Helena Varendorff
HISTRIA AROMATICA

Vodimo vas u impresivno zdanje u Istri okruženo lavandom, smiljem i ružmarinom, a imamo i dva domaća recepta

Nikolina Vučković, inovatorica, producentica i redateljica - koja je radila i na seriji "Igra prijestolja" - upustila se u novu poslovnu avanturu kao voditeljica imanja Histria Aromatica u blizini Bala, gdje sve miriše na smilje i lavandu, a hrana je jednostavna i tradicionalna.

Nikolina Vučković, inovatorica, producentica i redateljica - koja je radila i na seriji "Igra prijestolja" - upustila se u novu poslovnu avanturu kao voditeljica imanja Histria Aromatica u blizini Bala, gdje sve miriše na smilje i lavandu, a hrana je jednostavna i tradicionalna.

Prije desetak godina u srcu Istre, nedaleko od Bala, otvorena je Histria Aromatica, park aromatičnog i ljekovitog bilja s terasastim nasadima lavande, smilja, ružmarina te još mnoštvom različitog bilja među kojim obitava više od 390 vrsta leptira. S vrha brda, gdje je i impresivno arhitektonsko zdanje, pruža se pogled na sve strane svijeta, a najatraktivniji je onaj koji se pruža iz restorana prema pučini i rovinjskom priobalju. Imanje je zbog pandemije i drugih razloga bilo zatvoreno četiri godine, a ponovo se otvorilo za posjetitelje ovog proljeća. Gosti mogu prošetati nasadima aromatičnog bilja, kupiti nešto od prirodnih proizvoda za njegu lica i tijela u njihovu dućanu te kušati domaća jela u restoranu. Nova voditeljica imanja je filmska redateljica, producentica i inovatorica Nikolina Vučković.

image
Helena Varendorff

"Već 25 godina radim na filmskim setovima, od čega zadnjih 15-ak na svjetskim A produkcijama. Prije režije završila sam ekonomski fakultet te se bavim i inovacijama i poslovnim savjetovanjima. Upravo sam zahvaljujući jednom poslovnom savjetovanju došla u kontakt s tvrtkom Bioaromatica u čijem je vlasništvu imanje Histria Aromatica te su mi ponudili suradnju. To mi se učinilo kao velik izazov jer obožavam prirodu i strastvena sam ekološka aktivistica pa su se tu spojile i moje druge strasti. Osim toga dolazim iz ugostiteljske obitelji koja je imala šest restorana, hotel i dva imanja. Tako da sam od malih nogu pomagala u restoranima i ta vrsta posla mi je vrlo bliska", govori Nikolina Vučković, Sinjanka koja je bila i supervizorica scenarija ‘‘Igre prijestolja‘‘, jedne od najgledanijih svjetskih serija.

image
Helena Varendorff

"Kada povučemo paralelu između hijerarhije filmskog seta i hijerarhije jednog restorana, ona je vrlo slična. Zahtijeva puno pripreme i puno organizacije, ali i kreativnog rada. No kako nedostaje radne snage u uslužnim djelatnostima, odlučila sam da u restoranu ne nudimo visoku gastronomiju već jednostavna, reklo bi se pučka jela koja su prepoznatljiva za istarski kraj. Tako nudimo domaću skutu, istarske gnude s umakom od rajčice i bosiljka, domaće kobasice i sir, pileći žgvacet, gulaš od boškarina... Sve ono što je istarska tradicija", govori Nikolina, koja je odlučila slijediti ideju osnivača imanja Borisa Filipaja koji je nažalost prošle godine preminuo.

image
HELENA VARENDORFF

On se cijeli život bavio proizvodnjom prirodne kozmetike, zato je poželio napraviti park aromatičnog mediteranskog bilja koje je i jestivo, pa je otvaranje restorana bilo logičan slijed. Sada cijelu priču treba dignuti iz pepela, vratiti vjerne goste koji vole uživati u mješavini intenzivnih mirisa bilja koje raste na gotovo 25 hektara imanja, prirodnoj kozmetici i, naravno, pojesti nešto domaće i jednostavno uz pogled koji oduzima dah.

Istarska skuta

Sastojci za 4 osobe

400 g skute, 2 breskve, 250 g borovnica ili malina, 5-6 žlica meda, tostirani listići badema

Priprema

Skutu u zdjelici zdrobiti vilicom, preliti medom, dodati narezano voće i bademe i odmah poslužiti.

image
Helena Varendorff

Istarski žgvacet

Sastojci za 4 osobe

1 kg pilećih bataka i zabataka, 3 veća luka, 4 režnja češnjaka, 500 g rajčica ili pelata, 3 dl crnog vina, 2 žlice koncentrata rajčice, grančica svježeg ružmarina, 2 lista lovora, peršin, malo timijana i kadulje, svježe mljeveni crni papar, oko 1 dl maslinovog ulja (za meso i povrće), peršin, 300 g palente (kukuruzne krupice), maslinovo ulje ili maslac (za palentu)

image
Helena Varendorff

Priprema

Zagrijati ulje u većoj posudi, dodati pileće batke i zabatke te ih ispeći s obje strane po nekoliko minuta. Meso izvaditi iz posude. U drugoj, dubljoj posudi na maslinovom ulju pirjati sitno narezan i posoljen luk dok ne omekša. Potom dodati protisnuti češnjak i pirjati oko pola minute dok ne pusti miris. Na kraju dodati sitno narezane rajčice, koncentrat rajčice, ružmarin, timijan, svježe mljeveni papar i vino. Dodati meso i kuhati na srednje laganoj vatri oko sat vremena dok meso ne bude mekano i umak se ne zgusne. Palentu skuhati prema uputama i na kraju dodati 2-3 žlice maslinovog ulja, sol i svježe mljeveni papar. Žgvacet servirati s palentom.

Linker
22. rujan 2024 11:39