JAMES WHATLING/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
Dobar tek

Vrijeme je za hedonizam! Imamo recepte za tradicionalna blagdanska jela u kojima uživaju članovi kraljevskih obitelji

Organizirajte gozbu za pamćenje: pripremite slana i slatka jela kakvi se za božićne blagdane nalaze na stolovima kraljevskih obitelji Velike Britanije, Španjolske i Švedske.

Organizirajte gozbu za pamćenje: pripremite slana i slatka jela kakvi se za božićne blagdane nalaze na stolovima kraljevskih obitelji Velike Britanije, Španjolske i Švedske.

Ako postoje jedno vrijeme u godini koje treba provesti u hedonističkom duhu, onda su to svakako blagdani. Radosno vrijeme provedeno s obitelji na slobodne dane treba znati cijeniti, a posebno kad si možemo dopustiti da zaboravimo na sve brige i probleme.

Vrijeme je to kad želimo živjeti kao kraljice i kraljevi, a danas to zapravo i možemo. Naime, na stolovima modernih monarha Velike Britanije, Španjolske i Švedske, redovito se nalaze već dobro poznata jela u kojima uživaju ljubitelji slatkih i slanih okusa. Stoga smo istražili njihove menije te izdvojili po dva najpopularnija jela sa svakog stola kraljevske obitelji. Donosimo i detaljne recepte.

Velika Britanija

image

Engleska kraljevska obitelj

CHRIS JACKSON AFP

Purica s nadjevom

Sastojci:

  • purica od 6 kg
  • 75 g omekšalog maslaca
  • 1 limun, tanko narezan
  • 3 grančice timijana
  • 2 mala crvena luka s korom, prepolovljena
  • 6 listova lovora
  • svežanj listova kadulje
  • sol

Priprema: Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Olabavite kožu s purećih prsa tako da prste uvučete između mesa i kože počevši od vrata, pazeći da pri dnu stane pričvršćena s pečenkom. Pažljivo odignite kožu i premažite dvije trećine omekšalog maslaca po mesu ispod kože. Umetnite kriške limuna i grančice timijana. Napunite unutrašnjost purice polovicama neoguljenog luka, začinskim biljem i ostacima narezanog limuna. Zavežite noge koncem za kuhanje kako biste dobili uredan oblik. Uvucite krila ispod leđa. Lagano namažite kožu preostalim maslacem i začinite s malo soli. Stavite puricu na rešetku u veliki lim za pečenje. Pecite je u pećnici 2 do 2 sata i 15 minuta dok ne porumeni, povremeno je podlijevajući sokom od pečenja. Pokrijte je kuhinjskom folijom ako previše porumeni. Provjerite je li pečena termometrom za meso. Probodite najdeblji dio batka, između batka i zabatka - termometar bi trebao pokazivati 65-70 stupnjeva. Ako nemate termometar, probodite najdeblji dio batka malim, oštrim nožem. Ako je sok bez tragova ružičaste boje, puretina je gotova. Ako je još uvijek ružičast, pecite još malo. Pečenu puricu pokrijte kuhinjskom folijom i debljom kuhinjskom krpom te ostavite da odstoji sat i pol. Narežite je na tanke ploške i poslužite.

image

Purica s nadjevom neizostavna je na britanskom blagdanskom stolu

GETTY IMAGES

Božićni puding

Sastojci:

  • 50 g blanširanih badema
  • 2 velike jabuke za kuhanje sorte Bramley
  • 200 g kandirane kore naranče i limuna
  • 1 cijeli muškatni oraščić
  • 1 kg grožđica
  • 140 g glatkog brašna
  • 100 g mekih svježih bijelih krušnih mrvica
  • 100 g muscovado šećera, izmrvljenog ako je grudast
  • 3 velika jaja
  • 2 žlice rakije ili konjaka
  • dodatno za puding 250 g hladnog maslaca

Za rakiju i maslac od đumbira

  • 175 g omekšalog neslanog maslaca
  • nariana korica polovice naranče
  • 5 žlica šećera u prahu
  • 4 žlice rakije ili konjaka
  • 2 komada sitno nasjeckanog đumbira

Priprema: Bademe grubo nasjeckajte. Ogulite, očistite od koštica i nasjeckajte jabuk za kuhanje i kandiranu koricu. Naribajte tri četvrtine muškatnog oraščića. U velikoj zdjeli pomiješajte bademe, jabuke, kandiranu koricu, muškatni oraščić, grožđice, brašno, krušne mrvice, šećer muscovado, jaja i 2 žlice rakije ili konjaka. Naribajte četvrtinu maslaca u zdjelu, a zatim sve promiješajte. Ponavljajte dok ne potrošite sav maslac, a zatim miješajte 3-4 minute - smjesa je gotova kada se malo slegne nakon svakog miješanja. Obilno namažite maslacem veliku zdjelu i na dno stavite krug papira za pečenje. Utisnite smjesu za puding. Pokrijte dvostrukim slojem papira za pečenje, a zatim zavežite koncem. Odrežite višak papira. Zdjelu stavite na veliki list folije i preklopite rubove preko vrha, zatim stavite drugi list folije preko vrha i savijte ga prema dolje kako biste napravili dvostruki paket. Kuhajte na pari osam sati, po potrebi dolijevajući vodu. Izvadite iz posude i ostavite da se hladi preko noći.

image

Božićni puding priprema se dan prije posluživanja

GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Španjolska

image

Španjolska kraljevska obitelj

BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Lechazo

Sastojci:

