Među atrakcijama je i moderan park prirode Gardens By The Bay

 PRIVATNI ALBUM
ZEMLJA BUDUĆNOSTI

Ovdje nema zime, kriminala, korupcije, ali ni žvakaćih guma: Zagrepčanin donosi detaljan izvještaj iz Singapura

Vlasnik i direktor odbojkaškog kluba International Volleyball Club Bojan Mirković više od deset godina živi u glamuroznom i savršeno organiziranom azijskom gradu-državi s brojnim futurističkim građevinama, zabavnim parkovima i vrhunskim restoranima - među kojima je i jedan balkanski.

Vlasnik i direktor odbojkaškog kluba International Volleyball Club Bojan Mirković više od deset godina živi u glamuroznom i savršeno organiziranom azijskom gradu-državi s brojnim futurističkim građevinama, zabavnim parkovima i vrhunskim restoranima - među kojima je i jedan balkanski.

Singapur je zaista unikatan i u mnogo sfera specifičan. Jedna od manjih svjetskih država, a ujedno jedna od najrazvijenijih. Opravdano se o Singapuru govori u superlativima. Ovaj grad-država je visokorazvijena tržišna ekonomija s visokim stupnjem sigurnosti i bez korupcije. Singapurska luka jedna je od najprometnijih u svijetu. Singapur privlači strane ulagače, nezaposlenost je manja od dva posto, a PDV je devet posto. Država je futuristički orijentirana, tehnološki izuzetno napredna i stalno se gleda dvadeset, trideset pa i stotinu godina unaprijed. Vlada svake godine javno iznese listu novih projekata i točno se zna na što se troši novac od poreza. Spomenute projekte uvijek s guštom pregledam i moram reći da su fascinantni.

image

Futuristička arhitektura mnoge ostavlja bez daha

PRIVATNI ALBUM

RASPJEVANI ROBOTI

U Singapuru je sve čisto, moderno, luksuzno, organizirano. Sigurni ste u svemu. Ovdje vas cijene i možete uspjeti. Nema one čudnovate balkanske razbarušenosti i stava "lako ćemo". Oni naprosto nemaju razvijen osjećaj da nešto naprave po sistemu "snađi se". Sve je propisano. Tu živi jako puno stranaca pa je službeni jezik u školama i uredima engleski. Singapur je tropski otok s 365 dana toplih - ali i vlažnih - 30 stupnjeva. Nema bure ni juga. Zimogrozan sam i sretan što preskačemo zimu, minuse, maglu i kratke dane. Cijelu godinu smo na otvorenom te u kratkim majicama i hlačicama. Još uvijek nam je neobično dočekati Božić i Novu godinu u japankama, ali svejedno uživamo. Što se tiče mog osobnog iskustva nakon devet godina provedenih ovdje, dodao bih još dva "naj" - javni prijevoz i aerodrom. Savršeni su. Cijeli grad je premrežen autobusima i metroom, koji je brz, čist (zabranjena je konzumacija jela i pića), jeftin, klimatiziran i ne kasni. Stalno se otvaraju nove linije i nove stanice, ima sve više vlakova i sve više autobusa...

image

Spektakularni aerodrom Jewel Changi

PRIVATNI ALBUM

Aerodrom u Singapuru toliko je impresivan da se o njemu može napisati zasebna priča. Nekoliko je godina i službeno proglašen najboljom svjetskom zračnom lukom. Prošao sam sedamdesetak aerodroma na svim kontinentima i ni jedan se ne može mjeriti s Changijem. Iz Singapura možete direktno letjeti s četiri različita terminala (peti se već gradi) u više od 400 gradova diljem svijeta. Changi nudi putnicima toliko sadržaja i zabave da nemate osjećaj da ste na aerodromu. Ima besplatno kino, bazen, mjesta za masažu, stotine kafića i restorana, bezbroj samostalnih check-in šaltera, zabavni park... Prije četiri godine u sklopu Changija otvoren je i Jewel. Po definiciji je to trgovački centar, no daleko je od klasičnog. Riječ je o urbanoj oazi koju krasi 40 metara visok "rain vortex", stvarajući "wow efekt" čim uđete. U Jewelu je više od 2000 stabala, palmi i 100 tisuća raznih grmova. Roboti su česta pojava - patroliraju kao prometni policajci ispred ulaza u Jewel kako se automobili ne bi zadržavali, nose vodu turistima, čiste i pjevaju, a u hotelima obavljaju poslugu u sobu.

