Marina Abramović
 Promo
vratila se nakon 44 godine

Najslavnija čistačica umjetnosti: Beogradska retrospektiva Marine Abramović

Povodom svečanog otvorenja izložbe 'Čistač', jedna od najvećih živućih umjetnica Marina Abramović nakon 44 godine se vratila u svoj rodni grad, te shrvana emocijama publici u beogradskom Muzeju suvremene umjetnosti poželjela dobrodošlicu na njezinu retrospektivu koja prikazuje najznačajnija djela njenog umjetničkog opusa – od studentskih dana do danas

Jedna od najvećih živućih konceptualnih umjetnica na svijetu Marina Abramović (72), koja se proslavila radikalnim performansima tijekom kojih je padala u nesvijest, tjednima gladovala, rezala se noževima, 90 dana hodala po Kineskom zidu, (samo)zapalila se..., 21. rujna u 6 sati i 23 minute pozvala je publiku da posjesti njezinu retrospektivnu izložbu "Čistač" otvorenu istoga dana u beogradskom Muzeje suvremene umjetnosti.

Na njoj su prikazani radovi iz svih faza njezinog stvaralaštva – od studentskih dana kad je diplomirala slikarstvo u Beogradu, a magistrirala ga u Zagrebu u klasi Krste Hegedušića sve do današnjih dana, kada svojim performansima oduševljava druge umjetnike, poput američke pop pjevačice Lady Gage.

NEW YORK, NY - NOVEMBER 11:  Marina Abramovic and Lady Gaga attend Glamour's 23rd annual Women of the Year awards on November 11, 2013 in New York City.  (Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images for Glamour)
Dimitrios Kambouris / Getty Images

- Lady Gaga pomogla mi je da privučem mladu publiku. Kad je objavila tweet da je na mojoj izložbi ‘Umjetnik je prisutan’ u njujorškom muzeju MoMa, nastao je stampedo na ulazu. Kasnije se prijavila u moju radionicu, tijekom koje sam je na četiri dana zatvorila u sobu, bez mobitela, računala i bilo kojeg drugog sredstva za komunikaciju, kako bi tijekog tog posta osluhnula sebe i odredila u kojem pravcu želi nastaviti umjetnički raditi – kaže Marina Abramović, koja je umjetnosti posvetila cijeli svoj život.

Promo
Marina Abramović

Kći narodnog heroja i majorice bivše JNA, svoje je prve performanse morala izvoditi u predvečerje, jer je njezina pokojna majka bila vrlo stroga i tjerala ju je do njezine 29. godine i odlaska iz Beograda – prvo u Amsterdam, pa u New York, da najkasnije u deset sati navečer bude kod kuće. Kako od 1975. nije duže boravila niti izlagala u svom rodnom gradu povratak je za Marinu Abramović bio vrlo emotivan.

- U Beograd sam stigla otvorenog srca i jako sam uzbuđena: neke riječi mi nedostaju, jer dugo nisam pričala naš jezik, a otkako sam stigla jedem samo domaću hranu. Jako je ukusna, ali me me boli trbuh koliko su teške gurmanska pljeskavica, sarma, teletina u saču... – rekla je Abramović.

No, glavni razlog njezina povratka u Beograd je čišćenje i sređivanje svoje 50-godišnje karijere i zbog toga se medijima obratila u svitanje – to je, naime, kaže, najbolje vrijeme za čišćenje – i duhovno, i emotivno, i materijalno.

Prisjećajući se svojih zagrebačkih dana, kada je stanovala u Zamenhofovoj ulici, izjavila je da je od svog mentora Krste Hegedušića naučila da mora stalno napredovati i da se ne smije nikada zadovoljiti postignutim.

- Profesor mi je rekao da kad postanem perfektna majstorica u slikanju desnom rukom, da obavezno moram početi slikati lijevom rukom. No, ja sam ubrzo shvatila da moje sredstvo za komunikaciju nisu kistovi i boje, nego vlastito tijelo, koje sam u različitim ekstremnim situacijama počela izlagati po galerijama i muzejima – priča Marina Abramović, koja je u studentskim danima prijateljevala s pokojnim Tomislavom Gotovcem, zagrebačkim velikanom performansa, koji joj je otrkio mnoga važna djela i autore sedme umjetnosti.

- Tom je stalno visio u kinu i u Kinoteci, a iste filmove gledao je po deset-dvadeset puta. I imena svih članova filmskih ekipa znao napamet, čak i japanska – smije se Abramović, čiju je retrospektivnu izložbu u Beogradu potaknula premijerka Ana Brnabić, koja ju je imala priliku vidjeti preklani u Oslu.

Promo
Marina Abramović

Beogradska izložba posljednja je stanica na europskoj turneji slavne umjetničke čistačice i ostaje otvorena do 20. siječnja iduće godine. Umjetnica, pak, u Beogradu ostaje do kraja mjeseca i u Muzeju suvremene umjetnosti će dotad održati višednevnu radionicu, masterclass s mladim umjetnicima, te odraditi javno predavanje za koje je prodano čak šest tisuća ulaznica.

Alis Marić

- Nikad nisam čula da je neki vizualni umjetnik govorio pred tolikim brojem ljudi i uzbuđena sam zbog tog svojevrsnog umjetničkog Woodstocka – rekla je Marina Abramović i dodala da usprkos visokoj životnoj dobi ne namjerava stati.

- Nikada neću otići u penziju i uvjerena sam da ću umrijeti radeći – zaključuje.

Alis Marić
Izložba

Alis Marić
Izložba Marina Abramović

Linker
16. travanj 2024 09:20