Trilogija sunca

Tihana Lazović blistala na premijeri ‘Zore‘! Novi Matanićev film prikazan na festivalu u Beogradu

Umjetnički direktor filmskog festivala u Beogradu Jugoslav Pantelić rekao je da je ‘Zora‘ film koji će natjerati ljude da imaju razgovor sami sa sobom. U hrvatskim kinima može se pogledati od 10. lipnja.

Na 49. Međunarodnom festivalu FEST u Beogradu u Kombank dvorani jučer je održana svečana promocija filma "Zora", scenarista i redatelja Dalibora Matanića (46).

Drugi je to film iz njegove Trilogije sunca ("Zvizdan", "Zora", "Suton"), odnosno trilogije protiv fašizma.

Radnja filma smještena je u blisku budućnost, u mračni društveni kontekst, a u njemu se Matanić nastavlja baviti suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva.

image
Boris Isaković i Tihana Lazović.
VLADIMIR ZIVOJINOVIC

Glavna muška uloga pripala je Krešimiru Mikiću, koji igra Matiju, a uz Tihanu Lazović koja igra njegovu suprugu Iku, tu su i djeca koju utjelovljuju Lara Vladović i Maks Kleončić.

image
Tihana Lazović, Boris Isaković i Ankica Jurić Tilić.

VLADIMIR ZIVOJINOVIC

- Poslije ovog filma se šuti. On će vas natjerati da imate razgovor sami sa sobom i shvatite svu dubinu sjajne priče u koju nas uvodi isti takav redatelj - kaže Jugoslav Pantelić, umjetnički direktor i selektor ovogodišnjeg beogradskog FEST-a.

Na konferenciju za medije održanu ranije tijekom dana, autor Dalibor Matanić uključio se putem video-poruke iz Ukrajine, gdje snima seriju "Šutnja".

- Zora kad je bio napad na Capitol Hill, to je neka jeza koju sam htio postići u filmu. Jeza od neposredne i nepoznate budućnosti i od povratka prošlosti, što bi kod nas značilo fašizma i nacizma - rekao je Matanić u svoj poruci novinarima i zaključio da "Zora" ide u blisku budućnost s njegovom velikom filmskom nadom da se stvari mogu promijeniti na bolje i da ljubav na kraju dana ipak može pobijediti.

image
Tihana Lazović na premijeri Zore..
VLADIMIR ZIVOJINOVIC

Tihana Lazović, koja u Zori glumi ženu slomljenu obiteljskom tragedijom i zatečenu u vrtlogu galopirajućeg neonacizma, na konferenciji za medije naglasila je da njezin lik negira sve izvanjsko i bori se sa svojim unutarnjim demonima, ignorira politički ekstremizam koji nas opet dijeli na "naše" i "njihove", ali da je to ipak film o ljubavi i oprostu.

Čitajte i: Dalibora Matanića iznervirala Doris: ‘Influenseri, brišite odmah svoje bijedne profile‘

- Dugo smo čekali pogledati film s publikom i napokon smo dočekali. Neobična je godina iza nas, nastavili smo stvarati, raditi, ali bez ikakvog kontakta s publikom za koju to radimo. Zato je ova premijera poseban doživljaj - kaže producentica filma Ankica Jurić Tilić.

image
Tihana Lazović, Boris Isaković i Ankica Jurić Tilić.
VLADIMIR ZIVOJINOVIC

Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz.

Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio, a nastao je u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema.

image
VLADIMIR ZIVOJINOVIC

Nakon festivalske premijere u hrvatska kina "Zora" dolazi 10. lipnja.

Čitajte i: Tihana Lazović o vezi s beogradskim kolegom: ‘Godinama smo mislili da veze između glumaca nisu moguće‘

Linker
17. ožujak 2024 00:48