JEDAN JE DAVID BOWIE

Dobrodošli u galaksiju Bowie! Ciklus posvećen jednom od najvećih umjetnika ikad

Legendarni britanski glazbenik koji je preminuo prije šest godina ostavio je neizbrisiv trag u popularnoj kulturi i umjetnosti 20. stoljeća.

Zagrepčani će iduća dva mjeseca, ako to žele, moći provesti u galaksiji Davida Bowieja. Ciklus filmova posvećen legendarnom britanskom glazbeniku donosi čak 27 naslova u kinu Kinoteka, u sklopu kojeg se istražuje njegov utjecaj na film, glazbu i popularnu kulturu 20. stoljeća.

image

David Bowie je jedna od najvećih ikona pop kulture 20. stoljeća

PRESS

David Bowie jedan je od najistaknutijih umjetnika 20. stoljeća, a spada među one koji su transformirali način na koji gledamo i razumijemo ne samo glazbu, nego i umjetnost, popularnu kulturu, pa čak i svijet. Tijekom karijere često je mijenjao lica – preuzimao je identitete Majora Toma, Aladdina Sanea, The Thin White Dukea, te Ziggyja Stardusta, zahvaljujući kojem je postao globalni fenomen prije pola stoljeća. Ziggy Stardust je protagonist Bowiejeva petog studijskog albuma ‘The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars‘, a riječ je o androginom, biseksualnom izvanzemaljcu koji je poslan na Zemlju kako bi naš planet spasio od galopirajuće apokalipse.

image

Plakat ciklusa

PRESS

Povodom ove obljetnice u Kinu Kinoteka priređen je tematski ciklus Galaksija Bowie, a tijekom listopada i studenog prikazat će se čak 27 filmskih naslova, organizirati okrugli stolovi i završni koncert istražiti Bowiejevu isprepletenost s kinematografijom. U nekima od njih je i sam glumio: ‘Čovjek koji je pao na Zemlju‘ (1976.), ‘Običan žigolo‘ (1978,) i ‘Sretan Božić, gospodine Lawrence‘ (1983.), za neke je skladao glazbu (‘Ljudi mačke‘, 1982., ‘Potpuni početnici‘, 1986.), a u nekima se njegova glazba koristi kao bitan dio filma (‘Moulin Rouge!‘, 2001., ‘Panika pod morem‘, 2006.).

image

David Bowie je u svom stvaralaštvu prvi preuzimao brojne alternativne identitete

PRESS

Na rasporedu su i filmovi koji su nadahnuli Bowiejevo stvaralaštvo (‘Kabinet doktora Caligarija‘, ‘2001: Odiseja u svemiru‘, ‘Paklena naranča‘), kao i one inspirirani njegovom estetikom (‘The Rocky Horror Picture Show‘, ‘Orlando‘), a ciklus uključuje čak i filmove na koje je Bowie izvršio veliki utjecaj time što je u njima odbio sudjelovati poput ‘Zlatnog baršuna‘ i ‘Trainspottinga‘.

image

Prizor iz dokumentarnog filma ‘Moonage Daydream‘

PRESS

Ciklus započinje 4. listopada projekcijom dokumentarnog filma ‘Moonage Daydream‘ Bretta Morgena, a na okruglom stolu o fenomenu Davida Bowieja govorit će Tomislav Brlek i Tatjana Jukić, uz moderatura Željka Luketića.

Ciklus završava 26. studenog koncertom Žive Vode, koja će izvesti obrade Bowiejevih hitova.

Linker
15. travanj 2024 21:12