Food bloger koji je na Instagramu poznat kao Hungry Mile, podijelio je s nama tradicionalne okuse svoje rodne Like koje svakog Božića ponovno oživljava za blagdanskim stolom svog zagrebačkog stana.
"Volim mirise cimeta, klinčića, kolača, loženja vatre, koji mi je jedan od najjačih podsjetnika na djetinjstvo, pogotovo kada se kroz ličku hladnoću iz okolnih kuća osjeti miris grijanja na drva, kuhanog vina i svih začina, ali i miris grožđica namočenih u rumu koje stoje za orahnjaču i čekaju da se tijesto digne", započinje svoju božićnu razglednicu food bloger Mile Butorac, na Instagramu poznat kao Hungry Mile. Odrastao je u Lici, u tradicionalnoj sredini u kojoj za Božić nema prigodnih sajmova, već se ljudi druže i razgovaraju po kućama, u obiteljskom i prijateljskom okruženju, što za njega ima najemotivniju vrijednost. Naročito snijeg, kojeg bi, dok je bio dijete, toliko napadalo da je sve izgledalo poput snježne bajke.
Sjećanja na rodni kraj
Praznike je provodilo vani u skafanderima, igrajući se u snijegu i sanjkajući se. I baš zbog toga, pripremio je jela koja mu bude najdublja sjećanja na tipičan Božić u njegovom rodnom kraju. Mile je odrastao uz djeda i baku: imali su farmu krava, a meso se nije često jelo jer se prodavalo - osim na Božić kad je na stolu bio poslužen najbolji komad mesa. A lička božićna jutra nepovratno će nositi u svojim nosnicama. Ujutro bi se, prisjeća se Mile, budilo uz miris lagano dimljenih domaćih kobasica koje su se pekle ili kuhale i jele uz kiselo zelje.
Uz to su se obavezno posluživale i pogačice s čvarcima, koje su tada znale biti pri kraju jer je kolinje u selu bilo ranije, oko Svete Kate. Te pogačice jeo bi uz ‘kiselinu‘, nešto nalik današnjem kiselom vrhnju ili jogurtu, ili uz basu i sir. Ovaj tradicionalni doručak ustupio bi mjesto ručku čije su glavne delicije bile pečenje ili meso s ražnja i peka. Kad je riječ o slasticama koje je najbolje od svih u obitelji radila Milina strina, u sjećanju su mu najviše ostale debele šnite obilno punjene orahnjače koja je bila simbol slavlja, obilja i zajedništva. No, najživlja i najemotivnija sjećanja vežu ga uz ružice od dizanog tijesta, premazane domaćim pekmezom od šljiva i posute cimetom. Kako je tijesto bilo zapravo pripremljeno za kruh, slatkoća se postizala šećernim sirupom s dodatkom korice naranče kojim se prelijevalo još vruće tijesto.
Neizostavna tradicija
No, Božić iz djetinjstva ne bi bio onako čaroban da nije bilo i tradicijskog ukrašavanja doma. Kićenje bora na Badnjak, mir u kući, jaslice ispod bora i odlazak na polnoćku - to je za Milu slika pravog Božića u Lici. "Za mene je to sveti dan kad se sve uspori i kada se ‘zahvali za obitelj, zdravlje, za ono što imamo, ali i za sve što smo zajedno prošli‘", kaže Mile koji je obroke počeo pripremati već u nižim razredima osnovne škole, budući da su mu roditelji dolazili s posla tek oko tri popodne. Jedno od prvih konkretnih jela bilo je pečeno pile s krumpirima, dok je prvi slatki zalogaj pripremio od banane, otopljene čokolade i kokosa. A kako je ovo ipak blagdanski broj, Mile nije odolio pa je za kraj otkrio da će na Božić, ukoliko bude jako hladno, nazdraviti kuhanom rakijom, tradicionalnim ličkim pićem.
"Volio bih da barem tih nekoliko blagdanskih dana ne jurimo nigdje, da ne gledamo stalno na sat, da ne razmišljamo o rasporedima i rokovima, nego da budemo jedni s drugima. Da se odmorimo, napunimo baterije, smijemo se, razgovaramo, jedemo zajedno i uživamo u malim stvarima. Taj mir koji se dogodi kad si s onima koje voliš, uz toplu kuću, dobru hranu i osjećaj sigurnosti, meni danas predstavlja najveći luksuz i najveći blagdanski dar", zaključio je Mile koji je s nama podijelio i četiri blagdanska recepta u kojima će i ove godine uživati u društvu svojih najmilijih.
Keksi s cimetom i lješnjacima
Mirisni, prhki i idealni za blagdanski stol, poklon-paketiće ili popodnevnu kavu.
Sastojci:
- 220 g glatkog brašna
- 75 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 70 g mljevenih lješnjaka
- 2 žličice cimeta
- 125 g maslaca, omekšalog
- 1 jaje
Priprema
Sve suhe sastojke staviti u veliku zdjelu i dobro promiješati. Dodati omekšali maslac i jedno jaje pa umijesiti glatko tijesto. Tijesto oblikovati u kuglu, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku oko 1 sat. Ohlađeno tijesto razvaljati na lagano pobrašnjenoj podlozi na debljinu oko pola centimetra. Rezati kekse kalupima po želji ili običnom čašom. Kekse složiti na pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 10 minuta, dok lagano ne porumene. Ohladiti ih na rešetki prije ukrašavanja.
Opcija 1: Brza čokoladna glazura
Sastojci:
- 200 g bijele čokolade
- 2 do 3 žlice slatkog vrhnja
Priprema
Bijelu čokoladu narezati na manje komade, dodati slatko vrhnje i otopiti na pari uz lagano miješanje. Ohlađene kekse djelomično ili potpuno umakati u čokoladu ili ih premazati žlicom. Ostaviti na rešetki da se glazura stisne.
