Andrea Štimac, suvlasnica Fiorita, novog cool mjesta na Cvjetnom trgu koje nudi autentično talijansko iskustvo, ispričala nam je priču o trima ljubavnima - prema gastronomiji, putovanjima i svom zaručniku.
Andrea Štimac nedavno je na Cvjetnom trgu sa svojim partnerom otvorila inovativan street food bar "Fiorito", koji na atraktivnoj lokaciji nudi nešto specifično i sasvim novo, talijanske piadine, delikatesne sendviče od tankog tijesta. Tako se sada i u Hrvatskoj mogu pronaći ove ukusne delicije o kojima nam je baš sve rekla poduzetnica koja je odrasla u Zagrebu, na Pantovčaku, gdje je za vrijeme studija imala igraonicu za djecu. Naime, Andrea je studirala predškolski odgoj, no put ju je kasnije odveo u sasvim drugom smjeru. Autorica je čak 12 kuharica, koje je izlagala na Interliberu i sajmu knjiga u Beogradu, a otvorila je i jednu od prvih web trgovina s asortimanom za kuću i žensku odjeću pod nazivom Jabito. Sada je, pak, na atraktivnoj lokaciji u strogom centru Zagreba, sa zaručnikom Domagojem Mandićem s kojim ju je spojila ljubav prema hrani, otvorila Fiorito, prvu pijadineriju u Hrvatskoj.
Nakon godinu dana istraživanja okusa i recepata, odlučili smo gradu dati nešto što još nema u ponudi - piadine, tradicionalne talijanske sendviče iz regije Emilia-Romagna, koji su vodeći street food u Italiji. Riječ je o delikatesnim sendvičima od tankog tijesta punjenim talijanskim sirevima, salamama i svježim povrćem”.
No, zašto su odabrali baš piadine s obzirom na to da su u Hrvatskoj relativno nepoznate? Kao razlog navode ljubav prema talijanskoj hrani, ali i želji da ponude nešto drugačije. "Godinu dana smo pripremali i testirali različita jela, a na kraju je, zbog posebnosti i kvalitete, pobijedila upravo piadina. Otputovali smo u Rimini i istražili recepture, naime već tada smo imali ideju otvoriti bar na Cvjetnom, kako bi ljudi uz piće, u šetnji ili na pauzi mogli pojesti svježu piadinu s najboljim talijanskim namirnicama i povrćem. Naime, piadina je praktično pakirana da se može jednostavno pojesti u svim situacijama. Njeno tijesto, koje se sastoji od brašna, vode, kvasca, soli i maslinovog ulja se oblikuje u tanki krug i peče na suhom grilu dok ne postane hrskavo i lagano zapečeno”, otkriva Andrea, čija priča ima vrlo zanimljivu pozadinu. Sa zaručnikom se upoznala upravo na Cvjetnom trgu u neposrednoj blizini food bara koji sada vode, a tada nisu ni slutili da će upravo ondje stvoriti svoj mali, posebni lokal, čije ime Fiorito na talijanskom znači "cvjetni”.
Poznati po ljubavi prema putovanjima i gastronomiji, odlučili su spojiti dva najveća užitka i okruniti svoju ljubav tijekom nezaboravnog gastro putovanja u "Vječni grad”, koji je postao svjedok još jedne romantične priče, njihove. "Prije nekoliko vikenda otputovali smo u Rim kako bismo istražili nove okuse i trendove u talijanskom street foodu i posjetili najpopularnije lokale, ondje smo se i zaručili. Sve se odvilo u romantičnom talijanskom restoranu Noina arka, koji je specijaliziran za tjestenine. Nakon večere na ljetnoj terasi, zaručnik je izvadio prsten i pitao me hoću li se udati za njega. Nije bilo nikakve pompe oko toga, željeli smo da to bude doživljaj isključivo između nas. Nazdravili smo Aperol Spritzom, a nakon večere prošetali rimskim ulicama i vratili se u hotel. Savršen spoj romantike, povijesti i prijateljstva u srcu Rima učinio je ovu večer nezaboravnom, a našu ljubav još snažnijom”, otkriva Andrea.
