Brandenburška vrata prvi je koristio Napoleon za svoju trijumfalnu procesiju

 UNSPLASH
EURO 2024.

Donosimo popis znamenitosti Berlina koje svakako morate vidjeti: Neke njegove dijelove možete ponijeti kući

Ako tijekom Europskog prvenstva u nogometu, planirate posjetiti glavni grad Njemačke, ne propustite prekrasne lokacije koje privlače milijune turista svake godine, a mi vam predlažemo one najpoznatije.

Ako tijekom Europskog prvenstva u nogometu, planirate posjetiti glavni grad Njemačke, ne propustite prekrasne lokacije koje privlače milijune turista svake godine, a mi vam predlažemo one najpoznatije.

Glavni grad Njemačke, ujedno i najveći grad Europske unije, Berlin jedan je od gradova domaćina Europskog nogometnog prvenstva 2024. u koji će pristići deseci tisuća nogometnih navijača i obožavatelja "najvažnije sporedne stvari na svijetu". Osim u nogometu, oni će imati priliku uživati u brojnim gradskim atrakcijama i lokacijama koje bi bilo šteta zaobići, a mi smo vam složili popis najpopularnijih.

Jedna od glavnih znamenitosti Berlina koja se nalazi na tom popisu je Berlinski zid koji sada možete razgledati u Memorijalnom centru u ulici Bernauer, ali i na još nekoliko lokacija u gradu. Također, ako želite, dio možete ponijeti kući jer se prodaju u gotovo svim suvenirnicama. Istočnonjemačka vlast je s gradnjom Berlinskog zida započela 1961. kako bi spriječila bijeg stanovnika u Zapadnu Njemačku, a u funkciji je bio sve do 1989.

image

Berlinski zid, čiji dio možete kupiti u brojnim suvenirnicama

UNSPLASH

Uz Berlinski zid tu su i Brandenburška vrata, koja velebno stoje na početku Unter den Linden bulevara na Pariškom trgu. Izgrađena su davne 1791. kao jedna od gradskih vrata i danas su jedina preostala. S njihove sjeverne strane nalazi se Reichstag, jedna od najznačajnijih povijesnih građevina, a s južne Memorijalni centar Europe posvećen Židovima stradalim u Drugom svjetskom ratu. Brandenburška vrata prvi je koristio Napoleon za svoju trijumfalnu procesiju, a zanimljivo je da su ih u prošlosti smjeli koristiti samo članovi kraljevske obitelji.

image

Brandenburška vrata prvi je koristio Napoleon za svoju trijumfalnu procesiju

UNSPLASH

Za najljepši pogled u gradu potrebno je popeti se na vrh berlinskog televizijskog tornja Fernsehturm, koji je visok 368 metara (s antenom) što ga čini najvišom građevinom u Berlinu i trećom najvišom građevinom u Europskoj Uniji. Zahvaljujući panoramskom pogledu, jedna je od omiljenih turističkih lokacija, koju godišnje posjeti više od 1,2 milijuna turista.

image

Najviša građevina u Berlinu je toranj Fernsehturm

UNSPLASH

Ljubitelji povijesti mogu uživati u razgledavanju četvrti Nikolaiviertel, povijesnom srcu grada, koji je po mnogima i njegov najljepši dio. Razvio se oko crkve svetog Nikole iz 13. stoljeća, najstarije crkve u Berlinu, koja se nalazi uz rijeku Spree. Iako je veći dio četvrti, nažalost uništen u Drugom svjetskom ratu, sve je rekonstruirano i danas vrvi tradicionalnim njemačkim restoranima i barovima u kojima se traži mjesto više. Berlin možete razgledati i s riječne strane ploveći brodom rijekom Spree, a ako niste ljubitelji takve vožnje, grad možete vidjeti iz "Hop-On Hop-Off" autobusa koji će vas odvesti do svih glavnih znamenitosti.

image

Četvrt Nikolaiviertel povijesno je srce grada

PROFIMEDIA

Što se tiče hrane, prema preporuci TripAdvisora, najbolje bi bilo posjetiti - talijanske restorane Bellucci i Focaccino ili restoran Buschbeck‘s, koji u ponudi ima tradicionalnu njemačku hranu, dok vas najbolji burgeri očekuju u Burger Turmu.

Linker
21. lipanj 2024 18:45