Opcija 2: Royal icing za ukrašavanje (za one spretnije)
Ako ste vješti s dekoriranjem, kekse možete ukrasiti royal icingom i iscrtati ih kao prave blagdanske kekse, s uzorcima, linijama i detaljima po želji. Na taj način dobit će poseban, personalizirani izgled i bit će savršeni i za poklon.
Royal icing možete napraviti od:
- bjelanjka
- šećera u prahu
- par kapi limunova soka
Sve izmiksati u gustu, glatku smjesu, prebaciti u vrećicu za ukrašavanje i crtati po ohlađenim keksima.
Pečene svježe kobasice na bijelom vinu s kiselim zeljem
Sastojci:
Za kobasice:
- svježe kobasice
- 1 do 2 dl bijelog vina
- Za kiselo zelje:
- kiselo zelje
- sol
- svježe mljeveni papar
- češnjak
- ulje
Priprema:
Svježe kobasice narezati na kolutače. Tavu dobro zagrijati, bez dodavanja masnoće, jer će kobasice same pustiti dovoljno masnoće tijekom pečenja. Kobasice staviti na vruću tavu i peći ih s obje strane dok ne dobiju lijepu boju i dok ne puste višak masnoće. Kada su kobasice dobro zapečene, podliti ih s jednim do dva decilitra bijelog vina. Pustiti da alkohol ispari, a zatim ostaviti da se tekućina reducira i lagano zgusne u fin umak koji obavija kobasice. U međuvremenu pripremiti kiselo zelje. Zelje začiniti solju i svježe mljevenim paprom, dodati obilno sitno sjeckanog ili protisnutog češnjaka te sve preliti s malo ulja i dobro promiješati. Kobasice poslužiti tople, s reduciranom vinskom glazurom, uz začinjeno kiselo zelje.
Mini pogačice sa sirom i čvarcima
Brza verzija, idealna za druženja i blagdanske stolove. Ove pogačice su savršene kada trebaš nešto brzo, jednostavno i totalno zarazno za grickanje. Tijesto možeš napraviti unaprijed i držati ga zamotano u frižideru 2 do 3 dana, a po potrebi samo režeš i pečeš koliko ti treba. Idealne su za partije, druženja i blagdane.
Sastojci (za 40 do 50 komada):
- 500 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- papar po želji
- 1 prašak za pecivo
- 200 g maslaca (hladan)
- 250 g svježeg sira (može i skuta)
- 150 ml kiselog vrhnja
- 200 g mljevenih ili sitno sjeckanih čvaraka
- 1 jaje
- Za premaz:
- 1 žumanjak
- malo mlijeka
- Za posipanje:
- sjemenke po želji (sezam, lan, crni kim)
- malo soli i svježe mljevenog papra
Priprema:
U velikoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo, sol i papar. Dodati hladan maslac narezan na kockice i utrljati ga u brašno prstima dok se ne dobije mrvičasta smjesa. Dodati svježi sir, kiselo vrhnje, čvarke i jedno jaje te umijesiti glatko tijesto. Tijesto zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak minimalno 30 minuta, a može stajati i nekoliko dana bez problema. Na pobrašnjenoj površini razvaljati tijesto na debljinu oko 1,5 - 2 cm. Malim kalupom ili čašom izrezivati krugove. Pogačice slagati na pleh obložen papirom za pečenje. Premazati mješavinom žumanjka i malo mlijeka, posipati sjemenkama, malo soli i svježe mljevenim paprom. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C, oko 20 do 25 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Savjet za posluživanje
Poslužiti tople uz čašu vina ili domaću rakiju. Odlično idu uz ajvar, kiselo vrhnje, pikantne umake ili same jer su dovoljno sočne i aromatične.
Ružice s pekmezom od šljiva i šećernim sirupom od naranče
Sastojci:
Tijesto
- 600 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kocka svježeg kvasca (40 g) + žlica brašna i šećera
- prstohvat soli
- korica 1 do 2 naranče
- 125 g maslaca
- 200 ml mlakog mlijeka
- 2 jaja
Nadjev
- pekmez od šljiva
- mljeveni cimet
- Za pleh
- maslac
- malo brašna
- Šećerni sirup
- sok od 2 naranče
- 2 žlice šećera
Postupak:
U manjoj zdjeli pomiješati kvasac, žlicu brašna i žlicu šećera s malo toplog mlijeka i ostaviti na toplom da se digne. U većoj zdjeli sjediniti brašno, šećer, vanilin šećer, sol, koricu naranče i maslac. Dodati jaja, ostatak mlijeka i dignuti kvasac pa umijesiti glatko i podatno tijesto. Pokriti i ostaviti da se diže 60 do 90 minuta, dok se ne udvostruči. Dignuto tijesto razvaljati u pravokutnik. Cijelu površinu bogato premazati pekmezom od šljiva i posuti cimetom. Zarolati u roladu i rezati na šnite. Pleh dobro premazati maslacem i posuti brašnom. Ružice slagati jednu do druge, prerezanom stranom prema gore. Pokriti i ostaviti da se još dižu 20 do 30 minuta. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C, bez ventilacije, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju, otprilike 20 do 30 minuta. Dok se ružice peku, pripremiti sirup. Sok od naranče i 2 žlice šećera zagrijavati na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi i sirup lagano ne zgusne. Ružice ostaviti nekoliko minuta nakon pečenja, tek da se malo smire, pa ih preliti toplim šećernim sirupom od naranče i pustiti da ga polako upiju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....