljivim i zdravim varijantama: turmeric, matcha, i – moj osobni favorit – beetroot latte. Da, ružičast je. Da, zvuči neobično. I da, vrijedi svake kapi.

image

Ako ste ljubitelji zanimljivih okusa napitaka, onda će vas oduševiti njihovi latte napici

MARTA DUJMOVIć

Iskreno, nisam se mogla odlučiti za samo jedno jelo, pa sam završila s jednom slanom i jednom slatkom kombinacijom: quesadilla i acai bowl. I znate što? Ispalo je savršeno. Dovoljno lagano za ljetno jutro, ali konkretno da me drži do ručka. Varadero je jedno od onih mjesta na koja se poželite vratiti čim dobijete račun – jer na meniju je još toliko toga što mami.

image

Morala sam isprobati acai smoothie bowl koja je bila svježavajuća, ali i zasitna

MARTA DUJMOVIć

Ručak u restoranu Noa

Nakon sati provedenih u moru i ponosnih 70% potrošnje baterije na fotkanje ispod suncobrana, stiže onaj prijelomni trenutak dana – tijelo više ne traži SPF, nego konkretan ručak. Onaj pravi, morski, mirisan na maslinovo ulje i djetinjstvo, s tanjurima koji dolaze jedan za drugim i zveckaju kao uvod u popodnevnu siestu.Srećom, nema potrebe da se udaljavate s plaže – restoran Noa nalazi se tik uz more. Doslovno. A život, priznajmo, rijetko nudi bolju kulisu od one gdje s mokrim ručnikom preko stolice i suncem u kosi ručate kao kraljevi.

Kako se moje društvo, klasično, nije moglo dogovoriti što naručiti, odlučili smo igrati na sigurnu kartu: “daj nam svega po malo”. A to “pomalo” vrlo brzo se pretvorilo u stol pun morskih delicija koje Jadran servira u svom najboljem izdanju – škampi, hobotnica, školjke, svježe salate i Jakobove kapice o kojima bismo mogli napisati zaseban tekst koliko su bile izvrsne.

Ako mene pitate – dodajte ih odmah na svoj popis. Bit će to onaj ručak kojeg ćete se sjećati još sljedećeg ljeta.

image

Jakobove kapice obavezno isprobajte u restoranu Noa

MARTA DUJMOVIć

Večera u Taverni Riva

Kad sunce polako zađe, a broj fotografija u galeriji premaši 200 (od kojih će možda dvije završiti na Instagramu), znate da je stiglo vrijeme za onaj najvažniji selfcare ritual – večeru. Znate, onaj obrok koji svi „pokušavamo preskočiti“ jer kao ne jedemo kasno, ali kojem je jednostavno nemoguće reći ne – pogotovo kad vas zove Taverna Riva.

Smještena točno uz bolsku rivu, terasa Taverne ima sve što večer čini čarobnom: laganu glazbu u pozadini, žamor prolaznika, miris mora u zraku i tanjure koji s pogledom vode mrtvu utrku za vašu pažnju.

Svako jelo bilo je malo remek-djelo, a jedva sam se suzdržala da ne pojedem sve prije nego „kamera jede prva“ i zabilježi sve. Toplo predjelo – kombinacija rižota, domaćih njoka i punjenih tortelina – proglašeno je hitom večeri. Ipak, posebno mjesto na tronu pripada glavnom jelu: repu jastoga s ražnjićem očišćenih Jakobovih kapica, umotanih u pancetu i posluženih uz wok povrće.

image

Ne smijete preskočiti večeru ni topla predjela u Taverni Rivi

MARTA DUJMOVIć

A taman kad pomislite da je to kraj – dolaze deserti. Tri komada, da budemo precizni. Svaki bolji od prethodnog i savršen šlag na večer za pamćenje.

image

Uvijek imam mjesta za nešto slatko nakon obroka

MARTA DUJMOVIć

Ako ste tražili još jedan razlog da otputujete na Bol – evo ga. I ovaj put, ide ravno kroz želudac.


Sadržaj nastao u suradnji Gloria x 585 klub

12. prosinac 2025 19:41