Od 27. svibnja do 02. lipnja moći ćemo uživati u više od 35 vrsta najslavnijih talijanskih delicija, kreativnim koktelima, atraktivnom kvizu, silent kinu i slikarskim radionicama uz svakodnevni tematski glazbeni program.
Od idućeg ponedjeljka 27. svibnja, Strossmayerov trg u Zagrebu na tjedan dana postaje “a little slice of paradise” jer stiže nam treći Pizza festival Zagreb! Veseli nas što ćemo iznova moći uživati u slasnim i kreativnim pizzama vrhunskih majstora.
Ovogodišnje izdanje Pizza festivala Zagreb stiže s 11 kućica od kojih će devet predstaviti najbolje od svojih gastro kreacija, dok su već tradicionalno za “tekuća pitanja” zaduženi Central Bar sa savršeno rashlađenim Staropramen pivom i bogatim izborom premium vina, rakija i sokova, te omiljeni Gingle Bells sa svojim nenadmašnim autorskim koktelima. Bilo da obožavate napoletanu, romanu, sicilianu, frittu ili margheritu, svoju omiljenu pizzu sigurno ćete pronaći na jednoj od kućica ovih strastvenih pizza čarobnjaka jer očekuju vas: Al Dente, Pizza Re, Pizza Social Club, RougeMarin, Zagyland, Picnic & Poma Food Boutique, Tutto Passa, Pizza Fritta i Oui Chef on Wheels.
A da u izvrsnim pizzama uživamo obavijeni pravim talijanskim štihom, pobrinuo se Ozren Kanceljak koji je i ove godine osmsilio vrhunski glazbeni program, sa svakodnevnim nastupima probranih DJ imena i večerima inspirativnih naziva poput Felicità, Penso Positivo ili pak Pizza Boggie. Kroz tih tjedan dana očekuju nas i silent kino, iznimno popularne slikarske radionice Pinelli & Vino, a Ribafish nam nakon silnog zanimanja na Asian Street Food Festivalu opet sprema atraktivan tematski kviz. Idealna je ovo prilika za uživanje i zabavu cijele obitelji, udvoje ili solo jer jedna od onih rijetkih stvari koja može ujediniti i raspoložiti ama baš cijeli svijet je upravo pizza.
Godišnje se na svijetu proda pet milijardi ovog obožavanog jela koje će nam i u najtmurnijem danu izvući osmijeh na lice. O porijeklu i povijesti ovog jela ispisani su tomovi, samo na Amazonu moguće je kupiti više od 50,000 knjiga na temu pizze. Ali mnoštvo je i recentnih primjera koji govore u prilog njenoj popularnosti, primjerice Jeff Bezos je baš u Amazonu uveo sad već slavno “pravilo dvije pizze” prema kojem timovi u njegovoj kompaniji broje samo onoliko ljudi koliko mogu nahraniti dvije pizze. Usto, prva transakcija bitcoitna u stvarnom svijetu napravljena je na Floridi 22. svibnja 2010. za kupnju dviju pizza koje su plaćene 10,000 bitcoina. Čovjek koji ih je kupio i tako ušao u povijest zove se Laszlo Hanyecz, a te godine je 10.000 bitcoina imalo protuvrijednost od 25 američkih dolara, dok ta ista količina ove kriptovalute danas vrijedi 672.40 milijuna američkih dolara. A da ni u svemiru ne mogu bez nje, dokazuje primjer iz svibnja 2001. kada je astronaut Yury V. Usachev tijekom boravka na Međunarodnoj svemirskoj postaji zaželio pizzu salami. Dostava pizze u svemir stajala je poznati lanac pizzerija milijun dolara, no sigurni smo da im se isplatilo jer Yury je zagrijao svoju pizzu salami i snimio video kako silno uživa u svakom zalogaju u bestežinskom stanju, što je poslužilo kao izvrsna reklama lancu.
Nama na sreću neće trebati ni bitcoini ni put u svemir kako bismo u omiljenim kriškama uživali do mile volje, dovoljno će biti svratiti na Trg Josipa Jurja Strossmayera od 27. svibnja do 02. lipnja i prepustiti se čarolijama nekih već nam dobro poznatih i omiljenih pizza majstora, ali i nekih koji se na Pizza festivalu Zagreb premijerno pojavljuju.
