Juraj Klepić odrastao je u malom selu Rešetari kraj Nove gradiške, sa samo 14 godina došao je sam živjeti u Zagreb pa prošao sve stepenice u ugostiteljstvu - od pranja podova pa sve do glavnog chefa. Sada je osvojio srca Zagrepčana Dubai fritulama koje, kako kaže, s kolegama radi i po 16 sati dnevno jer ih se ljudi ne mogu zasititi.
Iako je tek zakoračio u poduzetništvo, mladi slastičar Juraj Klepić (27) odmah je "pogodio u sridu" jer su njegove Dubai fritule pravi hit zagrebačkog Adventa. Ideja mu je pala na pamet nakon što je vidio koliko je na TikToku popularna Dubai čokolada zbog koje je najprije pomislio ponuditi Dubai štrukle, ali je odluka ipak pala na fritule jer su lakše za pripremu. I nije pogriješio, a iako je bio izložen kritikama zbog njihove cijene od 11 eura, iza nje i danas stoji.
"Kremu od pistacije platio sam 15 tisuća eura. Znam da se mnogima čini da je to preskupo, ali to je čista ekonomija, čisti odnos ponude i potražnje. Nudimo i občne fritule, ali Dubai verzija je mnogo popularnija", objašnjava Juraj koji na svojoj kućici "Gdje je Jura", na zagrebačkom Fuliranju, dnevno proda i do 400 porcija Dubai fritula, dok se vikendom taj broj penje i do 600. Zbog toga na svojoj kućici provodi i po 16 sati. Naporan je to tempo koji je ostavio traga i na njemu pa je tako u posljednja dva tjedna doživio dvije prometne nesreće, srećom lakše.
"Stres je učinio svoje jer sam uz kućicu pokrenuo i pogon za proizvodnju Dubai čokolade. Imam puno planova, a nedavno smo predstavili i neodoljive poklon pakete, idealne za Božić", govori Juraj koji je u Zagreb došao sa 14 godina, iz malog mjesta Rešetari pokraj Nove Gradiške. I danas se rado prisjeća bezbrižnog djetinjstva koje je proveo na selu okružen idličnim prizorima uz dva starija brata.
"Imao sam sretno djetinjstvo. Opušteno, mirno i radno jer smo imali obiteljski OPG i svi smo sudjelovali, braća i ja. Kosili smo travu, nosili drva, pomagali roditeljima sve što je trebalo", objašnjava Juraj kojem su te radne navike pomogle u osamostaljenju kada je kao tinejdžer doselio u Zagreb. Nakon što je završio slastičarsku školu, upisao je četvrti razred srednje škole za komercijalistu jer je želio upisati fakultet i promijeniti zanimanje. Naime, slastičarstvo koje se uči u školi je zastarjelo, kako kaže. No, put ga je naposljetku odveo u slastičarnicu Mak na konac koju je vodila poznata slastičarka Petra Jelenić.
"Kod Petre sam shvatio da će slastičarstvo ipak biti moje zanimanje za cijeli život jer sam uvidio da se prilično razlikuje od onog što smo radili u školi. No, želio sam isprobati sve pa sam jedno vrijeme kuhao gablece i odradio sezonu u Umagu. Ipak, vratio sam se slastičarstvu prvo u restoranu Mundoaka, a potom i u slastičarnicama Time i Jolie Petit gdje sam od Ljupke Gojić Mikić i njezinog supruga Mihaela sa samo 23 godine dobio odriješene ruke da mogu raditi što želim jer zapravo najviše volim stvarati, biti kreativan, smišljati recepture", kaže Juraj koji je do sada osmislio 40-ak kolača, ali najdraži mu je popularna Nina Mia iz Jolie Petita.
Iako ga je život odveo u slastice, Juraj voli kuhati i slana jela, osobito varivam gulaše i bolonjez - ali za druge. Kako kaže, za sebe rijetko kad kuha, osobito trenutačno kada mu je dnevna rutina poprilično kaotična.
"Budim se vrlo rano i odmah me dočeka stotine poruka i poziva koje treba riješiti. Nakon toga jurim u nabavu, radim raspored, pregovaram s dobavljačima, da bih na kraju pekao fritule na kućici, što zna potrajati i do ponoći. Ovih dana spavam tek 4 - 5 sati, ali ne žalim se jer to obožavam. Kada radiš ono što voliš, ništa nije teško. Važno mi je da svakog dana bude na svojoj kućici jer ipak je moje ime gore i želim se predstaviti u najboljem svjetlu. Želim da svaka porcija fritula bude jednako kvalitetna i ukusna", objašnjava Juraj koji će se uskoro s godišnjeg odmora vratiti na svoje radno mjesto voditelja odjela mono kolača u lancu zagrebačkih slastičarnica Torterie Macaron.
"Ujutro ću raditi u Torterieama, a popodne i navečer ću biti na kućici. Čeka me još naporniji tempo, ali treba otplatiti dva automobila koja sam svojom krivicom razbio", govori kroz smijeh Juraj. Naravno, zanimalo nas je kada pak planira odmoriti pa nam je otkrio da će nakon adventa otputovati u London, na utakmicu Dinama. Naime, malo tko zna da je veliki ljubitelj nogometa, koji je i trenirao kao dijete, pa ne propušta utakmice najdražeg kluba.
"Da nisam slastičar vjerojatno bih bio sportski novinar i komentator. Pratim nogomet, ali općenito sam ljubitelj sporta. No, nažalost zbog nedostatka vremena trenutačno ništa ne treniram", govori Juraj koji planira povratak u teretanu čim završi advent, a priznaje nam i kako je tipični predstavnik generacije Z koji mobitel ne isputa iz ruku i "živi" na društvenim mrežama. Ipak, naglašava kako mu je to donijelo i puno dobrih stvari - između ostalog, i inspiraciju za Dubai fritule.
"Volim biti u toku s trendovima, zato sam na društvenim mrežama, a pomaže dosta i u poslu " govori. Na pitanje o modi se samo osmjehuje jer, osim što ima naporan raspored, posljednjih mjesec dana se i selio u novi stan, pa mu je moda trenutačno na dnu liste prioriteta, ali i to namjerava promijeniti.
"Planiram angažirati stilisticu da samnom izabere novu garderobu. Volim jednostavnost, oversized krojeve...", otkriva Juraj koji je nedavno gostovao u showu "Masterchef", zbog čega je još sigurniji kako bi jednog dana volio imati svoj slastičarki show.
"Volim pričati, mislim da sam elokventan, i da imam puno toga za reći i naučiti druge. Zato jedva čekam takvu vrstu izazova. Ne volim upasti u zonu komfora jer onda nisam proaktivan, ulijenim se. Zato mi se sviđa advent jer je svaki dan drukčiji i zabavno nam je", objašnjava Juraj koji je odnedavno ponovno slobodan. Nakon pet godina veze pukla je ljubav, i to zbog različitih karaktera.
"Volim plavuše, ali nije mi to više toliko važno. Najvažnije je da ima kemije i strasti, ali i da se lijepo slažemo, međusobno podržavamo i da shvaća i prihvaća moj posao", govori Juraj koji je ovaj vikend na svojoj kućici imao i humanitarnu akciju. Zahvaljujući limitiranoj ponudi Dubai Gold fritula sa zlatnim listićima, po cijeni od 22 eura, prikupio je 3000 eura koji su namijenjeni trima obiteljima iz njegovog rodnog mjesta Rešetari.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....