zaokret

Brad Pitt i Nick Cave otvorili zajedničku izložbu: Skulpture i keramika o najtežim trenucima

Filmaš i glazbenik udružili su snage s poznatim britanskim umjetnikom, koji je njihove radove uvrstio u svoju veliku izložbu, radovi se mogu pogledati u finskom gradu Tempere do 15. siječnja 2023.

Dva poznata umjetnika iz svijeta glazbe i filma otkrili su svoju strast u sasvim novoj grani umjetnosti. Brad Pitt i Nick Cave otvorili su zajedničku izložbu svojih kiparskih djela, ništa manje iznenađujuće je mjesto gdje su izložili svoja djela - u gradu Tampere smještenom na jugozapadu Finske.

Pitt i Cave svoje skulpture izložili su kao zasebne dijelove veće izložbe koju potpisuje britanski umjetnik Thomas Houseago. Ovo je prvi put da je holivudska zvijezda javno izložila svoje radove, a na otvorenju se pojavio rame uz rame uz australskog glazbenika koji na istoj izložbi predstavlja svoju seriju keramičkih figura.

image

Nick Cave, Thomas Houseago i Brad Pitt na otvorenju izložbe

JUSSI KOIVUNEN/AFP/PROFIMEDIA

"Za Nicka i mene ovo je novi svijet u koji smo prvi put zašli. Jednostavno je dobar osjećaj", kazao je Pitt za finsku televiziju Yle na svečanom otvorenju.

Naziv izložbe glasi: ‘Thomas Houseago - WE with Nick Cave and Brad Bitt‘, a postavljena je u Sara Hildén Art Museum u Tampereu. Ukupno je izloženo devet Pittovih skulptura među kojima je i gipsani prikaz pucnjave iz oružja, kao i seriju silikonskih skulptura u obliku kuća, koje su propucane municijom različitih kalibara.

"Za mene je tu riječ o samo-refleksiji. Radi se o tome gdje sam pogriješio u svojim vezama, gdje sam pošao krivo, gdje sam sudionik. Za mene to je stvoreno u nečemu što nazivam radikalnom inventurom sebe, bio sam brutalno iskren sam sa sobom i uzeo sam u obzir one koje sam možda povrijedio, trenutke u kojima sam jednostavno bio u krivu", objasnio je pozadinu svojih djela Brad Pitt na otvorenju izložbe.

Drugi velikan kojeg zbog njegove glazbe štuju ljudi diljem svijeta već desetljećima, također je sudjelovao u ovoj izložbi. Čovjek koji je prošao ogromne tragedije, gubitak dvojice sinova, osim kroz glazbu počeo se izražavati i kroz drugu umjetnost - keramičku.

Na svom Instagram profilu pokazao je jednu figuricu, bijela keramička figura sa zlatnim ukrasima i cvijećem vizualno odudara od njegovog inače mračnijeg glazbenog svijeta, no naziv serije figurica nije daleko odmaknuo.

"The Devil - A Life‘ (Vrag - život) serija je od 17 keramičkih figurica Nicka Cavea. Serija će biti izložena u Sara Hildén Art Museum (Tampere, Finska) do 15. siječnja 2023.", među ostalim piše u objavi na Caveovom službenom Instagram profilu.

Thomas Houseago je 50-godišnji umjetnik rođen u Leedsu, a ovo mu je prva samostalna izložba u jednoj od nordijskih zemalja. Poznat je po svojim skulpturama u gipsu, armaturi, bronci i drvetu, uz njih će na izložbi predstaviti i svoje nove slike. Na ovoj izložbi uključio je i umjetnička djela svojih kreativnih suradnika, čime je predstavio i novi koncept - WE - rekontekstualizirajući koncept izvorne kreacije kako bi osporio ideju umjetnika kao usamljenog pojedinca i slavio pristup kolektiva.

Cave i Pitt prvi put izlažu svoju likovnu umjetnost - djela su nastala tijekom dijaloga s Houseagoom. Iako je svako izloženo djelo nastalo individualno, njihova prezentacija pod nazivnikom kolektiva ukazuje na povezanu prirodu djela i njihovih autora.

Linker
23. travanj 2024 21:18