Kamo na izlet

Idealno je vrijeme za šetnja kroz istarske vinograde

Ako ste ljubitelj prirode, a uz to i gurman, ne propustite pješačko-enološku turu Teran Wine & Walk.

Jesen je u Istri čarobna, a ako posjet našem najvećem poluotoku zaokružite degustacijom vrhunskih vina i uživanjem u tradicionalnim istarskim jelima, doživljaj je potpun. Sve se to prvog dana listopada može doživjeti na pješačko-enološkoj turi Teran Wine & Walk na kojoj se može naučiti i temeljito upoznati s teranom, koji je u povijesti bio smatran sortom niže kvalitete, baš kao i malvazija, ali danas zahvaljujući trudu istarskih, a posebno motovunskih vinara osvaja niz priznanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

image

Motovunski teran, donedavno je bio zanemarena sorta

DENI PERSIC

Staza dugačka 12 kilometara počinje kod Winery & Design Hotela Roxanich u Motovunu, ima sedam postaja i gotovo u cijelosti prolazi kroz vinograde.

Laganom šetnjom prvo se dolazi u manje od dva kilometra udaljene vinarije Novak, gdje se može kušati njihov teran iz 2020. i malvazija istarska iz iste godine te se okrijepiti bruschettama s namazom od tartufa. Staza dalje vodi po Parenzani, nekadašnjoj željezničkoj prugi koja je povezivala Trst s Porečom, a danas je uređena kao pješačka i biciklistička staza. Prolazi se kroz 222 metra dugi tunel Motovun i nastavlja do sela Bataji te do vrha Šondrin.

image

Motovun iz zraka

DAVID MATKOVIć

Uz put se staje na kušanje terana iz vinarije Fakin, na jednoj postaji sudionike čeka fritaja s gljivama, na drugoj pašta sa šugom od divljači, kasnije i istarska maneštra...

Nakon laganog uspona do vrha Šublenta, kojim dominiraju crkvica Rođenja Blažene Djevice Marije iz 17. stoljeća te stoljetni hrastovi i vinogradi, gdje sudionike dočekuju vina iz vinarije Bertoša i u konobi Pod voltom kiseli kupus sa suhim mesom, kreće se u završni dio staze Teran Wine & Walk, prema vinariji Tomaz i kušanju terana barbarossa iz 2018. te rose pjenušca Celeste, a sve uz sireve OPG-a Radošević.

image

Sirana Branka Radoševića

ZOI COI

Zadnjom dionicom staze dolazi se ponovno do vinarije Roxanich, gdje uz njihovu malvaziju istarsku montana i teran iz 2009., štrudlu s jabukama i nastup DJ-a Shurki završava ova vinska šetnja. Cijena je 400 kuna, a sve pojedinosti registracije mogu se doznati na Facebook stranici Istria Wine & Walk i na web stranici coloursofistria.

Linker
19. travanj 2024 16:59