image

Bojan sa suprugom Anastasijom i kćerkicom Naomi

PRIVATNI ALBUM

AUTOMOBILI I STANOVI

Singapur je, međutim, i najskuplji grad na svijetu. Ali, da malo pojasnimo. Iako su posljednjih deset godina Singapur, New York i Tel Aviv top tri najskuplja grada na svijetu i izmjenjuju se na samom vrhu, to nije baš tako kad se malo zagrebe ispod površine. Turist će mnogo manje novca potrošiti u Singapuru nego, primjerice, u Zürichu, Oslu ili San Franciscu. U Singapuru ipak imate izbor: možete pojesti njihov čuveni chicken rice za tri dolara na jednom od stotine raznih "food courtova" ili otići na vrh Marina Bay Sandsa i jesti za 500 dolara po osobi. Možete metroom proći pola grada za dva dolara, taksijem za 25 dolara ili unajmiti luksuzni automobil za 1000 dolara. Za mnogo toga Singapur ima jeftinu, skupu i luksuznu opciju. A svatko bira ono što želi.

image

Singapur je tehnološki izuzetno napredan pa se gleda i stotinu godina unaprijed

PRIVATNI ALBUM

Ono što Singapur čini izrazito skupim i stavlja ga na vrh spomenute liste su automobili i nekretnine. Prosječna cijena kvadrata stana je 15 tisuća eura. U samom centru grada i više nego dvostruko. Ako ste stranac, na tu cijenu plaćate i 60 posto poreza, a njegovi državljani pet posto. Kao što sam spomenuo, porez je nizak, ali kad je riječ o nekretninama, mnogo je viši za strance s obzirom na to da je Singapur malen. Isto tako, stan kupujete na 99 godina! Nakon toga vlasnik postaje država. I broj automobila je u Singapuru limitiran! Ne možete samo tako otići u auto kuću i kupiti novo vozilo.

image

Fontana s likom Merliona, mitskog bića s glavom lava i tijelom ribe, koji je i maskota Singapura

PRIVATNI ALBUM

Prvo vam treba COE (Certificate of Entitlement), digitalna dozvola koja vam omogućuje da kupite vozilo. Traje samo deset godina, a sada joj cijena prelazi 60 tisuća eura. Tek kad ste ponosni vlasnik COE-a, možete ići kupiti auto, koji će biti mnogo skuplji nego u Europi ili SAD-u. Onda slijedi registracija, osiguranje, cestarina... Uglavnom, automobil je ovdje pravi luksuz. Ja nemam vozilo, ali kao što sam spomenuo - javni prijevoz je fantastičan pa mi nije ni potrebno. U Jugoistočnoj Aziji mnogi gradovi poput Bangkoka ili Jakarte imaju stravičnih problema s gužvama, mnogo se sati provede u zakrčenom prometu. Singapur takvih problema nikada neće imati. Ovdje u svako doba dana ili noći možete u približno sličnom vremenskom intervalu stići od točke A do točke B. Nema gužvi, a ljudi oprezno voze i nitko nikome ne trubi i ne "skida sve po spisku".

image

Bojan u singapurskom zoološkom vrtu

PRIVATNI ALBUM

RIGOROZNI ZAKONI

Kad malo guglate o Singapuru, odmah će izaći rigorozni zakoni. Istina, za dilanje droge je smrtna kazna, ima i bičevanja za određene zločine, kažnjavaju se i pljuvanje na cesti te pušenje na neoznačenim mjestima... Dakle, udare vas i po džepu i po tijelu, ovisno o tome što ste zgriješili. Ovdje se zakon provodi, isti je za sve, a ni stranačka iskaznica neće vas izvući iz problema. Valja, međutim, napomenuti kako ćete policiju rijetko vidjeti na ulicama. Sve što trebate je normalno se ponašati. Ovdje nikada nismo dobili nikakvu kaznu, a najiskrenije - ne poznajemo nikoga tko jest.

image

Atlas je jedan od najboljih svjetskih barova

PRIVATNI ALBUM

Život je ovdje generalno "easygoing". Singapurci poštuju zakon, a i sva pravila i norme ponašanja. Stranci slijede primjer i nitko nema nikakvih problema. Oni koji krše zakon vrlo brzo se pronađu: kamere su posvuda - na ulicama, u svakoj stanici metroa, trgovačkim centrima... Nema išaranih zidova i fasada, neodvezenog smeća, opušaka po pločniku... Žvakaće gume ne mogu se kupiti jer žele čiste pločnike i školske klupe. To, međutim, ne znači da ih ne možete konzumirati. U državu je dopušteno unijeti nekoliko paketića za vlastitu upotrebu i normalno žvakati. Samo pazite da je uredno bacite u koš za smeće i nema problema.

image

Supružnici Mirković vole isprobavati različite svjetske kuhinje

PRIVATNI ALBUM

HRANA

U Singapuru ima pregršt opcija te mali milijun restorana, kafića i food courtova po čitavom gradu. Ponekad imam osjećaj da ih je više nego stanovnika. Ovdje svi jedu vani i malo tko priprema hranu kod kuće. Kako u Singapuru živi velik broj stranaca, ima restorana svih mogućih svjetskih kuhinja.

