Vizual 37. Salona mladih

 PRESS
MLADI UMJETNICI

Počinje 37. Salon mladih, ne propustite izložbu "Pao sat u bunar"

Najveća nacionalna manifestacija za umjetnike do 35 godina održava se do 16. lipnja na različitim gradskim lokacijama, a ove godine centralna izložba je "Pao sat u bunar".

Najveća nacionalna manifestacija za umjetnike do 35 godina održava se do 16. lipnja na različitim gradskim lokacijama, a ove godine centralna izložba je "Pao sat u bunar".

Najveća nacionalna manifestacija za umjetnike do 35 godina - 37. Salon mladih – počinje u četvrtak, 25. travnja u 19 sati u Domu HDLU, odnosno u Meštrovićevom paviljonu. Cilj Salona je da putem svojih izložbenih, izvedbenih te međunarodnih popratnih programa pomogne mladim likovnim i vizualnim umjetnicima u razvoju njihove umjetničke prakse, kao i karijere te da javnosti predstavi nova umjetnička kretanja suvremene scene vizualnih umjetnosti.

Svako izdanje salona održava se na velikom broju gradskih lokacija, a centralna izložba ove godine je u kustoskoj koncepciji Lovre Japundžića naziva "Pao sat u bunar". Zauzet će sve izložbene prostore Doma HDLU u kojima će se predstaviti trideset mladih umjetnika i umjetnica.

image

Marko Gutic Mizimakov, "Lov na zmajice"

PRESS

Radovi s izložbe istražuju mogućnosti koje nastaju zbog neprilagođenosti normativnom toku vremena, a manifestiraju se kroz istraživanje novih smjerova prethodno zanemarenih odnosa s vremenom. Umjetnici kroz široku tematsku leću u svojim radovima, među kojima se nalazi velik broj raznovrsnih instalacija, ali i skulptura, fotografija, mozaika i video radova, traže momente prekida i praznina koje oslobađaju od nametnutih vremenskih okvira, ograničenja i zahtjeva neposredne sadašnjosti. Vidljiv je i fokus na sve većoj nemogućnosti razlike online i offline života te posljedično preklapanja memorija i stvaranje narativa koji su osobni, ali istovremeno i javni i svačiji, što dovodi do reaktualizacije i interpretacije vlastite prošlosti s pomoću tuđih iskustava s interneta.

Stalne izložbe poput "Situacije" kustosica Lore Rajčić i Ivane Završki s također tridesetak mladih umjetnika te izložbe studenata Akademije likovnih umjetnosti Zagreb "Venientes" otvorit će se u brojnim gradskim prostorima poput Arheološkog muzeja, Galerije AMZ, Art&CeRZ i Putolovca.

image

Ana Ratkvoić Sobota, "Jezera"

PRESS

Novost ovogodišnjeg Salona mladih jest dodatno programsko i prostorno širenje manifestacije gradom putem projekta "Takeover", ostvarenog u okviru EU mreže CreArt, gotovo pa malog festivala suvremene umjetnosti u okviru kojeg će pet odabranih mladih umjetnika i umjetnica svojim radovima i akcijama “zauzeti” prostore istaknutih tvrtki iz područja kulturnih i kreativnih industrija. "Takeover" kustoski provodi kolektiv Kućća s Juricom Mlinarcem, Klarom Petrović i Lujom Šimunović.

Pored glavnog izložbenog programa, organiziran je i popratni program koji se sastoji od izvedbenog, filmskog, glazbenog i edukativnog programa. Na samom otvorenju Salona, održat će se performans Massa Confusa grupe autorica Marianne Nardini, Brune Jakupović i Lane Lehpamer dok je početak svibnja rezerviran za izvedbu nove produkcije španjolskog kolektiva Institute for Postnatural Studies u suradnji s umjetnicima Markom Gutićem Mižimakovom i Nikom Pećarinom.

Filmski program Salona mladih organizira se u suradnji s Udrugom 25 FPS u okviru programa "Vizije" koji će se prikazati 14.5. u Kinu Kinoteka. Za cijelo vrijeme trajanja Salona mladih, organizirat će se različiti glazbeni programi među kojima se izdvaja slušaonica audiovizualnog kolektiva Heartskomerz te predstavljanje SNOP-a, serijala koncertnih i diskurzivnih večeri inovativnih audiovizualnih performansa.

37. Salon mladih trajat će do 16. lipnja, a dobitnici nagrada za najistaknutija ostvarenja ovogodišnje manifestacije proglasit će se 11. lipnja. Sve o izložbama možete potražiti na linku: www.salonmladih.hdlu.hr.

Linker
29. travanj 2024 14:33