Marija Piskač s obitelji ispred crkve sv. Donata

 PRIVATNI ALBUM
MORSKI VODIČ

Model Marija Piskač vodi nas u Zadar, ovo su plaže, restorani i otoci koje morate posjetiti

Idealno je mjesto ako želite ljetovanje ispunjeno zanimljivim sadržajima, dok su maleni otočići u njegovom arhipelagu odličan izbor za bijeg od gužvi.

Idealno je mjesto ako želite ljetovanje ispunjeno zanimljivim sadržajima, dok su maleni otočići u njegovom arhipelagu odličan izbor za bijeg od gužvi.

Marija Piskač, dizajnerica nakita i magistra novinarstva koja već neko vrijeme radi kao model, odrasla je u okolici Zadra, proputovala svijet i prije dvije godine se vratila u zavičaj. No, sada su s njom stigli suprug Thane i njihovo dvoje djece. U Zadru provode deset mjeseci godišnje, a dva zimska mjeseca obično su u sunčanoj Južnoafričkoj Republici, odakle je Marijin suprug Thane. Njeno omiljeno doba godine je svibanj, prije velikih vrućina i prevelikih gužvi, kao i bablje ljeto u listopadu s ugodnim temperaturama mora. Kako kaže Marija, Zadar je savršene veličine za obiteljski život te je privilegija živjeti u tako blagoj klimi, gdje zima polako dolazi i gdje su većinu godine sunčani dani.

image

Morske orgulje najveća su atrakcija

PRIVATNI ALBUM

ŠTO POSJETITI?

Zadar je najpoznatiji po ‘poluotoku‘ kako mi domaći zovemo staru jezgru. Opasan visokim bedemima, poluotok je bogat tradicijom i kulturom. Mogla bih do jutra nabrajati sve spomenike - od Kopnenih vrata na Foši i Trga pet Bunara do najprepoznatljivije građevine u Zadru, crkve sv. Donata iz devetog stoljeća. Preporučujem uspon na zvonik sv. Donata ranije ujutro za kompletan pogled na Zadar i otoke zadarskog arhipelaga.

Nakon toga idealna bi bila lagana šetnja preko Foruma do Morskih orgulja i Pozdrava Suncu na zadarskoj rivi. Oboje su djela zadarskog arhitekta Nikole Bašića te u kasno popodne i ranu večer vrve turistima, koji uživaju u ovim jedinstvenim instalacijama i zalasku sunca. Zadnje dvije godine se obnavlja cijela riva i napokon vidimo konture nove, uređenije rive na koju ćemo svi mi Zadrani biti još ponosniji.

Obavezno se prošetajte po Muraju, šetnici na bedemima koja je pretvorena u pješačku zonu i gleda na most i na kojoj se odnedavno održavaju zbivanja poput Fish & Jazz festivala. Na Muraju su dva zanimljiva muzeja – Muzej antičkog stakla i Muzej Iluzija. Svakako posjetite Varoš s uskim uličicama, hrpom barova, restorančića i suvenirnica.

Navečer je jako "živo", kad se grad napuni turistima, pogotovo za vrijeme raznih feštica preko ljeta. Malo olakšanja od ljetnih vrućina pružit će vam Perivoj kraljice Jelene i Perivoj Vladimira Nazora, koja su ujedno i popularna mjesta za jutarnju rekreaciju. Šetnica Karma je odlično mjesto za sport, vožnju biciklima ili za djecu, koja ondje bezbrižno trčkaraju.

GDJE JESTI I PITI?

Zadar vrvi kafićima i restoranima, ali cijene i nisu tako pristupačne. Kava je najbolja u D-16 Coffee shopu, blizu crkve sv. Donata te u cafe baru Colonna pokraj crkve sv. Šime i Kneževe palače. Colonna je odlično mjesto i za koktele te je vikendom ondje jako dobra atmosfera. Za kavu ili koktele s pogledom otiđite u The Garden Lounge ili Muro bar na Muraju.

