UNSPLASH
TOP ODREDIŠTA

Ljepote Jadrana najljepše je istražiti na brodu - predstavljamo najbolje nautičke destinacije

Splitsko-dalmatinska županija privlačna je zbog povijesnih gradova, prekrasne razvedene obale, otoka s brojnim skrivenim uvalama, rajskih plaža i razvijenog sustava modernih i opremljenih marina i luka.

Splitsko-dalmatinska županija privlačna je zbog povijesnih gradova, prekrasne razvedene obale, otoka s brojnim skrivenim uvalama, rajskih plaža i razvijenog sustava modernih i opremljenih marina i luka.

Hrvatska je omiljena destinacija nautičarima diljem svijeta, a posebno se ističe Splitsko-dalmatinska županija, koja ostvaruje najviše nautičkih noćenja.

image

Povijesni grad Trogir

SHUTTERSTOCK

TROGIR

Gradić udaljen samo tridesetak kilometara od Splita prometnuo se u pravi nautički centar Dalmacije te je odlična polazišna točka za nautičku rutu. Tu su charter kompanije, kao i velika luka te ACI marina gdje gosti mogu unajmiti komercijalne vezove ili rezervirati plovilo po želji - s posadom ili bez nje, ako imaju potrebne dozvole. Trogir je grad povijesti, umjetnosti i kulture te je s pravom dobio nadimak “Grad muzej na otvorenom”. Cijelo je njegovo središte pod zaštitom UNESCO-a jer tu su brojni povijesni i kulturni lokaliteti: Gradska vijećnica, katedrala svetog Lovre, kula Kamerlengo... Trogir je umjetnička, ali i gastronomska riznica. Njegova tradicionalna slastica su preukusni trogirski rafioli. Nedaleko od Trogira je oaza za avanturiste - Plava laguna. Najprivlačnije je mjesto za kupanje i ronjenje u tom djelu Jadrana, a posebno se ističu uvala Krknjaši i Drvenik Veli, koji turiste osvajaju tirkiznoplavim morem i savršeno su mjesto za jednodnevni izlet.

image

Idilično mjesto Milna na Braču

SHUTTERSTOCK

BRAČ

Zapadna i južna obala Brača najatraktivniji su dio za nautičare. Posebno je popularan potez od Milne do Bola, koji je i najprivlačniji dio bračke obale. Zbog mirnog mora i zaklonjenosti od vjetrova najpogodnije uvale su Osibova, Lučica, Maslinova, Smrka i Murvica, a marina u Milni ima kapacitet za čak 314 vezova. Bračke su plaže zbog ljepote redovito na vrhu prestižnih svjetskih turističkih časopisa, a najpoznatija je Zlatni rat na Bolu, koju mnogi smatraju najljepšom u Europi. Ovdje je more tirkizne boje, hlad pružaju stoljetni borovi, a simfoniju stvaraju cvrčci. Brač ima vrhunsku gastronomiju, a osim ribe s gradela treba probati i tradicionalna jela poput bračkog vitalca. Adrenalinski ovisnici mogu uživati u jedrenju, skijanju na vodi, ronjenju i kajakingu, a ljubitelji povijesti neka posjete Škrip, najstarije naselje na otoku.

image

Pakleni otoci privlače brojne nautičare

SHUTTERSTOCK

HVAR

Pakleni otoci spoj su hedonizma, netaknute prirode i vrhunske gastronomije. Sastoje se od dvadesetak otočića, a najviše preporuka iz godine u godinu među nautičarima dobiva Sveti Klement. Ondje je popularna uvala Palmižana, čija ACI Marina prima 180 vezova. Zbog egzotičnih biljaka, među kojima su i neke zaštićene, Hvar nudi robinzonski ugođaj. Kao i luksuzni odmor koji uključuje wellness zone, restorane s vrhunskom gastronomskom ponudom te ležajeve s baldahinima uz more. U hvarskom arhipelagu posebno se ističe uvala Vinogradišće, s malom pješčanom plažom okruženom borovom šumom.

image

Otok Hvar

UNSPLASH

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x Splitsko-dalmatinska županija

Linker
28. lipanj 2024 15:03