Odlično upućena u talijansku street food gastro ponudu objasnila nam je bitnu razliku između talijanskih sendviča. "Najpoznatiji talijanski sendviči su panini, tremezzini, focaccia i piadina. Glavna razlika između piadine, koju nudimo na Cvjetnom trgu, točnije u Preradovićevoj, i ostalih talijanskih sendviča je u tijestu koje se koristi. Dok se za piadinu koristi tanko tijesto, za ostale se koristi kruh poput ciabatte ili focaccie”. Andrea u ponudi ima deset vrsta piadina od kojih je svaka jedinstvena po punjenju. Između Delicate, Verdea, Polla, Cotta, Salsiccije, Porchette, Nduje, Roast beefa i Prosciutta, najpopularnija i njoj najdraža je Mortadella, s pistacio pestom, ricotta sirom i naravno mortadelom. No, ova raznovrsna ponuda sendviča po cijeni od 5 do 9 eura, nije jedino što nudi ovo cool mjesto. U Fioritu se mogu pojesti i arancini, tradicionalno sicilijansko jelo od prženih kuglica riže, punjenih različitim nadjevima, siciliana punjena rižom, raguom, mozzarellom, graškom, grana padanom, bianco arancine punjene rižom, kuhanom šunkom, mozzarellom, grana padanom, kao i salate. Za dobar piadina sendvič ključni su kvalitetni sastojci, pravilna priprema tijesta i pažnja prema detaljima.
Osnova svakog dobrog piadina sendviča je tijesto, otkriva Andrea. Ključan je i odabir sastojaka, naime u Fioritu koriste autentične talijanske, a vrlo je važna i pravilna tehnika pečenja. "Piadina se mora peći na visokoj temperaturi kako bi se postigla savršena tekstura. Proces pripreme i izrade tijesta može trajati između 4 do 6 sati, ovisno o količini tijesta koje radimo. Iako je proces dugotrajan, trud se isplati jer naša domaća tijesta čine temelj za sendviče koji su uvijek svježi, ukusni i posebni. Svaki zalogaj treba pružiti harmoniju okusa. Uz talijanske sastojke, trudimo se koristiti i lokalne, sezonske proizvode kako bismo podržali domaće proizvođače i osigurali svježinu. Tako, za naše recepte koristimo domaće povrće i začinsko bilje, čime stvaramo jedinstven spoj lokalnih i talijanskih okusa” rekla nam je Andrea, kojoj su uz hranu, velika ljubav i putovanja.
Iako voli daleke, egzotične krajeve, najčešća destinacija joj je Italija gdje sa zaručnikom često ide na male gastronomske izlete. A kako su provodili vrijeme na posljednjem putovanju u Rim i koji su najnoviji gastro trendovi ispričala nam je u jednom dahu. "Dan smo započinjali talijanskim espressom i slasticama. Posjetili smo porketeriju gdje smo isprobali različite sendviče od porchette, kao i najpopularniju talijansku sendvičarnicu All‘antico Vinaio. Tamo nas je dočekao poduži red jer upravo su ti sendviči jedni od najpopularnijih na svijetu. U tom malom i jednostavnom lokalu gdje je sve pripremljeno unaprijed, temperamentni Talijani srdačno pozdravljaju svoje goste i vrlo glasno i strastveno komentiraju događaje. Sljedeća gastro destinacija bio je lokal koji poslužuje trapizzino, topli sendvič punjen različitim mesnim umacima i koji nas je potpuno oborio s nogu. U istom lokalu jeli smo i arancine sicilliano koje i mi imamo u ponudi u Fioritu.
Posebno nas je oduševio mali lokal koji prodaje različite vrste tiramisua, koji se rade ručno ispred gosta. Naime, cijeli postupak slaganja u čašicu može se vrlo jasno vidjeti, jer je iznad pulta postavljeno ogledalo koje omogućava detaljan prikaz izrade slastica. Od poznatih tjestenina probali smo carbonaru i amatricianu, a za predjelo nezaobilazne artičoke. Uživali smo u specijalitetima rimske kuhinje, otkrivajući najbolje što ovaj grad nudi. Naše putovanje bilo je ispunjeno posjetama tradicionalnim trattorijama i modernim restoranima, gdje su nas okusi i mirisi vodili kroz povijest i kulturu Italije. Naravno, posjetili smo i fontanu di Trevi, gdje smo bacili novčiće sa željom za sretnom i ispunjenom budućnošću”, rekla nam Andrea, te otkrila planove.
"Prvo i najvažnije, želimo zadržati visoku kvalitetu i autentičnost naših piadina. Što se tiče franšiza, vidimo veliki potencijal u širenju našeg brenda na nacionalnoj razini. Već smo započeli s istraživanjem tržišta i traženjem partnera koji dijele našu viziju i strast prema kvalitetnoj hrani. Želimo osigurati da svaka nova franšiza slijedi naše stroge standarde i koristi iste visokokvalitetne sastojke. Vjerujemo da uz pravi pristup i puno truda, možemo ostvariti sve naše ciljeve i nastaviti rasti kao uspješan i prepoznatljiv brend”, kaže poduzetnica koja već testira nove okuse, koji će se uskoro naći u njenom originalnom street food baru.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....