  • 2 kg janjećeg buta
  • 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 5 češnjeva češnjaka
  • 1 grančica svježeg ružmarina
  • 50 ml sherry octa
  • 1 žličica krupne soli
  • 200 ml bijelog vina
  • 100 ml konjaka (brandy, ali može i porto)
  • 300 g krumpira za prilog
  • 2 jabuke
  • sol, svježe mljeveni crni papar, pola žličice mljevenog cimeta

Priprema: Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Skuhajte krumpir dok ne omekša. Janjetinu dobro premažite maslinovim uljem, stavite na lim za pečenje i posolite. Pecite 30 minuta, a nakon prvih 15 minuta dodajte bijelo vino. U mužaru zdrobite češnjeve češnjaka, svježu grančicu ružmarina, mljeveni cimet i krupnu sol. U dobivenu pastu dodajte ocat. Izvadite janjetinu iz pećnice i premažite je začinskom pastom. Na lim za pečenje dodajte konjak i vratite janjetinu u pećnicu na 15 minuta, na 180 stupnjeva, povremeno prelijevajući meso umakom. U međuvremenu, operite jabuke i narežite ih na četvrtine, a svaku na dvije ili tri krište. Ostavite da odstoje. Ocijedite krumpire. Izvadite janjetinu iz pećnice i rasporedite jabuke po posudi za pečenje te ih pospite mljevenim cimetom pa dodajte polovicu nasjeckanog krumpira. Vratite u pećnicu na 20 minuta. Pecite 10 minuta na 180 stupnjeva i još 10 minuta na 220 stupnjeva da se meso dobro zapeče. Zagrijte tavu s malo maslinovog ulja pa ispržite ostatak krumpira dok ne porumene s jedne strane. Kad se dobro zapeče, okrenite ga i zapecite s druge strane. Poslužite ga uz janjetinu.

image

Lechazo je jelo koju čine janjetina i krumpiri

GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Turron de Navidad

Sastojci:

  • 1 3/4 šalice prženih listića badema, po mogućnosti namočenih i dehidriranih
  • 1 i pol šalice meda
  • 3 bjelanjka

Priprema: Pecite bademe na 190 stupnjeva deset minuta pazeći da ne zagore. U srednje velikoj tavi lagano zakuhajte med na srednjoj vatri. Kad počne kuhati, isključite vatru i ostavite sa strane. Istucite bjelanjke u gusti, sjajni snijeg. Pažljivo umiješajte snijeg u med pa vratite smjesu na srednju vatru neprestano miješajući 15-20 minuta. Smjesa bjelanjaka i meda uskoro će povećati volumen. Nastavite miješati dok se ne stvori gusti karamel. Također, boja će se polako mijenjati iz svjetlosmeđe u tamnonarančastu. Donji dio smjese može početi malo gorjeti, što je u redu. To dodaje dubinu okusu. Da biste provjerili je li smjesa dovoljno gusta, izvadite malo na tanjur i odmah stavite u hladnjak. Ako se stvrdne nakon minutu ili dvije, smjesa je gotova. Kad se smjesa zgusne, dodajte pržene bademe i promiješajte. Brzo ulijte smjesu u posudu obloženu papirom za pečenje. Stavite još jedan komad papira za pečenje direktno na smjesu kako biste je mogli dobro pritisnuti. Ohladite u hladnjaku 2-3 sata prije rezanja.

image

Turron de Navidad slatka je delicija u Španjolskoj

GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Švedska

image

Švedska kraljevska obitelj

SARA FRIBERG/ROYAL COURT OF SWEDEN/TT/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Risalamande

Sastojci:

  • 1 litra punomasnog mlijeka
  • 2,5 dl kratkozrnate bijele riže
  • prstohvat soli
  • 5 dl vrhnja za kuhanje
  • 150 g badema
  • 2 žlice šećera
  • 2 cijele mahune vanilije
  • Džem od višanja

Priprema: Dobra je ideja pripremiti rižinu kašu dan prije pripreme rižinog pudinga. Polako zakuhajte mlijeko i rižu uz miješanje. Dodajte prstohvat soli. Smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta. Ne zaboravite često miješati. Ohladite do sljedećeg dana. Prelijte bademe kipućom vodom i namačite ih 10 minuta. Zatim uklonite kožicu badema i grubo nasjeckajte sve osim najvećeg i najboljeg cijelog badema. Razdvojite mahune vanilije i sastružite sjemenke te ih sjedinite s ostatkom šećera. Lagano umutite gusto vrhnje u zasebnoj velikoj zdjeli. Vrhnje se mora zgusnuti, ali ne smije postati čvrsto. Lagano umiješajte nasjeckane bademe, vanilin šećer i šlag u hladnu rižinu kašu. Dodajte cijeli badem u zdjelu i ostavite da se hladi sat vremena. Poslužite sa zagrijanim džemom od višanja.

image

Risalamande se priprema u Švedskoj za blagdanski stol

GETTY IMAGES

Julskinka

Sastojci:

  • 2 kg kuhane šunke
  • 1 jaje
  • 3 žlice švedskog senfa sa zrncima gorušice
  • 1 žličica šećera
  • pola žličice soli
  • 60 grama krušnih mrvica

Priprema: U zdjeli umutite jaje, senf, šećer, sol i polovicu krušnih mrvica. Kad se smjesa sjedini, premažite njome cijelu šunku pa je ravnomjerno obložite ostatkom krušnih mrvica. Pecite šunku oko 15 minuta pazeći da omotač od senfa i krušnih mrvica ne zagori. Iznesite je na stol cijelu pa režite ploške po potrebi. Poslužite sa senfom i kiselim krastavcima.

image

Julskinka je švedska kuhana šunka

GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
19. prosinac 2025 08:02