TOP 4 RESTORANA PREMA MOM IZBORU

1. KOMA - japanski restoran u sklopu Marina Bay Sandsa. Poseban dizajn, interijer i jelovnik.

2. HAI DI LAO - lanac restorana s tradicionalnim hot potom. To je jelo vrlo popularno u Aziji na obiteljskim okupljanjima ili druženjima s prijateljima, slično švicarskoj tradiciji okupljanja oko fonduea. Namirnice su vrhunske kao i usluga pa, primjerice, žene imaju besplatnu masažu ili manikuru dok čekaju stol. Unutra se može i saditi cvijeće, a klincima su najzanimljivije igraonice.

3. BACHA - to je povijesni kafić s restoranom. Koncept je osmišljen 1910. u Marrakechu, a ovaj u Singapuru je drugi nakon Maroka. Charlie Chaplin, Winston Churchill i mnoge druge poznate ličnosti išle su tamo na kavicu. Nudi se više od 100 različitih vrsta zrna kave iz čitavog svijeta - single origin, blend, različitih okusa i jačina... Na stolu vas dočekaju jelovnici za hranu i sve vrste kave te knjiga o tom crnom napitku. Servira se u zlatnim vrčevima i zaista je fantastična. Ugođaj jer super i zbog interijera. Svi konobari prođu trening prije zapošljavanja.

4. YUGOSLAVIA - za vrijeme pandemije, kad su krenule karantene i putovanja bila na kapaljku, pilot Singapore Airlinesa, podrijetlom Makedonac, sa suprugom je otvorio pekarnicu i kafić. Priprema bureke, pite, štrudle, kolače i ostale ukusne proizvode s naših prostora. Poslužuje tursku kavu, kefir koji sam radi te uvozi ajvar i druge delicije iz Sjeverne Makedonije. To je ovdje bilo nešto potpuno novo te Singapurcima neobično. Biznis, međutim, ide odlično jer upravo otvara Yugoslaviju na još jednoj lokaciji - i to u središtu grada. U Singapuru mi je nedostajalo tako nešto pa nakon treninga rado ondje svratim po svoju dozu.

image

Među atrakcijama je i moderan park prirode Gardens By The Bay

PRIVATNI ALBUM

TOP 5 NAJLJEPŠIH MJESTA U SINGAPURU

Singapur ne obiluje prirodnim ljepotama kao Hrvatska. Nema divnih nacionalnih parkova i more nije čisto kao Jadransko, ali ima posebnih mjesta koja treba vidjeti. Ova su najdraža meni i mojoj obitelji.

1. GARDENS BY THE BAY - toliko volimo ovo mjesto da smo se tu i vjenčali. Singapur ima projekt čiji je glavni cilj "garden city" pretvoriti u "city in the garden". I to zaista sjajno rade. Na mnogo mjesta u Singapuru činit će vam se da se grad nalazi u nekom velikom vrtu. Gardens By The Bay najlakše je opisati kao moderni park prirode koji se sastoji od raznih sektora ili takozvanih "velikih vrtova". Neki od njih su zaista spektakularni - Super Tree, Skywalk, Flower Dome, Cloud Forest... Posljednja dva spomenuta najveći su staklenici na svijetu. Unutar njih je pregršt posebnih stabala, cvjetova, biljaka s raznim tematskim dekoracijama koje se mijenjaju kroz kalendarsku godinu. Vrtove godišnje posjeti više od deset milijuna ljudi.

image
PRIVATNI ALBUM

2. SENTOSA - najbliži otok s kojim je Singapur spojen mostom i žičarom. Mi najčešće idemo žičarom koja se prostire duž cijelog otoka. Slogan je "Sentosa for fun" i zaista je jako zabavan. Ondje možete biti danima. Universal Studio, muzej Madame Tussauds, lijepe plaže, zipline, beach barovi, vidikovci, luksuzni resorti i restorani, vodeni sportovi samo je dio onoga što Sentosa nudi.

image

Sentosa je najbliži otok s kojim je Singapur spojen mostom i žičarom

PRIVATNI ALBUM

3. MARINA BAY SANDS - jedna od najskupljih građevina na svijetu - otprilike četiri puta skuplja od Burj Khalife u Dubaiju - s pregršt sadržaja. To je ujedno luksuzni hotel s 2500 soba, kazalište, muzej, trgovački centar, noćni klub, kompleks restorana i rooftop barova... Možete se i gondolom voziti kroz dio gdje je trgovački centar.

4. JEWEL - osim spomenutog, ima i spektakularni Changi Experience Studio, koji na vrlo moderan i interaktivan način opisuje povijest, sadašnjost i budućnost aerodroma. Tu su i labirint od živice, stakleni labirint te Canopy Park koji nudi dosta sadržaja za djecu.

5. ZOO - impresivan, velik, besprijekorno održavan i s više sektora: večernji safari, riječno krstarenje, ptičji park i klasičan zoološki vrt. Za svaki se posebno kupuju ulaznice - jednokratne i godišnje.

Linker
01. srpanj 2024 09:07