Omiljeno mjesto za doručak i brunch u Zadru mi je restoran Corte u sklopu Almayer Art & Heritage hotela s prekrasnom intimnom terasom. Autentični mali restorani su Bistro Pjat i Konoba Tovar u Varoši.

Tovar je mali restorančić s jednostavnom dnevnom ponudom, domaćim vinom i dobrim cijenama. Wine Garden Zadar je odlično mjesto na otvorenom pored vibrantne Gradske tržnice. Ova vinska oaza nudi lokalna vina i dalmatinske plate. Puno vremena provodim u restoranu Harbour - Cookhouse & Club, na kavi i ručku s prijateljima ili solo na laptopu pišući o svojim avanturama za magazin Gloria putovanja. Obožavam lokaciju ovog restorana jer je tik uz more, s predivnim pogledom na most i staru jezgru.

Za posebne prilike i dobre riblje specijalitete preporučujem restorane Kornat i Foša na poluotoku te restoran Niko na Puntamiki.

GDJE SE KUPATI?

Zadar ima puno plaža, ali malo hlada. Najviše se volim kupati kod Beach & Cocktail Bara Bamboo gdje se nalaze ležaljke, hlad i odličan pogled na stari grad. To je savršeno mjesto, a nikad nije prevelika gužva. Mi lokalci volimo i "domaće" kupalište kod beach bara Marex, odmah nasuprot stare jezgre.

Najbolje je doći ujutro na kavicu i kupanje. Tu su još plaže Uskok i Puntamika, kao i plažice ispod šetnice Karma u Arbanasima. Interesantno je okupati se ili samo sjesti na kavu kod bazena Kolovare i gledali odvažne momke kako skaču s deset metara visoke skakaonice. No, najbolje od svega je uzeti svoj brodić i zaputiti se na kupanje u uvale na otoku Ugljanu ili Ižu s obzirom na to da se Thane osim modelingom bavi i iznajmljivanjem brodova.

image

Marija često uživa u vožnji brodom

PRIVATNI ALBUM

IZLETI VAN ZADRA

Otoci u zadarskom arhipelagu odlični su za bijeg od gužvi u gradu i na plažama. Najbliži je Ošljak s tek nekoliko kuća i bez prometa. Divna mediteranska šetnica kroz otok, stari spomenici i malene plažice su i više nego dovoljan odmor za dušu. Ošljak je ujedno i najmanji naseljeni otok na Jadranu. Prošlo ljeto je na njemu otvoren restoran Lazaret koji nudi uslugu transfera luksuznim brodom uz rezervaciju stola. Atmosfera je predivna, osoblje ljubazno, a hrana fantastična.

image

Restoran Lazaret na otočiću Ošljaku

PRIVATNI ALBUM

Ono što najviše volim je da nema žurbe, možete malo pojesti pa se otići okupati i vratiti za stol, lagano pijuckati vino i uživati u trenutku. Odmah pored Ošljaka je otok Ugljan s predivnim mediteranskim selima.Trajekti konstantno voze na relaciji Zadar - Preko - Zadar pa Ugljan možete posjetiti i s automobilom. U Preku se, pak, nalazi predivan Andrioli bar na otvorenom.

image

Andrioli bar na otoku Ugljanu

PRIVATNI ALBUM

Ondje bih mogla provesti čitav dan, uz lagani rose i njihove tapase, a i moja djeca obožavaju ogroman prostor na otvorenom za igranje i istraživanje.

SAVJETI

U Zadru je sve na deset minuta vožnje (kada nema radova na cestama) ili toliko minuta hoda. Izbjegavajte odlazak u centar grada automobilom, jer ljeti možete tražiti parking u staroj jezgri i više od pola sata. Jedan od interesantnih i autentičnih načina prijevoza je Barkajoli, "barkica" koja za jedan euro prevozi osobe od stare ‘Maraske‘ do poluotoka. Od hotela preporučujem Almayer Art & Heritage Hotel na poluotoku te La Vista Suites na plaži Kolovare.

Linker
28. lipanj 2024 12:21