Kako najavljuju iskusni organizatori iz kreativne agencije Kokoš ili jaje koji su nedavno oduševili brojne posjetitelje Asian Street Food Festivalom na istom ovom trgu, na Pizza festivalu će posjetitelji moći birati između više od 35 vrsta talijanskih delicija: bit će tu Al Denteove suvremene napoletane u kombinacijama Margherita di bufala, Mortadela & Stracciatella, Piccante, te Prosciutto & Stracciatella, zatim savršeno hrskave pizze sa punijim rubom, što je stilski kombinacija napoletane i romane a po kojima su poznati mnogima omiljeni pizza entuzijasti iz Pizza Social Cluba. Pored prošlogodišnjih hitova: Mamargherite, Pizzaioli i Pepperoni ove godine donose dvije nove krasotice - Parmigianu i Biancu koja će oduševiti ljubitelje kreativnih kombinacija jer sadrži truffle riccotu, flor di latte mozzarellu, buđolu, poriluk i crispy kapare. Zagrebački RougeMarin chefa Marina Medaka vodi nas na putovanje Sicilijom kroz pažljivo osmišljene pizze Palermo, Messina, Siracusa, Siracusa Bambini, Tarapani i Catania koje predstavljaju svaki grad na jedinstven način. Taste od Sicily mami nam zazubice kombinacijama poput artičoka i sušenih rajčica s kremastom ricottom, mirisnim bosiljkom te maslinovim uljem s češnjakom. Tu su i pikantne salsiccie s neobičnim dodirom meda s chilli papričicama, a jedva čekamo kušati i bogatu mortadelu, crne masline i cherry rajčice sjedinjene s pestom od pistacija i creme fraicheom.
Zadarski Picnic i Poma Food Boutique udružuju snage: Poma stiže sa sa svojim sourdough sendvičima koji su prošle godine oduševili na Pizza festivalu i za njih se stajalo u redovima. Picnic pak donosi svoje poznate koktele, a najavljuje i koktele osmišljene baš za Pizza festival. Mali teaser, Šašava Mare je jedan od njih! Na radost brojnih fanova koje su oduševili prošle godine vraća se i Pizza Fritta sa svojim calzone pizzama prženim u dubokom ulju, koje osvajaju hrskavošću tijesta i slasnim topljenim punjenjem. Na Strossu ćemo imati priliku otkriti i zašto je Pizza Re braće Cvetko stekla vojsku obožavatelja koji hrle na Jaruščicu kušati autentične napoletane. Oni stižu s klasičnom Margheritom, bogatom Capriccosom, moćnom Piccante, omiljenom Mortadellom, te pizzom kuće naziva "Pizza Re”.
Ljubitelji romane doći će na svoje na kućici Tutto Passa gdje se od jedne pizze dobije pet komada, a na Bread Clubovim sourdough tijestima stižu četiri zavodljive kombinacije nadjeva - od pizze Di Mamma s Prosciuttom Cottom San Daniele, preko kremozne i osvježavajuće pizze La Primaverile s mariniranim tikvicama, ricottom, sušenim rajčicama, crnim maslinama i svježim bosiljkom. Pizza Melon donosi fini balans slanog i slatkog s Prosciuttom di Parma i listovima dinje, a pizza Speciale nagoviješta moćne okuse guancialea, kreme od bundeve, pecorina i svježeg ružmarina. Posebno radujemo po prvi puta kušati i zagorsku pizzu i to zahvaljujući Zagylandu koji se također premijerno predstavlja ove godine, a već je svojim vrhunskim napoletana pizzama Konjščinu stavio na gurmansku mapu Hrvatske. Uz klasike Margheritu i Tunu, boje Zagorja branit će dvije specijalne pizze - Zagyland i Horse City. A da bi i ovogodišnji Pizza festival Zagreb bio prava oda Italiji pobrinut će se Oui Chef on Wheels gdje će nam chef Vedran Stojanac ponuditi Pastu on Wheels, neodoljivu tjesteninu iz koluta sira.
Dok uživamo u ovim kadrovima dijela ponude i uistinu s nestrpljenjem iščekujemo 27. svibnja ne preostaje nam nego poručiti vam: “Slice to Meet You” na trećem Pizza Festivalu Zagreb!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....